Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Monument onthuld voor ‘schuilplaatsverleners’

1 minuut leestijd
Proefmodel van het monument (schuilplaatsverleners.nl)
Proefmodel van het monument (schuilplaatsverleners.nl)

Bij Kamp Amersfoort is vrijdag een monument onthuld voor voor zogenaamde schuilplaatsverleners, mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtelingen verborgen hielden voor de nazi’s.

De schuilplaatsverleners liepen zelf grote risico’s. Zo kwamen twee schuilplaatsverleners van Anne Frank bijvoorbeeld in Kamp Amersfoort terecht. Veel schuilplaatsverleners moesten hun moed met gevangenschap of de dood bekopen. Tijdens de Duitse bezetting zaten honderdduizenden mensen ondergedoken. Naar schatting 25.000 Joden ontkomen dankzij de onderduik aan de vernietiging.

Om aandacht te vragen voor het ‘stil verzet’ van de onderduikverleners is vrijdag het monument Schuilplaatsverleners onthuld. Er bestond in Nederland nog geen nationaal monument voor deze groep mensen.

Het monument is er op gekomen op initiatief van Piet H. Hoevenaars. Het is gemaakt door kunstenaar Eric Claus en stelt een figuur voor die een deur openhoudt.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie