Monument onthuld voor ‘schuilplaatsverleners’

Bij Kamp Amersfoort is vrijdag een monument onthuld voor voor zogenaamde schuilplaatsverleners, mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtelingen verborgen hielden voor de nazi’s.


De schuilplaatsverleners liepen zelf grote risico’s. Zo kwamen twee schuilplaatsverleners van Anne Frank bijvoorbeeld in Kamp Amersfoort terecht. Veel schuilplaatsverleners moesten hun moed met gevangenschap of de dood bekopen. Tijdens de Duitse bezetting zaten honderdduizenden mensen ondergedoken. Naar schatting 25.000 Joden ontkomen dankzij de onderduik aan de vernietiging.

Om aandacht te vragen voor het ‘stil verzet’ van de onderduikverleners is vrijdag het monument Schuilplaatsverleners onthuld. Er bestond in Nederland nog geen nationaal monument voor deze groep mensen.

Het monument is er op gekomen op initiatief van Piet H. Hoevenaars. Het is gemaakt door kunstenaar Eric Claus en stelt een figuur voor die een deur openhoudt.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: