Moord op Malcolm X herdacht

1 minuut leestijd
Manhattan’s Audubon Ballroom na de moord
Manhattan’s Audubon Ballroom na de moord

Manhattan’s Audubon Ballroom na de moord
Manhattan’s Audubon Ballroom na de moord

In New York is zaterdag herdacht dat vijftig jaar geleden de Amerikaanse activist Malcolm X werd vermoord. Op de plek waar de activist werd neergeschoten kwamen honderden mensen bij elkaar en werd een minuut stilte gehouden.

Malcolm X leidde in de jaren zestig de Nation of Islam, een separatistisch ingestelde organisatie van zwarte moslims die de suprematie van zwarten predikte. Na de moord op president Kennedy legde hij zijn functie neer.

Enkele van zijn uitspraken over de moord op de president waren hem niet door alle leden van de Nation of Islam in dank afgenomen. Zo had hij onder meer gezegd dat Kennedy zijn trekken thuis had gekregen omdat die zich drukker had gemaakt om de Berlijnse Muur dan om de kloof tussen blank en zwart. De oprichter van de Nation of Islam legde Malcolm X een spreekverbod op. De activist besloot hierop af te treden.

Verzoening

Malcolm X richtte hierna een eigen organisatie op: Organization of Afro-American Unity. Na een bezoek aan Mekka werd hij milder ten opzichte van blanken en sloeg hij meer een weg van verzoening in. Fanatieke leden van de Nation of Islam, waaronder Thomas Hagan, waren niet blij met deze koerswijziging.

Op 21 februari 1965 werd Malcolm X tijdens een toespraak in Manhattan’s Audubon Ballroom neergeschoten. Hagan werd ter plekke gearresteerd en bekende later de moord te hebben gepleegd.

Malcolm X, een gecompliceerde erfenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
2000
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×