Sultan Murat I. Zoon van Orhan I en kleinzoon van Osman I, stichters van de Osmaanse dynastie. Murat I was de tweede zoon van zijn vader maar werd sultan omdat zijn oudere broer – Süleyman PaÅa – vroegtijdig overleed. Hij regeerde van 1359 tot 1389.
Onder het bewind van Murat I trekt het beginnende Ottomaanse Rijk verder Europa in. Hij verovert een groot deel van de zuidelijke Balkan. Murat verovert ook de tweede stad van het Byzantijnse Rijk – Adrianopel – in 1362. Van deze stad maakt hij de nieuwe hoofdstad van zijn rijk. In de periode daarvoor was Bursa de hoofdstad.
Balkan
Vier jaar later (1366) raakt Murat in een conflict met de Serviërs. Hij verslaat de tsaar Stefan UroÅ¡ V bij Smakovo en eist hierna belasting van hem. In 1371 boekt Murat opnieuw succes in Europa. Hij verslaat dan een veel groter leger, bestaande uit Hongaren, Serviërs en Bulgaren, aan de Marica (Bulgarije). Twee jaar later neemt Murat de Bulgaarse hoofdstad Sofia in.
De Servische tsaar Lazar HrebeljanoviÄ wil iets doen tegen de oprukkende Turken en sluit een coalitie met de christenen uit omliggende landen. Een groot leger van Serviërs, Albanezen, Bosniërs, Hongaren en Moldaviërs gaat op 28 juni 1389 de strijd aan met de Turken bij het Merelveld in Kosovo. Deze Slag op het Merelveld, ook wel Slag van Kosovo Polje genoemd, wordt gewonnen door het leger van Murat I. Beide partijen lijden wel grote verliezen.
Moord
Murat I sterft tijdens de oorlog. Niet op het slagveld, maar in zijn tent. Volgens de overlevering lukt het de Servische prins Miloš Obilić bij de sultan te komen, door te doen alsof hij over wil lopen. Eenmaal in de nabijheid van Murat doodt hij hem.
De Slag op het Merelveld wordt in Servië nog altijd herdacht. Hoewel ze de slag verloren is men er trots op dat de Serviërs de Turkse opmars naar West-Europa wisten te stuiten. De Turken hadden grote verliezen geleden en trokken niet verder Europa in. Prins Miloš Obilić – moordenaar van Murat – wordt in diverse Servische volksliederen bezongen als held.
Murats zoon Bayezid I neemt de leiding van zijn vader over. Tijdens zijn bewind creeërde Murat in zijn rijk administratief een Europees deel (Rumelië) en Aziatisch deel (Anatolië).