Dark
Light

Nederlands-Indië in strips

1 minuut leestijd

Strip uit 1959 – Afb: Bronbeek
In het Arnhemse Museum Bronbeek staan tijdens de komende Maand van de geschiedenis stripverhalen waarin de geschiedenis van Nederlands-Indië wordt verteld centraal.

Met de expositie, getiteld Indië in strips, wil het museum duidelijk maken hoe stripauteurs historische bronnen gebruiken om tot hun beeldverhaal te komen. Te zien zijn onder meer voorstudies van Peter van Dongen en Eric Heuvel.

Zij behoren momenteel tot de bekendste hedendaagse Nederlandse striptekenaars die Nederlands-Indië in beeld brengen. Peter van Dongen schreef onder andere het tweeluik Rampokan Java (1998) en Rampokan Celebes (2004). Eric Heuvel maakte onder andere de educatieve strip De terugkeer (2010).

Ook is hedendaags werk vertegenwoordigd van Jeroen Jager en Faris van de Lisdonk. Zij lieten zich in hun werk inspireren door de oorlogservaringen van hun grootvaders



tijdens de capitulatie van het KNIL in 1942 en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd in de jaren 1947-‘49.

Faris van de Lisdonk uit zich niet op papier, maar in als strip getekende animatiefilms. Zijn animatiefilm ‘Disini’ is te zien in de expositie en gaat over het lot van de Molukse KNIL-gemeenschap in Indië en Nederland.

Deze film toont wat Museum Bronbeek betreft, hoe in vijf minuten een historisch gegeven in een strip bondig en helder kan worden overgebracht.

De tentoonstelling Indië in strips loopt van 1 tot en met 30 oktober.

Symposium – Stripjournalist Joost Pollmann gaat op 19 oktober tijdens een symposium in Bronbeek in op de educatieve waarde van strips en beeldverhalen als middel voor geschiedenisoverdracht. Hij wil met voorbeelden aantonen dat hedendaagse strips en beeldverhalen wat thematiek betreft even rijk en diepzinnig zijn als films of romans. Daarnaast wordt tijdens dit symposium onder meer gediscussieerd over de ‘kracht en zwakte’ van het Indische historische beeldverhaal.

×