Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 18) – 2017

Veel Tweede Wereldoorlog, een legende en bijzondere portretten
Auteur:
3 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 17 | Signalementen week 19 >>>

Selectie week 18

De oproepDe oproep. Een Nederlandse gastarbeider in Duitsland Walburg Pers – € 19.95

In de winter van 1942-’43 kreeg Leen Hoogerwerf de gevreesde oproep. Hij moest zich melden op het arbeidsbureau, beter bekend als ‘Villa Golgotha’. Niet lang daarna vertrok hij als gastarbeider naar Duitsland. Hij was 18 jaar en nog niet eerder ver van huis geweest. Officieel ging hij vrijwillig, het avontuur tegemoet. In De Oproep geeft Marianne Foncke een inkijkje in het leven van Nederlandse oorlogsarbeiders in Duitsland. Aan de hand van brieven, dagboeken, foto’s en krantenberichten reconstrueert ze het dagelijks leven
Meer informatie / bestellen

Een gekooid dier  Oorlogsdagboeken van Corine FonteijnEen gekooid dier. Oorlogsdagboeken van Corine Fonteijn Donkigotte – € 15.95

Twee jaar en zeven maanden zat Corine Fonteijn samen met haar moeder onder gedoken om te ontkomen aan de nazi’s. Wat niemand wist, was dat ze een dagboek had bijgehouden. In 2013 werd dat ontdekt in haar nalatenschap. De dichtbeschreven schriftjes en losse vellen geven een indringend verslag van het dagelijkse leven op de kleine, tochtige vliering waar ze leven, de voortdurende spanningen met het gezin dat hun onderdak biedt, haar liefde voor dieren en haar zucht naar vrijheid.
Lees: Indringend dagboek gevonden van … | Meer informatie / bestellen

Geuzendochter De legende van Kiste Trui en de slag van de MokerheiGeuzendochter. De legende van Kiste Trui en de slag van de Mokerhei Balans – € 18.95

In het dorp Mook staat een oud huis, dat de naam ‘Die swaere noodt’ draagt. De zware nood, een overblijfsel uit de Tachtigjarige Oorlog, toen tijdens de Slag op de Mookerheide in 1574 twee legers tegenover elkaar stonden, na een wedloop aan weerszijden van de Maas. De Spanjaarden aan de ene kant, de opstandige Geuzen, onder leiding van Hendrik en Lodewijk – de broers van Willem van Oranje – aan de andere kant.
Lees: De legende van Kiste Trui en de Slag… | Meer informatie / bestellen

Honkvast  Van oude huizen, de mensen die blijvenHonkvast. Van oude huizen, de mensen die blijven Atlas Contact – € 19.99

Achter afbladderende raamkozijnen of ouderwetse gordijnen leven ze, door de jaren heen bijna vergroeid geraakt met het huis waar ze geboren en getogen zijn. Achter geheimzinnige gevels vonden ze de recepten en rituelen om door te gaan. Ze bewerken de koude grond of schrijven ’s nachts gedichten. De dood is dichtbij maar ze zijn springlevend, en wat er ook gebeurt: ze zullen nooit vertrekken. Wie zijn zij? Steffie van den Oord zocht vijftien van die honkvaste mensen op en vertelt hun verhaal. Zoals over het huis bij het kerkhof, waar een vrouw woont die de levens van de doden kent.
Meer informatie / bestellen

Joodse kinderen in het kamp VughtJoodse kinderen in het kamp Vught NM Kamp Vught – € 12.00

Onlangs verscheen bij Nationaal Monument Kamp Vught een nieuwe uitgave van dit boek. De vernieuwde omslag bevat een collage van portretfoto’s van jonge kinderen, die in 1943 vanuit Kamp Vught werden gedeporteerd naar Polen. In 1999 verscheen bij de onthulling van het ‘kindermonument’ met de namen van de vermoorde kinderen ook het standaardwerk van Janneke de Moei. Het boek belicht onder meer de kindertransporten vanuit SS-concentratiekamp Vught naar vernietigingskamp Sobibor in juni 1943.
Meer informatie / bestellen

Willoughbyland  Engeland’s verloren kolonieWilloughbyland. Engeland’s verloren kolonie Walburg Pers – € 29.95

Willoughbyland vertelt de fascinerende geschiedenis van Suriname onder Engels bewind – beginnend bij de ontdekkingstochten van Sir Walter Raleigh tot de Nederlandse verovering van Suriname in 1667. Aan het begin van de jaren 1650 lag Engeland in puin – door de pest en de burgeroorlog verwoest, verarmd en in diepe rouw gestort. Toch glinsterde aan de horizon een veelbelovend visioen van een paradijs in Guyana: Willoughbyland.
Meer informatie / bestellen

Veertig herfstenVeertig herfsten Atlas Contact – € 27.99

In 1948 vlucht de twintigjarige Hanna vanuit de DDR naar West-Berlijn om aan het communistische regime te ontsnappen. De prijs die ze betaalt voor haar vrijheid is hoog. Veertig jaar lang zal de familie door het IJzeren Gordijn gescheiden zijn. Hanna’s dochter Nina Willner groeit op in Washington en wordt, als eerste vrouw, opgeleid tot agent bij de Amerikaanse geheime dienst. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog wordt Willner in Oost-Berlijn gestationeerd. Hoewel ze zich op slechts enkele kilometers van haar familieleden bevindt, verhindert de bittere politieke strijd hun weerzien.
Meer informatie / bestellen

De wereld waar ik buiten staDe wereld waar ik buiten sta G.A. Van Oorschot – € 34.99

Oorlogsdagboek 1942-1945
In de nalatenschap van dichteres Hanny Michaelis werd een groot aantal schriften aangetroffen waarin ze, onder meer tijdens de bezetting, een dagboek had bijgehouden. Het verslag van haar tijd op het Vossius-gymnasium in Amsterdam verscheen onder de titel Lenteloos voorjaar. In het tweede deel van haar oorlogsdagboek, De wereld waar ik buiten sta, verdiept het drama zich.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 17 | Signalementen week 19 >>>

×