Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 20) – 2017

Noormannen, politiek, taal, Lenin en over moederland
3 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 19 | Signalementen week 21 >>>

Selectie week 20

Het begin van alles in tweehonderd pagina's (min of meer)Het begin van alles in tweehonderd pagina’s Prometheus – € 16.99

Sprankelend, vol humor en bijzonder intelligent: dit beknopte boekje bespreekt in ongeveer 200 pagina’s meer dan 13,8 miljard jaar geschiedenis. Hoogleraar geofysica David Bercovici weet in Het begin van alles in tweehonderd pagina’s (min of meer) met buitengewoon gemak de ingewikkeldste zaken uit te leggen, van de oerknaltheorie tot de komst van menselijke beschaving. Hij krijgt het voor elkaar om complexe wetenschappelijke theorieën op luchtige toon en met kwinkslagen begrijpelijk te maken voor iedereen.
Voorpublicatie: Het begin van alles: een reusachtige explosie
Meer informatie / bestellen

De soep ruikt naar hondDe soep ruikt naar hond – Marianne Janssen Just Publishers – € 19.95

Herinneringen van Indische Nederlanders na de oversteek.
Wie Indië in de aderen heeft, zal nooit écht met Indië breken. Na de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië kwam er een enorme stroom Indische Nederlanders naar Nederland. Het werd hen bij aankomst echter niet eenvoudig gemaakt. In dit boek vertellen Indische Nederlanders die als kind de oversteek maakten, hoe hun nieuwe Nederlandse leven er toen uitzag.
Voorpublicatie: Rijst of boerenkool
Meer informatie / bestellen

Joods Amsterdam - Geïllustreerde gidsJoods Amsterdam. Geïllustreerde gids Bas Lubberhuizen – € 19.99

ls geen andere stad in Nederland heeft Amsterdam een joodse geschiedenis. Ook niet-joodse Amsterdammers spreken over Mokum, Jiddisj voor ‘plaats’, en dat bewijst wel hoe sterk de wederzijdse verbondenheid is. Ongeveer de helft van alle joden die zich in Nederland vestigden, woonde in Amsterdam. Voor de Tweede Wereldoorlog waren dat er zo’n 70.000, en de stad werd daarom ook wel het ‘Jeruzalem van het Westen’ genoemd. Stoutenbeek en Vigeveno brengen nauwgezet de sporen van 400 jaar joodse geschiedenis in kaart, en die is indrukwekkend, ondanks de krater die werd geslagen tijdens de naziterreur.
Bespreking: Geïllustreerde gids van Joods Amsterdam
Meer informatie / bestellen

Alles voor het moederlandAlles voor het moederland Atlas Contact – € 19.99

Naar aanleiding van Stalins ideeën over het toekomstige Rusland schilderde Joeri Pimenov Het nieuwe Moskou, dat een tijd verbeeld van vrouwenemancipatie, vrijheid, gelijkheid en broederschap. Net zoals Pimenov geloofden velen dat voor de nieuwe samenleving offers gebracht moesten worden. Onder hen bevonden zich de Russische-Joodse schrijvers Isaak Babel en Vasili Grossman. Zij waren enthousiast over het nieuwe Rusland en blind voor de door Stalins begane wreedheden. Zo kon het gebeuren dat er zo’n 800.000 Sovjetburgers werden geëxecuteerd, 1,7 miljoen werden gearresteerd, 350.000 naar strafkampen werden verbannen.
Meer informatie / bestellen

Noormannen De Vikingsaga 793-1241Noormannen: De Vikingsaga 793-1241 Omniboek – € 24.99

‘Noormannen: de Vikingsaga 793-1241′ van John Haywood beschrijft de rijke cultuur van de Vikingen in de volle breedte. Dit indrukwekkende boek volgt de weg van de Vikingen vanaf hun Noorse godenwereld in de achtste eeuw tot hun plek in het christelijke Europa in de dertiende eeuw. Het vertelt over de taal, de kunst en de technologie, de wetten en gebruiken en het belang van de Noorse mythologie. Haywood laat de saga’s herleven en vertelt over historische plaatsen met de Noormannen als ontdekkingsreizigers, veroveraars en kruisvaarders.
Voorpublicatie: Asgard: De schepping volgens de Vikingen
Meer informatie / bestellen

De negentien boeken die ons boos maaktenDe negentien boeken die ons boos maakten AUP – € 19.95

Wanneer is een schrijver op zijn krachtigst? Als zijn ideeën onze blik op de werkelijkheid doen kantelen, als zijn personages volledig samenvallen met de tijd waarin we leven? Of als zijn boek ons zozeer tegen de borst stuit dat hij ons dwingt voor eens en altijd onder woorden te brengen wat we goed vinden en wat fout, wat gewenst is en wat onacceptabel? In dit boek zijn medewerkers van De Groene Amsterdammer op zoek gegaan naar de boeken die tegen onze haren instreken en de woede die ze veroorzaakten.
Voorpublicatie: ‘Atlas Shrugged is voor emotioneel en politiek onzindelijke mensen’
Meer informatie / bestellen

Lenin. Leven en legendeLenin. Leven en legende Spectrum – € 39.99

Dit is het eerste grootschalige werk dat in twintig jaar over Lenin is verschenen. Victor Sebestyen laat een nieuw licht schijnen op de man die in Rusland nog steeds wordt aanbeden en in de rest van de wereld wordt gezien als een man die een grote stempel heeft gedrukt op de wereldgeschiedenis. Sebestyen laat vooral de mens achter de politieke legende zien. Aan de hand van nieuw materiaal uit de directe omgeving van Lenin, haalt Sebestyen de legende van de koude, eendimensionale Lenin onderuit. Sebestyen schept een ander beeld van Lenin en de Russische Revolutie, een van de grootste keerpunten in de moderne geschiedenis.
Meer informatie / bestellen

Atlas van de Nederlandse taal NederlandAtlas van de Nederlandse taal Nederland Lannoo – € 39.99

Nederlands Taal boeit heel veel mensen. Maar boeken over taal zijn vaak technisch en richten zich op één specifiek aspect. Daar wil dit boek korte metten mee maken. Vertrekkend vanuit de vragen die elke taalliefhebber zich wel eens stelt, probeert deze ‘atlas’ de wondere wereld van taal in het algemeen en de Nederlandse taal in het bijzonder op een boeiende manier in kaart te brengen. Hoeveel dialecten bestaan er? Waarom ergeren we ons zo aan dt-fouten? Enzovoort.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 19 | Signalementen week 21 >>>

×