Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 19) – 2017

Rode Kruis, de kleine ijstijd, de kijk op historie en bijzondere mensen
Auteur:
3 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 18 | Signalementen week 20 >>>

Selectie week 19 (2017)

Een paleis voor de doden. Over hunebedden, dolmens en menhirsEen paleis voor de doden. Over hunebedden, dolmens … Athenaeum – € 24.99

Herman Clerinx beschrijft de beschavingen die zo’n vijfduizend jaar geleden hunebedden en dolmens bouwden en menhirs rechtop zetten. Ze plaatsten die monumenten niet zozeer om hun doden te eren, maar vooral om hun eigen leefwereld te verbeteren. Voor dit boek reisde Clerinx onder andere naar Drenthe, de Belgische Ardennen, Duitsland, Zweden, Ierland, Spanje, Bretagne en natuurlijk Engeland en Schotland. Hij vertelt wat er aan megalithische monumenten te zien is, en voor de Benelux geeft hij zelfs exact aan waar welk monument te vinden is.
Voorpublicatie: Stonehenge – Het Lourdes van de prehistorie
Meer informatie / bestellen

Een rechter in AuschwitzEen rechter in Auschwitz – Kevin Prenger Brave New Books – € 21.50

In het najaar van 1943 bezoekt SS-rechter Konrad Morgen concentratiekamp Auschwitz. Aanleiding is een vanuit het kamp verzonden pakketje met goudklompen, dat door de douane is onderschept. In het kamp ontdekt hij dat deze smokkelzaak het topje van de ijsberg is. Terwijl in de gaskamers van nazi-Duitsland miljoenen Joden vermoord worden, houdt Konrad Morgen zich bezig met het verzamelen van bewijs van ‘illegale’ moorden.
Bespreking: SS-rechter in Auschwitz
Voorpublicatie: De SS’er die misdaden in Auschwitz onderzocht
Meer informatie / bestellen

'In geouwehoer kun je niet wonen' - Het leven van Jan Schaefer‘In geouwehoer kun je niet wonen’ Het leven van Jan Schaefer Atlas Contact – € 34.99

‘In geouwehoer kun je niet wonen’ is de bekendste uitspraak van Jan Schaefer. De PvdA-politicus was bij leven een fenomeen en werd na zijn dood legendarisch. De energieke banketbakker en buurtactivist veranderde als staatssecretaris en wethouder het aanzien van de Nederlandse steden. Hij blies oude wijken nieuw leven in en gaf buurtbewoners inspraak. Met zijn ongepolijste gedrag veroverde hij de harten van menig kiezer. Jan Schaefer had een grote mond en hart voor de zaak.
Bespreking: Jan Schaefer (1940-1994) – PvdA-politicus uit Amsterdam
Meer informatie / bestellen

Een slapeloos doordenken van alle dingen Prometheus – € 29.99

Onze omgang met de geschiedenis berust niet op een goed geordend geheel van heldere en rationele opvattingen. Hij steunt op een wirwar van beelden en van herinneringen, die voortdurend voortwoekeren. Wij hechten ons aan voorwerpen die het verleden in zijn bruutheid laten ervaren, als een ‘echte’ (zij het voorbije) werkelijkheid. Maar wij kennen ook de ontnuchtering: al deze voorwerpen blijken zo vaak kopieën en vervalsingen te zijn. Zo is het ook met de uiteenlopende praktijken waarin onze omgang met het verleden vorm krijgt.
Voorpublicatie: Een woekering van het verleden
Meer informatie / bestellen

De verrader en zijn zoonDe verrader en zijn zoon Karakter – € 22.99

Jim Nicholson was een hooggeplaatste spion bij de CIA die in Roemenië, Thailand en Laos opereerde onder diepste geheimhouding. In een wereld waarin de kleinste fout, misstap of verspreking fataal kan zijn, wist hij zich jarenlang staande te houden tegen de KGB en later, na de val van de muur, tegen de FSB. Maar Jim Nicholson leidde een dubbelleven: meer dan twee jaar lang ontmoette hij in het geheim Russische spionnen.
Bespreking: Hoe een ontmaskerde CIA-agent zijn zoon inzette als spion
Meer informatie / bestellen

De opstand van de natuur - Philipp BlomDe opstand van de natuur – Philipp Blom De Bezige Bij – € 29.99

Geschiedenis van de Kleine IJstijd (1570-1700) en ontstaan van moderne Europa
Aan het einde van de zestiende eeuw werd Europa getroffen door een ‘kleine ijstijd’, die duurde tot het begin van de achttiende eeuw. De gemiddelde temperatuur daalde enkele graden, de winters werden koud en lang, rivieren en meren bevroren en de zomers waren onstuimig. Overal mislukten oogsten en leden mensen honger en kou. Niet alleen boeren maar ook landeigenaren raakten verarmd. Het agrarische, feodale fundament van Europa brokkelde af en er ontstonden nieuwe vormen van economische activiteit in de steden.
Meer informatie / bestellen

Hier om te helpen  150 jaar Nederlandse Rode KruisHier om te helpen: 150 jaar Nederlandse Rode Kruis Balans – € 29.95

Het begon als een kleine club idealisten die op het slagveld gewonde soldaten bijstond, zonder dat Nederland in de oorlog betrokken was. 150 jaar later is het Nederlandse Rode Kruis een brede organisatie die allerlei vormen van hulpverlening toepast. De honderdvijftigjarige geschiedenis van het Nederlandse Rode Kruis is nu vastgelegd in een even inzichtelijk als meeslepend boek.
Biografie: Henry Dunant (1828-1910) – Oprichter van het Rode Kruis
Meer informatie / bestellen

Het grote verhaal van kleine mensenHet grote verhaal van kleine mensen Davidsfonds/Infodok – € 29.99

Atlas, gladiator in het Colosseum. Benjamin Lay, voorvechter van de rechten van slaven. Perla Ovitz, slachtoffer van Mengele en overlevende van de Holocaust. Stuk voor stuk boeiende persoonlijkheden, met nog één gemeenschappelijk kenmerk… hun kleine gestalte. Dit boek vertelt hun verhaal en put hierbij uit tal van bronnen, van oude schilderijen en beelden tot skeletten en gesprekken met hedendaagse dwergen.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 18 | Signalementen week 20 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×