Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 23/24) – 2017

Exotische dieren, nostalgie, napoleon en bijzondere familiegeschiedenissen
Auteur:
1 minuut leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 22 | Signalementen week 25 >>>

Selectie week 23 en 24 (2017)

Nederland onder NapoleonNederland onder Napoleon Vantilt – € 29.95

De napoleontische periode was voor Nederland een tijd van ingrijpende veranderingen. Na zijn coup d’état breidde Napoleon Bonaparte zijn macht uit onder meer naar Nederland, dat worstelde met de gevolgen van de Bataafse Revolutie. In dit boek volgt Bart Verheijen de debatten tussen de partijen. Hoe werd in pamfletten en liedjes gereflecteerd op een veranderende identiteit?
Voorpublicatie: Einde aan alle partijschappen (1801-1802)
Bespreking: Verzetslied werd wapen tegen Napoleon
Meer informatie / bestellen

Verdreven voor de Atlantikwall - Geert-Jan Mellink e.a.Verdreven voor de Atlantikwall WBOOKS – € 19.95

Het is 1942. Driehonderdduizend Nederlandse bewoners worden gedwongen hun huis te verlaten en elders onderdak te zoeken. De bezetter ontruimt een hele kuststreek om de Atlantikwall aan te leggen. Dit is een uitgebreide en vlot geschreven documentatie van een bijna vergeten verhaal met veel nog nooit eerder gepubliceerde en zeldzame foto’s.
Artikel: Gedwongen sloop was een zegen voor Katwijk
Bespreking: Atlantikwall sloeg blijvende littekens
Meer informatie / bestellen

Een rechter in Auschwitz Brave New Books – € 21.50

In het najaar van 1943 bezoekt SS-rechter Konrad Morgen concentratiekamp Auschwitz. Aanleiding is een vanuit het kamp verzonden pakketje met goudklompen, dat door de douane is onderschept. In het kamp ontdekt hij dat deze smokkelzaak het topje van de ijsberg is: kampbewakers maken zich massaal schuldig aan diefstal en corruptie.
Interview: Illegale moorden in Auschwitz
Voorpublicatie: Twee hoofdstukken uit het boek
Meer informatie (+ video) / bestellen

Exotische dieren in historisch AmsterdamExotische dieren in historisch Amsterdam Amsterdam University Press – € 24.99

In de zeventiende en achttiende eeuw vormde Amsterdam het hart van de handel in exotische dieren. Bezoekers schreven over de dieren of verbeeldden ze, onder wie de Amsterdammer Jan Velten, die omstreeks 1700 een groot aantal dieren tekende en schilderde. Ria Winters heeft al die getuigenissen als basis gebruikt voor haar historische anekdotes
Voorpublicatie: Een ‘waterpaert’ op het Rembrandtplein (1700)
Meer informatie (+ video) / bestellen

Veertig herfstenVeertig herfsten – Nina Willner Atlas Contact – € 27.99

In 1948 vlucht de twintigjarige Hanna vanuit de DDR naar West-Berlijn om aan het communistische regime te ontsnappen. Veertig jaar lang zal de familie door het IJzeren Gordijn gescheiden zijn. Hanna’s dochter Nina Willner groeit op in Washington en wordt opgeleid bij de Amerikaanse geheime dienst. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog wordt Willner in Oost-Berlijn gestationeerd. Hoewel ze zich op slechts enkele kilometers van haar familieleden bevindt, verhindert de politieke strijd hun weerzien.
Bespreking: Familiegeschiedenis aan twee kanten van het IJzeren Gordijn
Meer informatie / bestellen

Terreuraanslagen in EuropaTerreuraanslagen in Europa. Door radicale moslims Aspekt – € 18.95

Na de door Al-Qaida gepleegde aanslagen in Amerika op 11 september 2001 sloegen islamitische terroristen óók meermalen in Europa toe. Een nog veel groter aanstal aanslagen kon tijdig worden verhinderd. De conflicten in de islamitische wereld worden in toenemende naar Europa geëxporteerd. Dit boek biedt een overzicht van de belangrijkste terreuraanslagen die radicale moslims na 2001 in Europa hebben gepleegd.
Bespreking: Terreuraanslagen in Europa door radicale moslims (2004-2016)
Meer informatie / bestellen

Nostalgie op het spoorNostalgie op het spoor WBOOKS – € 29.95

Het zijn de late jaren veertig van de vorige eeuw. De schade die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten in het land heeft zich ook uitgestrekt naar materieel en infrastructuur. Dan komt de elektrificatie van de hoofdlijnen van het spoorwegnet – een bundel zonlicht door de duisternis.Nostalgie op het spoor laat in prachtige foto’s de geschiedenis zien van de elektrische locomotieven die tot 1956 voor NS werden gebouwd, en die een cruciale rol hebben gespeeld bij de wederopbouw in de naoorlogse jaren.
Meer informatie / bestellen

Alleen omdat ik een Van Hall benAlleen omdat ik een Van Hall ben. Gijs van Hall 1904-1977 Balans – € 29.95

Als telg van een negentiende-eeuwse Amsterdamse patriciërsfamilie, opgevoed in een liberaal en rijk grachtengordelmilieu, meende Van Hall dat zijn familienaam de reden was van alle kritiek: ‘Alleen omdat ik een “Van Hall” ben, zegt men dat ik een regentenmentaliteit heb. Als ik Pieterse had geheten zouden ze daar eenvoudig niet over gedacht hebben.’ Was Van Hall inderdaad de dupe van zijn eigen familiegeschiedenis? En was die geschiedenis een excuus voor de problemen tijdens zijn burgemeesterschap?
Meer informatie (+ video) / bestellen

Zesdaagse OorlogZesdaagse Oorlog Walburg Pers – € 19.95

Weinig oorlogen duurden zo kort en hadden zo’n langdurig effect op de wereldpolitiek als de Zesdaagse Oorlog van 5-10 juni 1967. De grote militaire overwinning van de jonge staat Israël, behaald binnen een week, beïnvloedt zelfs vijftig jaar na dato nog dagelijks gebeurtenissen in het Midden-Oosten en ver daarbuiten. Op het eerste gezicht lijkt het verhaal van deze oorlog overzichtelijk: Israël verslaat de Arabische legers en verviervoudigt zijn grondgebied. Het echte verhaal is echter veel ingewikkelder, want deze oorlog is veel meer dan een territoriaal conflict. De in 1967 ontstane situatie verscheurde de Israëlische bevolking en zette ontwikkelingen in gang die nog steeds actueel zijn.
Meer informatie / bestellen

Reis door de SaharaReis door de Sahara – Maarten van Bommel Aspekt – € 16.95

Dit waargebeurde verhaal gaat over drie ruziemakende mannen die als volstrekte amateurs en met te weinig geld op zak de meest onherbergzame woestijn van Afrika bereizen. Vanuit het winterse Lunteren vertrekken ze in 1951 in een VW Kever naar het koloniale Algerije, met als einddoel de havenstad Lagos. Het begint als een onschuldig reisverhaal, waarin steden, hotels, landschappen en Arabische folklore aan bod komen. Maar als de mannen – door stom toeval – een mysterieuze talisman uit het woestijnzand trekken, lijkt dit mystieke object invloed te krijgen op de reis.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 22 | Signalementen week 25 >>>

×