Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 22) – 2017

Auteur:
3 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 21 | Signalementen week 23/24 >>>

Selectie week 22

Pax Romana - Adrian GoldsworthyPax Romana – Adrian Goldsworthy Omniboek – € 34.99

In zijn nieuwe epos ‘Pax Romana’ laat topauteur Adrian Goldsworthy zien hoe Rome de vrede handhaafde. De Pax Romana is vermaard vanwege een opzienbarend lange periode van vrede en stabiliteit. Maar deze vrede was afgedwongen door oorlog en complete overheersing. Deze vrede kostte miljoenen doden en betekende voor velen slavernij. Maar delen van het rijk waren door de Pax Romana generaties lang verstoken van oorlogen.
Voorpublicatie: Pax Romana – Hoe Rome de vrede handhaafde
Bespreking: Hoe handhaafde het Romeinse rijk de vrede?
Meer informatie / bestellen

De moeder van RamsesDe moeder van Ramses. Leven als een tsarendochter Prometheus – € 19.99

Over Ramses Shaffy hebben altijd de wildste verhalen de ronde gedaan en de werkelijkheid was vaak nog spectaculairder dan gedacht. Dat bleek weer eens toen er na de publicatie van zijn biografie We zien wel! een koffertje opdook vol correspondentie van zijn moeder, die altijd een mysterieuze figuur was gebleven. Alexandra Thérèse Wysocka zou een gravin van Pools-Russische afkomst zijn geweest. Maar ze beweerde in werkelijkheid niemand minder te zijn dan groothertogin Olga Romanova, de oudste dochter van tsaar Nicolaas II.
Voorpublicatie: Het ‘tsarenbloed’ van Ramses Shaffy
Meer informatie / bestellen

De nazi-leerling - Mischa Cohen.De nazi-leerling. De schuldige jeugd van Dick Woudenberg Atlas Contact – € 21.99

‘De nazi-leerling’ vertelt het verhaal van Dick Woudenberg (1928), zoon van NSB-topman Hendrik Jan Woudenberg. Vanaf zijn vroege jeugd kreeg hij een eersteklas nazi-leerschool: hij zat bij de Nationale Jeugdstorm, was leerling van de Reichsschule en trok ten slotte als zestienjarige soldaat naar het front als lid van het beruchte SS-regiment Totenkopf. Na de Duitse capitulatie moest hij in het reine proberen te komen met zijn besmette verleden.
Voorpublicatie: Oorlog aan oma’s graf
Bespreking: Dick Woudenberg groeide op in NSB-gezin
Meer informatie / bestellen

Alles voor het moederlandAlles voor het moederland Atlas Contact – € 19.99

Naar aanleiding van Stalins ideeën over het toekomstige Rusland schilderde Joeri Pimenov Het nieuwe Moskou, dat een tijd verbeeld van vrouwenemancipatie, vrijheid, gelijkheid en broederschap. Net zoals Pimenov geloofden velen dat voor de nieuwe Sovjetsamenleving offers gebracht moesten worden. Onder hen bevonden zich de Russische-Joodse schrijvers Isaak Babel en Vasili Grossman. Zij waren enthousiast over het nieuwe Rusland en waren blind voor de door Stalins begane wreedheden.
Bespreking: Alles voor het moederland
Meer informatie / bestellen

De Nazi Moordfabrieken - Chelmno - Belzec -Treblinka - SobiborDe Nazi Moordfabrieken: Chelmno – Belzec – Treblinka – Sobibor Lantaarn – € 49.99

Dit boek bevat archeologisch onderbouwde illustraties en plattegronden van Sobibor, Belzec, Treblinka en Chelmno. Boordevol nooit eerder gepubliceerde getuigenverklaringen. Dit boek geeft op gedetailleerde wijze inzicht in de werkwijze van de SS en het vernietigingsproces.
Bespreking: De Nazi Moordfabrieken
Meer informatie (+video) / bestellen

Stadhouders in de NederlandenStadhouders in de Nederlanden – Arnout van Cruyningen Omniboek – € 19.99

In ‘Stadhouders in de Nederlanden: van Holland tot Vlaanderen 1448-1879’ biedt historicus Arnout van Cruyningen een verhalend overzicht van alle stadhouders van de Nederlanden sinds de Bourgondische tijd. Hij behandelt niet alleen de Hollandse en Zeeuwse stadhouders, maar ook die van Groningen, Drenthe, Overijssel, Limburg, Vlaanderen, Luxemburg en Namen. Behalve bekende namen als de prinsen Van Oranje en het huis Van Nassau komen de families Van Croÿ, Van Lailang en Van Egmont in diverse eeuwen voorbij.
Meer informatie / bestellen

Het hemelse Rijk herrezenHet hemelse Rijk herrezen Prometheus – € 15.00

De herrijzenis van China na twee eeuwen achterstelling verbluft velen: alsof het land altijd een achterstand had op de rest van de wereld. De geschiedenis leert echter dat China eeuwenlang allerminst achterliep op het Westen. Vindingen als papier, buskruit en boekdrukkunst, producten van zijde en porselein wekten bewondering en vonden hun weg over de wereld. In de achttiende eeuw gold China, ‘het Hemelse Rijk’, bij Europese opinieleiders zelfs als modelstaat. Daarna begon een lange periode van stagnatie en neergang; het reusachtige land werd prooi en speelbal van het Westen en Japan.
Meer informatie / bestellen

Een auto voor iedereenEen auto voor iedereen – Maarten van Rossem Nieuw Amsterdam – € 12.99

De autorevolutie begon op 1 december 1913 in Detroit, Michigan. Vanaf die dag produceerde de Ford-fabriek de simpele en relatief goedkope T-Ford aan de lopende band. Ford stelde de Amerikaanse middenklasse en de beter verdienende arbeider in staat een eigen auto te kopen. In Europa voltrok de revolutie zich pas na 1960, na de snelle welvaartsgroei in de jaren vijftig. Elk Europees industrieland leverde een eigen bijdrage aan de ‘automobilisering’. De Duitse Bondsrepubliek produceerde de luidruchtige, maar uiterst solide vw kever, die de meest geproduceerde auto ter wereld zou worden. De Fransen kwamen met de ingenieuze 2cv en de Engelsen met de briljante Mini.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 21 | Signalementen week 23/24 >>>

×