Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 25) – 2017

De beste president van de VS, dieren in de middeleeuwen en verhalen uit de oudheid
Auteur:
3 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 23/24 | Signalementen week 26 >>>

Selectie week 24 (2017)

LincolnLincoln – Frans Verhagen Omniboek – € 19.99

Amerikakenner Frans Verhagen legt in deze biografie uit waarom Lincoln misschien wel de beste president ooit was. Hij vertelt het fascinerende levensverhaal van Abraham Lincoln en hoe dat zijn presidentschap bepaalde. Het boek brengt ook zijn geniale politieke inzicht voor het voetlicht. Lincoln was wijs, grootmoedig en geduldig. Maar ook sluw en manipulatief. In de Burgeroorlog bleef Lincoln koste wat kost vasthouden aan het behoud van de Unie. Hij accepteerde niet dat Amerika uiteen viel. Een paar dagen na het einde van de Burgeroorlog werd Lincoln vermoord. Zo werd hij een martelaar voor een verenigd land.
Meer informatie / bestellen

Dertig dieren in de MiddeleeuwenDertig dieren in de Middeleeuwen (Madoc) Verloren – € 10.00

Zolang de mens bestaat, deelt hij de wereld met dieren. In de Middeleeuwen was die omgang met beesten intensiever dan tegenwoordig. Zo werden de slaapvertrekken geregeld gedeeld met dieren, die met hun lichaamswarmte de ergste winterkou verdreven. Er is dan ook veel aandacht voor dieren in middeleeuwse wetteksten en ordonnanties, maar ook in architectuur, literatuur, theologie en beeldende kunst nemen dieren een belangrijke plaats in. Aan het gedrag van dieren werd vaak een morele of religieuze betekenis toegeschreven.
Bespreking: Dertig dieren in de Middeleeuwen
Meer informatie / bestellen

Provo - De ludieke opstand tegen bom en regentendomProvo. De ludieke opstand tegen bom en regentendom Boekenschap – € 24.95

Tussen mei 1965 en mei 1967 ontketenden de provo’s in Amsterdam hun ludieke opstand. Er kwam een lawine los van maatschappelijke, politieke en culturele effecten die doorwerken tot op de dag van vandaag. PROVO, De Ludieke Opstand Tegen Bom En Regentendom verhaalt de geschiedenis van dit jongerenverzet. atuurlijk komen de diepere drijfveren van de provo’s aan bod. Waarom riskeerden zij klappen, hoon, arrest en gevangenisstraf in hun verzet tegen atoombom, militarisme, misselijk-makende-middenstand en ‘de regenten’?
Bespreking: Provo: de ludieke opstand van de jaren 1960
Meer informatie / bestellen

Oudheid als ambitieOudheid als ambitie. Zoektocht naar een passend verleden Vantilt – € 29.95

De late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd (ca. 1400-1700) vormden bij uitstek perioden waarin veel veranderingen plaatsvonden, maar er tegelijkertijd een grote behoefte was aan nieuwe autorisatie op basis van de geschiedenis. Ouderdom was macht en werd als argument gebruikt om aanspraken te maken op privileges en grondgebieden. Vorsten, staten en steden in heel Europa onderbouwden hun ambities met (ware of valse) historische argumenten. Men ging naarstig op zoek naar voorouders uit de antieke wereld of een ander glorieus verleden dat evengoed tot de oudheid werd gerekend.
Meer informatie / bestellen

Hier om te helpen - 150 jaar Nederlandse Rode KruisHier om te helpen – Ad van Liempt Balans – € 29.95

Het begon als een kleine club idealisten die op het slagveld gewonde soldaten bijstond, zonder dat Nederland in de oorlog betrokken was. 150 jaar later is het Nederlandse Rode Kruis een brede organisatie die allerlei vormen van hulpverlening toepast, van noodhulp tot blaren prikken bij de Nijmeegse Vierdaagse. De honderdvijftigjarige geschiedenis van het Nederlandse Rode Kruis is nu vastgelegd in een even inzichtelijk als meeslepend boek.
Bespreking: 150 jaar Nederlandse Rode Kruis
Meer informatie (+video) / bestellen

OnverslijtbaarOnverslijtbaar. Verhalen over het leven in Amsterdam Bas Lubberhuizen – € 19.99

In Onverslijtbaar zijn levendige gesprekken met Amsterdamse tachtigers bijeengebracht. Hun unieke en gedetailleerde herinneringen belichten een langzaam vervagend deel van het stadsverleden. Deze geschiedenissen brengen ons in alle delen van de stad, leiden ons langs verschillende milieus en beroepsgroepen. Zo is Max Harmsen (1932) ruim veertig jaar oppasser in Artis geweest, waar hij zijn vrouw leerde kennen in het slangenhuis. Paula Rietveld (1924) vertelt over haar eerste baantje bij de Bijenkorf en haar oude vrienden Bert Schierbeek en Karel Appel.
Meer informatie / bestellen

Historische Verhalen. Korte verhalen uit de OudheidHistorische Verhalen. Korte verhalen uit de Oudheid Historische Verhalen – € 15.00

De Oudheid is een periode die bekendstaat om haar befaamde filosofen, haar legendarische veldheren en machtige heersers. Historische figuren zoals Aristoteles en Nero hebben de Oudheid een gezicht gegeven en hun daden spreken tot de verbeelding. In deze bundel zijn we niet alleen getuige van Romeinse staatsgrepen, Griekse veldslagen en Babylonische belegeringen, maar ook van het dagelijkse leven. Zo bouwt een Romeinse bakker een nieuw bestaan op in Londen, komt een olijfboer uit Souk-el-Khemis in opstand en vieren de inwoners van Athene feest ter ere van de godin Demeter.
Meer informatie / bestellen

The beatlesThe beatles. De biografie Nieuw Amsterdam – € 29.99

1 juni 2017 is het vijftig jaar geleden dat het iconische, legendarische album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band verscheen, een plaat die in de ogen van velen de pop- en de rockmuziek voorgoed verhief tot een volwassen en invloedrijke kunstvorm met een geheel eigen bestaansrecht. Een goede aanleiding om de prachtige en meeslepende biografie van Bob Spitz uit 2005 opnieuw het licht te doen zien. Deze biografie is met 1088 pagina’s en twee fotokaternen niet te dun en niet te dik, niet te partijdig en niet te wetenschappelijk. Hij is precies goed.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 23/24 | Signalementen week 26 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×