Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 24) – 2018

Auteur:
5 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 23 | Signalementen week 25 >>>

Selectie week 24

SpulSpul – Jerzy Gawronski

Catalogus archeologische vondsten Noord/Zuidlijn Amsterdam
Vanaf 22 juli 2018 rijdt de metro van de Noord-Zuidlijn onder het historisch centrum van Amsterdam door. Hier zit de bodem vol overblijfselen uit het verleden. Daarom heeft Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam bij de aanleg van de metrolijn 9 jaar lang archeologische opgravingen uitgevoerd. De belangrijkste vindplaatsen waren de bouwputten op het Damrak en het Rokin met een diepte van zo’n 25 meter waar de grondlagen stamden uit de laatste IJstijd (10.000 jaar geleden).
Meer informatie / bestellen

Vrouwen en macht – Mary Beard

Met wrange humor begeeft Mary Beard, de beroemdste classicus van het Verenigd Koninkrijk, zich in de genderdiscussie. Ze toont ons hoe in de geschiedenis machtige vrouwen behandeld zijn. Haar voorbeelden komen uit de klassieke oudheid en het hier en nu, en ze leggen de culturele pijlers onder een eeuwigdurende misogynie bloot. Ze bespreekt de stem van vrouwen in het maatschappelijk debat en bevraagt onze aannames omtrent de manier waarop vrouwen met macht omgaan. En hoe komt het dat zo weinig machtige vrouwen aan een mannelijk rolmodel weten te ontsnappen?
Meer informatie / bestellen

De wintertuin - Een Duitse familie in de lange twintigste eeuwDe wintertuin. Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw

Aan het begin van de vorige eeuw, in 1902, komt Hilde Grunewald ter wereld in het Saksische Meißen. Ze is de oudste dochter in een kleinburgerlijk gezin en zal op een haar na de honderd halen. Hilde groeit op in het Duitse Keizerrijk, trouwt in de Weimarrepubliek en haar kinderen worden geboren onder de doem van de nazidictatuur. Na de oorlog beleeft Hilde de opkomst en ondergang van de DDR. Uiteindelijk is het de vreedzame revolutie van 1989 die haar tot burger van de Bondsrepubliek maakt.
Fragment: Hoe de DDR de eigen bevolking in gijzeling nam
Meer informatie / bestellen

365 films die je gezien moet hebben365 films die je gezien moet hebben

Dit boek biedt niet alleen een kompas, het is meteen ook een stappenplan én een dagboek voor een magistrale reis door de filmgeschiedenis. Niet alleen heb je binnen het jaar alle grote klassiekers besproken, je hebt ook duidelijk zicht op wat de films precies gemeen hebben en wat een goede film precies zo goed maakt. Of je nu een toekomstig filmmaker bent op zoek naar een eigen stijl, of een doorgewinterde filmliefhebber die de klassiekers wil herontdekken, dit is jouw ‘film journal waiting to be wrecked’.
Meer informatie / bestellen

Spitten voor de vijandSpitten voor de vijand – Erik Dijkstra

Het verhaal van strafkamp Yde en de tewerkstelling in Drenthe
Meer dan honderdduizend mannen werden vanaf september 1944 opgeroepen om te werken aan Duitse verdedigingswerken in Nederland. In de nog bezette provincies werden de arbeiders gedwongen tewerkgesteld aan de bouw van tankgrachten, loopgraven en schuttersputjes, vaak onder slechte omstandigheden. Voor de Duitsers was het belang groot om de geallieerden zo lang mogelijk tegen te houden. Er werd dan ook hard opgetreden tegen weigeraars.
Meer informatie / bestellen

Fascisme Een waarschuwingFascisme. Een waarschuwing – Madeleine Albright

Een destructieve kracht is in de hele wereld bezig aan een hernieuwde opmars. En die kracht heeft volgens de voormalige US Secretary of State Madeleine Albright alle kenmerken van fascisme. Aan het eind van de jaren tachtig, toen de Koude Oorlog ten einde kwam, geloofde zij net als velen dat de democratie voor eens en altijd had gezegevierd. Maar bijna dertig jaar later lijkt de loop van de geschiedenis niet langer zeker. Instituten waar ze heel haar leven op kon rekenen worden aangevallen. Democratische principes worden aan de kant gezet en de notie ‘waarheid’ wordt belachelijk gemaakt door individuen met enorme macht.
Meer informatie / bestellen

De hel dat is een suikermolenDe hel dat is een suikermolen – Ben Ipenburg

Winti, Rastafari en de godsdienst van de Inheemsen
Slavernij was oorlog. Onze voorouders verzetten zich ertegen van het begin tot het einde”, schreef een Afro-Amerikaanse schrijver. Tot slaaf gemaakten vluchtten weg in het oerwoud van Suriname. Ze voerden oorlog met de Nederlandse koloniale overheid en maakten zich vrij. Op de plantages was stil verzet. Er ontstonden dorpen waar ruimte was voor de eigen godsdienst en voor ceremonies…
Meer informatie / bestellen

Het wonder van de Noord/ZuidlijnHet wonder van de Noord/Zuidlijn – Bas Soetenhorst

Meer dan vijftien jaar worstelde Amsterdam met de aanleg van de Noord/Zuidlijn. De lijdensweg was langer dan de grootste pessimist vooraf kon bedenken en de kosten liepen de spuigaten uit, maar vanaf de zomer van 2018 rijdt de nieuwe metro dan toch. Aanvankelijk zou deze 1,4 miljard euro kosten. Het werd meer dan het dubbele en de opening werd jaar in, jaar uit uitgesteld. Zo werd het metroproject symbool van bestuurlijk wensdenken, financiële tegenvallers en wanbeleid. Dit boek beschrijft hoe dit kon gebeuren. De onthullende reconstructie, bekroond met twee prijzen, is gebaseerd op tientallen interviews en talloze geheime documenten.
Meer informatie / bestellen

RadbodRadbod. Koning in twee werelden – Luit van der Tuuk

In de film ‘Redbad’ van regisseur Roel Reiné, die vanaf juni 2018 te zien is, voert de legendarische Friese koning met hulp van de Vikingen een heftige strijd tegen de christenen die met harde hand hun geloof opdringen in de Lage Landen. Van der Tuuk, expert op het gebied van de vroege middeleeuwen, toont aan dat de film vol zit met anachronismen en onjuistheden. De film én het boek ‘Radbod’ zetten de buiten Friesland bijna vergeten Redbad weer terug op de plek waar hij hoort, als één van de belangrijkste en machtigste vorsten die de Lage Landen ooit heeft gehad.
Meer informatie / bestellen

Een oord van bang wachtenEen oord van bang wachten – Kamp Haaren 1941-1944

Tijdens de Duitse bezetting werden in het gebouw van het grootseminarie bij Haaren, tussen Tilburg en ‘s-Hertogenbosch, vooraanstaande politici, zakenlieden en andere notabelen als gijzelaars vastgehouden. Onder hen waren de latere premier Jan de Quay, de komiek Lou Bandy en de industrieel Frits Philips. Daarnaast fungeerde het gebouw als ‘Polizeigefängnis’ waar verzetsstrijders werden geïnterneerd in afwachting van hun proces. Ook zaten er opgepakte Joodse burgers. De verhalen van een aantal gevangenen zijn wel bekend, maar het ‘grote verhaal’ van Haaren wordt nu voor het eerst gepresenteerd, waarbij de psychologische kant centraal staat.
Meer informatie / bestellen

Goed GeldGoed Geld. De geschiedenis van de Nutsspaarbank

Goed Geld vertelt de geschiedenis van een filantropisch fenomeen: de Nutsspaarbank. Het vertrouwen in banken mag dan ondermijnd zijn sinds de crisis van 2008, maar ooit stond het belang van spaarders wel degelijk voorop. In het begin van de negentiende eeuw verrezen overal in Nederland spaarbanken. Het initiatief kwam van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. In de loop van 175 jaar groeide de Nutsspaarbank uit tot een financieel baken voor ‘gewone mensen’, een instelling met een sociaal hart.
Meer informatie / bestellen

Tokio mon amourTokio mon amour – Ian Buruma

‘Tokio mon amour’ van Ian Buruma is het portret van de schrijver als jonge man en van Tokio, de stad die hem mede vormde. Toen Buruma in 1975 aankwam in Tokio, wist hij niet wat hem te wachten stond. Hij was in Amsterdam en Parijs gefascineerd geraakt door Japanse films en theater en dus reisde hij naar de bron. Die wilde hij zelf ervaren. En Tokio wás ook overweldigend. Een stad die zich na de oorlog aan het heruitvinden was, maar waar het verleden wel zichtbaar bleef. Hier begon voor Buruma een levenslange liefde.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 23 | Signalementen week 25 >>>

×