Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 3) – 2022

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 1/2 | Signalementen week 4 >>>

Selectie week 3

  • Het verraad van Anne Frank

    Wereldwijd hebben meer dan dertig miljoen mensen Het Achterhuis gelezen, het dagboek dat Anne Frank bijhield in de jaren dat ze met haar ouders en zusje was ondergedoken totdat ze in augustus 1944 werden opgepakt en gedeporteerd. Ondanks de vele boeken, films, toneelstukken en documentaires die er aan Annes leven zijn gewijd, is nooit duidelijk geworden hoe de onderduikers zijn ontdekt. Met grote nauwkeurigheid heeft een team van onderzoekers, onder leiding van oud-FBI-agent Vincent Pankoke, tienduizenden pagina’s documenten, verslagen van interviews en eerdere politieonderzoeken bekeken en nageplozen.
    Artikel: Anne Frank ‘zeer waarschijnlijk’ verraden door notaris… maar hard bewijs ontbreekt

  • De Moslimbroederschap

    Wanneer de Moslimbroederschap opduikt in het nieuws of in gesprekken over de islam, gaat dat vaak gepaard met vooroordelen en wantrouwen. Het zou gaan om een gewelddadige organisatie die de islamitische wet­geving wil invoeren in de landen waar ze actief is. Maar wat klopt er van dat beeld? En wat is het verschil tussen de Moslimbroederschap in de Ara­bische wereld en de situatie in Europese landen, waaronder Nederland? In dit boek geeft Joas Wagemakers antwoord op veelgestelde vragen over de Moslimbroederschap en probeert hij de controversiële aspecten ervan niet zozeer te verdedigen, als wel te verklaren, te nuanceren en van context te voorzien.

  • Dwepers en dromers

    De Nederlandse samenleving veranderde razendsnel aan het eind van de negentiende eeuw. Oude, vertrouwde waarden wankelden door een stroom aan nieuwe ideeën en levensstijlen. Alles moest anders: de inrichting van de maatschappij, de omgang met het lichaam en ook religie en spiritualiteit. Anarchisten, vegetariërs, theosofen, spiritisten, utopische kolonisten, feministen, strijders voor homorechten: de verschillende stemmen van linkse activisten tot ultrarechtse ‘trekvogels’ en reactionaire cultuurcritici vormden een verwarrend koor.
    Artikel: Een nieuwe wereldorde en een nieuwe Wereldleraar

  • Hati sakit

    Een historisch roman over de gebeurtenissen van een Moluks gezin in de periode 1946 -1970 en de diepe pijn die men zowel in Nederland ondervond als de pijn van de familie in de Molukken. Het bijzondere aan dit boek is dat zowel de pijn van de Molukker in Nederland als in de Molukken zeer diepgaand en als een geheel wordt beschreven. Het boek is deels op basis van werkelijke gebeurde feiten en deels fictieve feiten, geschreven. Voor het eerst wordt verhalend, diepgaand de verborgen gevoelens achter de Molukse mens tot in de details beschreven.

  • Ieder zijn oorlog

    In acht verhalen van acht heel verschillende mensen laat Louisa J. Peeters gebaseerd op egodocumenten zien hoe zij stuk voor stuk heel verschillende oorlogen beleefden. Maar voor elk van hen, sommigen bekend, andere nobele onbekenden, geldt dat de Tweede Wereldoorlog hun leven volledig overhoop haalde. ‘Er is een Duitse soldaat die, aan het Franse front, de verveling en de weerzin met de pen bevecht. Een Joods meisje dat verhuist van Duitsland naar het veilige Nederland en nog weet dat ze een retourbiljet op zak heeft. Een Engelse officier-arts gekazerneerd in de Club Med…’

  • Ontsnapping uit het getto

    In ‘Ontsnapping uit het getto’ beschrijft John Carr het verhaal van zijn vader Chaim, die begin 1940 als dertienjarige een bewaker neersteekt bij het getto van Lódz. De man stond op het punt Chaims jongere broertje dood te schieten. Chaim ontsnapt en begint aan een levensgevaarlijke vlucht door het door de nazi’s bezette Europa. Hij belandt in een Duitse troepentrein naar Berlijn, waarna hij onder een valse identiteit in de Elzas terechtkomt. Daarna lukt het hem de grens naar Vichy in Frankrijk te passeren, verborgen in een Duitse politiewagen.

  • Orientalisme

    Oriëntalisme zorgde bij verschijnen in 1978 voor een grote omslag in de Midden-Oostenstudies en had een blijvend effect op postkoloniale en culturele studies. Met de term, gemunt door Said, wordt de ‘westerse’ kijk op het Oosten gedefinieerd, een invloedrijke Europees-ideologi¬sche schepping die het mogelijk maakte om te gaan met het ‘andere’ van de oosterse cultuur. Oriëntalisme maakt het Oosten ondergeschikt aan het Westen.

  • Rusland

    De Russische beer is ontwaakt. Na de val van de Berlijnse muur deemsterde Rusland weg maar onder Vladimir Poetin is het land opnieuw een wereldmacht geworden die niet bang is om de tanden te laten zien. Hoe is die evolutie de laatste jaren er gekomen? En hoe kadert de houding van het Rusland van vandaag in de geschiedenis van het land? In zijn lijvige boek graaft Raymond Detrez in het verleden van de grootmacht, om te tonen hoe Rusland zich van een klein vorstendom in het Mongoolse Rijk heeft ontwikkeld tot een Europese mogendheid. En om zich af te vragen waar het met die mogendheid naartoe moet in de wereld vandaag.

  • Schaduwleven

    Jan Paul Schutten voorziet op bevlogen wijze de dagboeken van Christiaan Huygens Jr. van commentaar, achtergronden en historische context en maakt ons zo ooggetuige van dagelijks leven in de 17e eeuw. In ‘Schaduwleven’ voert Jan Paul Schutten de lezer mee door een van Nederlands meest bijzondere historische bronnen: het dagboek van Constantijn Huygens jr. Deze gelijknamige zoon van de beroemde dichter was de secretaris van stadhouder Willem III, die ook koning van Engeland was. Tijdens zijn leven hield Huygens een dagboek bij, waarvan grote delen bewaard zijn gebleven.

  • Waar is de Italia?

    Op 25 mei 1928 waait een stormachtige en ijskoude wind over Spitsbergen, waar de Italiaanse kruiser Città di Milano in nerveuze afwachting is van berichten vanaf de Italia. Het luchtschip moet vandaag terugkeren aan de Koningsbaai na een succesvolle expeditie naar de Noordpool. Helaas is het radiocontact verloren gegaan en de zorgen daarover bij kapitein Romagna en zijn bemanning stijgen met het uur. De internationale journalisten die zich aan de ijzige baai hebben verzameld weten elkaar al te vertellen dat het mis is: het trotse luchtschip van de fascistische generaal Umberto Nobile is vergaan, ergens in de poolzee.


<<< Signalementen week 1/2 | Signalementen week 4 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×