Nieuwe geschiedenisboeken (week 30/31)

4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 28/29 | Signalementen week 32 / 33 >>>

Selectie week 30/31

  • Delitiae Italiae (1602)

    Alle wegen leiden naar Rome, maar was dat in de zeventiende eeuw ook al zo? Hoe zagen deze wegen eruit? En welke Italiaanse steden koos een reiziger nog meer als zijn bestemming? Waar sliep de reiziger? En waar zijn paard? Ging hij wel te paard? Veel vragen. En die stellen wij niet alleen, die stelde men vroeger ook al. De Delitiae Italiae (1602), die je in handen hebt, gaf een antwoord op deze prangende vragen. Een compacte reisgids die de reiziger op weg hielp: van reisroutes tot gangbare valuta. Van logementen tot vervoer. In het gidsje vind je beschrijvingen van vele steden – waaronder Venetië, Rome, Florence en Napels – en hun bezienswaardigheden, praktische tips, een serie Nederlands-Italiaanse dialogen en een lijst met gangbare munten.

  • Kobalt blues

    In Kobalt blues richt journalist Erik Bruyland zich op de postkoloniale geschiedenis van zijn geboorteland Congo. De vervlogen dagen van de Belgische kolonisator verglijden er in taferelen van slavenarbeid in de mijnen van Katanga. Hij stelt dan ook de cruciale vraag: ‘Waarom is een land dat zo rijk is, toch zo arm?’ Via doorgedreven onderzoeksjournalistiek beschrijft Bruyland hoe opportunisten en speculanten als aasgieren op de Congolese bodemrijkdommen duiken. Hij ontrafelt de financiële en economische carrousels en de geopolitieke combines die leiden tot de tragedie van Kobalt blues.
    Bespreking: Congo en de vloek van de grondstoffen

  • Little book of Yves Saint Laurent

    ‘Little book of Yves Saint Laurent’ is een klein maar fijn eerbetoon aan deze grote fashion-icoon Modejournaliste Emma Baxter-Wright beschrijft Saint Laurents meeslepende leven. Met vele illustraties. ‘Little book of Yves Saint Laurent’ is een prachtig geïllustreerd boek over deze raadselachtige, gedurfde en verbazingwekkend creatieve ontwerper. Het volgt zijn ontwikkeling van modestudent tot rechterhand van Christian Dior, tot de man die in 1961 zijn eigen modehuis oprichtte. Daar creëerde hij zijn beroemde ‘le smoking’, bracht het leren jack naar de mainstream en verbaasde de modewereld met een mix van elegantie en artistiek drama.

  • Moordstad

    Voor hun derde Utrechtboek gingen de twee bekendste crimewachter van Utrecht op zoek naar spraakmakende levensdelicten in de schimmige duistere steegjes en op de statige brede lanen die Utrecht rijk is. Ze stuitten op onomkeerbare misdaden die het daglicht niet konden verdagen, maar soms toch midden op de dag plaatsvonden. Sommigen stilletjes in een verlaten krocht in de oude binnenstad, anderen midden in een drukke nieuwbouwwijk. In hun onderzoek wisten de auteurs veel nieuwe gegevens en details te achterhalen.
    Fragmenten: Moordstad, een bloedspoor door Utrecht

  • Rampspoed

    Rampen zijn per definitie moeilijk te voorspellen. Net als aardbevingen, bosbranden, financiële crises en oorlogen voldoen pandemieën niet aan een keurig patroon: er bestaat geen historische cyclus die een handvat biedt in de voorbereiding op een volgende catastrofe. Maar als een ramp toeslaat, willen we beter voorbereid zijn dan de Romeinen waren toen de Vesuvius uitbarstte, of dan de middeleeuwers die getroffen werden door de Zwarte Dood. Wij hebben immers de wetenschap aan onze kant. Toch was in veel landen de respons op de uitbraak van een nieuw virus uit China in 2020 ondermaats. Waarom? Het gemakkelijke antwoord is wijzen op slecht leiderschap.
    Bespreking: Coronablunders en andere ramspoed

  • Schoon in elk oog is wat het bemint

    Hafid Bouazza (1970-2021) behoorde tot de grootste en origineelste schrijvers van zijn generatie en wist vele lezers te betoveren met zijn romans, verhalen, toneelstukken, essays en vertalingen. In 1996 debuteerde hij met de verhalenbundel De voeten van Abdullah, waarvoor hij de E. du Perronprijs kreeg. Hij publiceerde onder meer de romans Salomon, Paravion (winnaar Gouden Uil), Spotvogel en Meriswin. Al voor zijn officiële debuut als schrijver vertaalde Bouazza klassieke Arabische poëzie uit vele eeuwen; het oudste gedicht dateert uit de zesde eeuw. Hij bundelde de gedichten en voorzag ze van commentaar, en noemde het resultaat ‘in alle ootmoed’ zijn ‘Arabische Bibliotheek’.

  • Voices From Chernobyl

    Het is een overwegend normale ochtend in het Oekraïense Pripjat. Mannen nemen de Lada naar hun werk. Vrouwen brengen hun kinderen naar school. Ergens wordt een bruiloft gehouden. De meeste mensen verkeren klaarblijkelijk in goede gezondheid. Een enkeling daarentegen proeft metaal in de lucht. Een ander heeft last van hoestbuien of misselijkheid. Het is 27 april 1986, in april 2021 35 jaar geleden.
    Bespreking: Tsjernobyl: leed op grote en kleine schaal

  • Aardverschuiving

    Aardverschuiving. De laatste dagen van het Trumpbewind beschrijft de opmaat naar de presidentsverkiezingen van 3 november, de avond en nacht van de verkiezingen zelf, waar we letterlijk van binnen het Witte Huis meemaken wat nog nergens is beschreven; de ontkenningen in de weken en maanden erna; de vele kansloze rechtszaken, waarbij slechts een handjevol middelmatige advocaten bereid is Trump bij te staan, onder wie Rudy Giuliani, die al meer dan drie decennia niet in een rechtbank heeft gepleit; en tot slot natuurlijk de bestorming van het Capitool op 6 januari en de manier waarop Trump die uren beleefde.

  • De doorbraak

    De veertig jaar die de opkomst van Europa inluidden en de wereld voorgoed veranderden. De jaren 1490 tot 1530 vormden de opmars voor de bloei van Europa. In deze periode ontdekte Columbus de nieuwe wereld, stonden enorme dynastieën op, zorgde de boekdrukkunst voor een explosie aan kennis en werd de reformatie ingeluid. Eén factor zorgde ervoor dat al deze afzonderlijke facetten gezamenlijk konden floreren: kapitaal. Aan de hand van negen levens onderzoekt historicus Patrick Wyman deze periode, van historische figuren als Martin Luther en Karel V, tot een meedogenloze koopman en een eenarmige huursoldaat.

  • De Nederlandse Maagd

    De Verenigde Staten heeft het Vrijheidsbeeld, Frankrijk zijn stoere Marianne, maar welke dame staat symbool voor Nederland? Het kaasmeisje? In ‘De Nederlandse Maagd’ gaat Lina van der Wolde op zoek naar het zinnebeeld van ons land. Het is een tocht terug in de tijd langs flitsende reclamefoto’s, pakkende affiches, statige portretten, humoristische cartoons, snelle schetsen, uitgewerkte tekeningen, middeleeuwse wandtapijten en oude munten. Een reis langs feestelijkheden en plechtigheden, maar ook langs politieke conflicten en strijd. Van der Wolde daagt de lezer uit kritisch mee te kijken bij de vergelijking van uiteenlopende stereotypen.


<<< Signalementen week 28/29 | Signalementen week 32 / 33 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×