Nieuwe geschiedenisboeken (week 33/34) – 2020

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 31/32 | Signalementen week 35/36 >>>

Selectie week 33/34 (2020)

Vonkenregen - Hauke FriederichsVonkenregen – Hauke Friederichs

Augustus 1939. Het is heet in Midden-Europa. Boeren spannen hun paarden voor de wagens, het graan moet worden geoogst. Stedelingen vieren zomervakantie. Het zou een onbekommerde tijd moeten zijn, maar er hangt iets in de lucht. Sommigen zeggen dat er oorlog komt, anderen zeggen dat het zo’n vaart niet zal lopen. De wereld richt haar blik op de Obersalzberg, van waaruit Adolf Hitler zijn dodelijke plannen maakt. Hauke Friederichs vertelt het verhaal van de weken die voorafgingen aan de eerste september in 1939 toen om kwart voor vijf ’s ochtends de oorlog begon.
Fragment: De zomer voor de oorlog begon
Meer informatie / bestellen

Uit naam van de majesteit. Het leven van J.B. van Heutz 1851-1924Uit naam van de majesteit – Vilan van de Loo

Van Heutsz is de meest omstreden militair uit de Nederlandse geschiedenis, maar tot op heden ontbrak er een gedegen biografie over hem. Uit naam van de majesteit vult deze lacune met een reconstructie van zijn carrière en zijn tijd, op basis van een veelheid aan bronnen. Daarbij is ook geput uit het familiearchief Van Heutsz, dat brieven van zijn echtgenote bevat. Van Heutsz had veel bewonderaars, onder wie Wilhelmina en Emma, én veel vijanden. Hoe kon het gebeuren dat juist hij benoemd werd tot gouverneur van Atjeh en daarna tot gouverneur-generaal, onderkoning van Indië?
Bespreking: Een ‘onvergankelijk gedenkteeken’ voor generaal Van Heutsz
Meer informatie / bestellen

De hofdame - Anne GlenconnerDe hofdame – Anne Glenconner

Mijn bijzondere leven in de schaduw van de Britse kroon
Dit boek vertelt het verhaal van het bijzondere leven van Anne Glenconner, maid of honour tijdens de kroning van koningin Elizabeth en de hofdame van prinses Margaret. Ze is een unieke getuige van de recente Britse koninklijke geschiedenis en geeft in haar memoires niet alleen een kijkje achter de schermen van het koningshuis, maar schetst ook een beeld van een generatie aristocratische vrouwen die gevangen zat in een wereld vol sociale verwachtingen.
Fragment: Anne Glenconner, de hofdame van prinses Margaret
Meer informatie / bestellen

Kind, beloof me dat je de kogel kiestKind, beloof me dat je de kogel kiest

Op 30 april 1945 schoot Adolf Hitler zich in Berlijn een kogel door het hoofd. Op hetzelfde moment begaven zich tijdens het binnentrekken van het Rode Leger in het stadje Demmin honderden mensen naar rivieren en bossen om zich daar van het leven te beroven. Hele families werden weggevaagd, ouders doodden hun kinderen. Demmin is slechts één van de vele voorbeelden: in het hele land werden duizenden mensen bevangen door de zelfmoordepidemie. Dit boek is gebaseerd op dagboeken, brieven, verslagen en herinneringen, en gaat vooral over de ondergang van gewone mensen.
Bespreking: Gruwelijk boek over Duitse zelfmoordgolf in mei 1945
Meer informatie / bestellen

Zat het snor? - Erik AertsZat het snor? – Erik Aerts

Een geschiedenis van kat en mens in de Lage Landen
Deze rijke geschiedenis van de kat is verplichte kost voor iedere kattenliefhebber. De kat heeft altijd van de mens gehouden, maar andersom? Via de Romeinse verovering kwam de kat in onze contreien terecht en werd al snel de beste verzekering tegen ongedierte en behoeder van voedselvoorraden. Vanaf de dertiende eeuw kreeg de kat een kwalijke reputatie als een van de gedaanten van de duivel. De (zwarte) kat was een spookdier en werd geassocieerd met onheil.
Fragment: De demonische kat
Meer informatie / bestellen

Nederrock - Pieter KeimanNederrock – Pieter Keiman

Mike Patierne is een jonge tekstschrijver en zanger die steeds heen en weer geslingerd wordt tussen zijn drie grote liefdes: die voor zijn band de Angels, voor zijn jeugdliefde Stella en de diepe genegenheid voor zijn moeder. Steeds weer probeert hij die affecties te combineren, maar evenzovele malen loopt dat verkeerd af. Zijn persoonlijke liefdesperikelen zijn echter niet de enige bergen waar hij tegen op moet klimmen. Net als alle andere jongeren in het Nederland van eind jaren ’60 van de vorige eeuw moet hij vechten tegen de vooroordelen en het autoritaire gedrag van de oudere generatie.
Bespreking: Historische roman tegen achtergrond muzikale jaren 60
Meer informatie / bestellen

Moord & doodslagMoord & doodslag – Frans Thuijs

Drie eeuwen Amsterdamse rechtsgeschiedenis
‘Moord en doodslag’ is sinds de negentiende eeuw de eerste verzameling verhalen over werkelijk gebeurde misdaden, over echte misdadigers en hun soms gruwelijk lijfelijke bestraffing, opgelegd door het Amsterdamse gerecht. De gebeurtenissen in dit boek spelen zich af vanaf de zestiende tot in het begin van de negentiende eeuw. Aan de orde komen niet alleen moord en doodslag, maar ook onderwerpen als kleine criminaliteit, geweldpleging, zedenmisdrijven en godslastering.
Meer informatie / bestellen

Bastions zonder grenzenBastions zonder grenzen. Damme, Sluis, IJzendijke

In dit boek reconstrueren de auteurs de geschiedenis van het militaire erfgoed van Damme, Sluis en IJzendijke. Al tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) bleek dat de oude middeleeuwse burchtmuren niet langer volstonden om zich te beschermen tegen buskruit en vuurwapens. Steden werden versterkt met veelhoekige bastions, forten, schansen, batterijen en linies. Bastions zonder grenzen richt de schijnwerpers op dit militair erfgoed. Hoe bouwde men zo’n versterking? Welke nieuwe militaire ontwikkelingen en gewijzigde inzichten in strategie en tactiek ontwikkelden zich?
Meer informatie / bestellen

Kunsjt!Kunsjt! Een Joodse kijk op kunst in 50 meesterwerken

Waarom is Michelangelo’s David niet besneden? Het ontbreken van een voorhuid was toch juist wat de koning der Joden onderscheidde van zijn heidense rivalen? Was Rembrandts Joodse bruidje eigenlijk wel Joods? En waarom stond Vincent van Gogh als devoot christen met een bos sneeuwklokjes op de stoep bij zijn Joodse leermeester? Jaron Beekes beantwoordt vragen als deze in zijn eigenzinnige zoektocht naar Joodse identiteit binnen de kunst. Wat bindt schilders als Marc Chagall, Mark Rothko en Isaac Israëls? Welke Joodse kwesties spelen een rol bij Diane Arbus, Frida Kahlo en Helmut Newton?
Meer informatie / bestellen

GrensmysteriesGrensmysteries – Bjorn Thimister

Hoe lang blijft een mysterie een mysterie? Maar ook: hoe kan zo’n mysterie van de een op de andere dag worden opgelost? Journalist Bjorn Thimister gaat op onderzoek. Wat gebeurde er met Henk Vierwind die zo plotseling verdween? Wat was zijn link naar Nederlands bekendste ontvoering ooit? Hoe komt het dat het landgoed waar liedjesschrijver Johnny Hoes ooit woonde veranderde in een ontmoetingsplaats van gangsters?
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 31/32 | Signalementen week 35/36 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×