Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 38 | Signalementen 40 >>>
Selectie week 39
Europeanen – Orlando Figes
Het ontstaan van een gemeenschappelijke cultuur
Rond 1900 werden in Europa overal dezelfde boeken gelezen, dezelfde opera’s opgevoerd, dezelfde muziekstukken gespeeld. Via drie centrale personen laat Figes in Europeanen zien dat belangrijke artistieke, technologische en economische ontwikkelingen (trein, telegraaf, fotografie, vrije markt) de verborgen krachten achter de vorming van een Europese cultuur waren.
Voorpublicatie: Hoe de stoomlocomotief de Europeanen verbond
Meer informatie / bestellen
Acht dictators uit de twintigste eeuw – Frank Dikötter
Of het nou gaat om het fascistische Italië onder Mussolini of om de communistische Volksrepubliek China onder Mao Zedong, over één gegeven waren alle dictators uit de vorige eeuw het eens: angst en geweld zijn voor een dictator niet voldoende om alleenheerschappij te waarborgen. Aan de basis van elke succesvolle dictatuur, van die van Stalin tot Kim Il Sung, lag één fundamenteel principe: de cult van persoonsverheerlijking.
Bespreking: Acht dictators uit de 20e eeuw ontleed
Meer informatie / bestellen
Wij overleefden – Sytze van der Zee
Het lijkt alweer zo lang geleden, de Tweede Wereldoorlog. Bijna 75 jaar na de Duitse capitulatie. Maar nog steeds zijn er mensen die het allemaal hebben meegemaakt. De tachtig-, negentig-, honderdjarigen. Zij waren erbij, maar binnen afzienbare tijd zullen ze niet meer onder ons zijn om hun persoonlijke verhaal te kunnen vertellen. In Wij overleefden komen aan de hand van gesprekken met de betrokkenen vooral de specifieke gebeurtenissen aan de orde die van de naziterreur de meest dramatische en traumatische periode in de Nederlandse geschiedenis hebben gemaakt.
Meer informatie / bestellen
Lof en laster – Luit van der Tuuk
Vrouwen in de vroege middeleeuwen
Over middeleeuwse vrouwen zijn veel minder bronnen te vinden dan over mannen. Desalniettemin maakt Luit van der Tuuk in ‘Lof en laster’ duidelijk dat vroegmiddeleeuwse vrouwen veerkrachtig, vindingrijk en bekwaam waren. Bovendien waren ze in staat (politieke) macht, kennis en creativiteit buiten de huiselijke sfeer uit te oefenen. Van der Tuuk reconstrueert in dit boek de levens van adelijke en gewone vrouwen.
Meer informatie / bestellen
Het dagboek van Renia Spiegel
Haar dagboek bleef zeventig jaar lang onontdekt. Renia is een pubermeisje als alle andere; ze schrijft graag, houdt een dagboek bij en maakt plezier. Maar het is 1939 en Renia is Joods. Met het uitbreken van de oorlog valt haar wereld uiteen. Ze ontvlucht bombardementen en moet in een getto gaan wonen. Toch wordt ze ook voor het eerst verliefd: een paar uur voor de nazi-inval in Polen krijgt ze haar eerste kus van Zygmunt. En het is Zygmunt die drie jaar later de laatste woorden in Renia’s dagboek moet optekenen: ‘Drie schoten! Het enige wat ik kan horen, zijn schoten, schoten… schoten.’
Meer informatie (+ video) / bestellen
Alles voor Vincent. Het leven van Jo van Gogh-Bonger
Bij weinigen bekend, maar niet minder invloedrijk: Jo van Gogh-Bonger (1862-1925), de vrouw van Theo en schoonzus van Vincent van Gogh. Toen de broers kort na elkaar overleden, ontfermde zij zich vanaf 1891 over Van Goghs artistieke nalatenschap en wijdde de rest van haar leven aan de verspreiding en bekendmaking ervan. Ze publiceerde zijn brieven, organiseerde tentoonstellingen in binnen- en buitenland en verkocht strategisch aan particulieren en invloedrijke kunsthandelaren. Voor de reputatie van Van Goghs kunst waren haar inspanningen cruciaal.
Meer informatie / bestellen
Dwarsligger van beroep – Klaas Tammes
Waar mr. L.R.J. (voor intimi: Rolly) ridder van Rappard was, daar ontstond rumoer. Van Rappard, een dwarse, deftige populist, was een autoritaire bestuurder die geen blad voor de mond nam. Zijn Gorinchemse ambtsperiode was een aaneenschakeling van conflicten. De gemeenteraad was soms zijn vriend, maar meestal zijn vijand.
Na zijn pensionering werd Van Rappard lid van de Gorinchemse gemeenteraad. In die functie maakte hij het leven van zijn opvolger bijzonder zuur. Meermalen poogde hij ook een zetel in de Tweede Kamer te bemachtigen: eerst voor de VVD en daarna voor zijn eigen Liberale Staatspartij en Nederlands Appèl (‘Voor fatsoen, stem Van Rappard!’).
Meer informatie / bestellen
Egypte ontraadseld – Huub Pragt
Het oude Egypte is omgeven door raadsels die aanleiding geven tot uiteenlopende theorieën. Vele daarvan worden in Egypte ontraadseld door egyptoloog Huub Pragt onder de loep genomen. Is de sfinx van Gizeh een overblijfsel van een verdwenen pre-faraonische beschaving? Is de positionering van de piramiden van Gizeh gebaseerd op sterrenkundige berekeningen? Raadselachtige voorstellingen in tempels en graven zorgen voor de bewering dat de technische kennis en vaardigheden van de Egyptenaren zich verder uitstrekte dan dat we denken.
Meer informatie / bestellen
Nemesis. Alcibiades en de val van Athene
Alcibiades was onmetelijk rijk, gruwelijk aantrekkelijk, ongelooflijk charmant, een kundig generaal en een meedogenloze politicus. Hij was tevens een beruchte serieverrader, die tijdens de Peloponnesische Oorlog overliep naar Sparta en vervolgens naar de Perzen. David Stuttard laat het oude Athene in al zijn glorie herleven als hij Alcibiades volgt van zijn kindertijd tot het hoogtepunt van zijn absolute macht, tegen een achtergrond van culturele pracht en internationale chaos. Een absoluut meesterwerk. David Stuttard is een Britse auteur, acteur, theaterdirecteur, vertaler en docent klassieke talen.
Meer informatie / bestellen
Gezonken schatten – Karin Gaillard
Het thema van dit boek zijn de zichtbare én onzichtbare schatten die eeuwenoude scheepswrakken herbergen: zichtbare schatten vooral kostbaar oosters porselein en onzichtbare schatten in de vorm van nieuwe kennis die uit de schepen en hun lading naar voren komen. Aan de hand van de verhalen rond zeven scheepswrakken wordt niet alleen een beeld geschetst van de maritieme (keramiek)handel in Oost en West van de 9de tot en met de 19de eeuw.
Meer informatie / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- Geschiedenis van de Koerden. De strijd van een volk voor een eigen staat – Luc Pauwels
- WOEST. Willem Van Genk 1927-2005 – Ans van Berkum
- 120 Jaar Staatsbosbeheer – M. van Ool
- Johann Friedrich August Tischbein – Josien Beltman
- Brabant Bevrijd. Mens en oorlog (najaar 1944 – voorjaar 1945)
- De weg van Adélaïde Marie de Cicé. Een zoektocht van het hart in bewogen tijden