Nieuwe geschiedenisboeken (week 4) – 2020

5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 3 | Signalementen week 5 >>>

Selectie week 4 (2020)

Bij ons in AuschwitzBij ons in Auschwitz. Getuigenissen – Arnon Grunberg

Op 27 januari 1945 werd concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijd door het Rode Leger. De meeste ooggetuigen, de gevangenen die het kamp wisten te overleven, zijn inmiddels overleden. Ter gelegenheid van de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz verzamelde Arnon Grunberg teksten van ‘morele getuigen’, getuigen die slachtoffer waren van de terreur. Van Primo Levi’s vlak na de bevrijding geschreven Is dit een mens tot de teksten van Zalmen Gradowksi, die in Auschwitz vermoord werd – zijn geschriften heeft hij begraven nabij een van de crematoria.
Meer informatie / bestellen

Lang leven Het familieverhaal achter een Chinese tokoLang leven. Het familieverhaal achter een Chinese toko

Karina Meeuwse vertelt in Lang leven het fascinerende familieverhaal achter het grootste Chinese warenhuis van West-Europa, Toko Dun Yong, en verweeft daarmee ook de grotere geschiedenis van Chinese immigranten in Nederland. Ergens in het jaar 1912 verlaat Dun Yong Sau zijn dorp in China en begint zijn lange reis op weg naar een beter bestaan. Zijn kostbaarste bezit is het kunnen lezen en schrijven. In Hongkong monstert hij aan op een schip dat hem via Liverpool naar Amsterdam zal brengen. Daar komt hij terecht in de jonge Chinese gemeenschap van de jaren twintig.
Voorpublicatie: ‘Chinese onderkruipers’ – De eerste Chinese arbeiders…
Meer informatie / bestellen

Duitse passages Een reis door twee eeuwen DuitslandDuitse passages. Een reis door twee eeuwen Duitsland

De DDR is verdwenen en Berlijn maakte na de val van de muur een stormachtige ontwikkeling door. Wellicht is Duitsland op dit moment het meest Europese land. Maar reizen in Duitsland blijft een reis door de geschiedenis. In dit boek schrijft Lo van Driel over tweehonderd jaar Duitse en daarmee Europese cultuur en geschiedenis. Over iedere plaats die hij aandoet is een bijzonder verhaal te vertellen – een verhaal over schrijvers, historische plekken, kampen, brieven, Neurenberg en Leni Riefenstahl, Neuruppin en Theodor Fontane, de taal van de nazi’s en talloze andere onderwerpen.
Bespreking: Een reis door de Duitse geschiedenis
Meer informatie / bestellen

Ergens in dit duisterErgens in dit duister – Natascha Wodin

‘Ik was tien jaar oud toen mijn moeder zich in oktober 1956 in de Regnitz verdronk. Op dat moment was mijn vader niet thuis. Minstens twee weken lang lag het lijk van zijn jonge vrouw in een koelcel, terwijl er vergeefs naar hem werd gezocht.’ Hij duikt ten slotte op. Voor het jonge meisje Natascha blijkt de terugkomst van haar Russische vader geen troost, maar het begin van een ijzingwekkende dwaaltocht door het naoorlogse Duitsland. Een treurige jeugd, alleen draaglijk omdat de oudere Natascha er met enige humor over kan schrijven. De dood van haar vader is voor Wodin de aanleiding om het verhaal over hem te schrijven.
Meer informatie / bestellen

De geschiedenis van de slavernijDe geschiedenis van de slavernij – Dick Harrison

In ‘De geschiedenis van de slavernij’ geeft de Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison, auteur van ‘De Dertigjarige Oorlog’, een indrukwekkend overzicht van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid. Hij behandelt de oudheid, de middeleeuwen, de trans-Atlantische slavenhandel en de laatste twee eeuwen. In dit diepgravende werk wisselt Harrison de grote lijnen af met fragmenten uit dagboeken en brieven, waardoor hij het menselijke aspect benadrukt.
Fragment: De Barbarijse zeerovers en hun christenslaven
Bespreking: Slachtoffers, daders, motieven, verzet en afschaffers…
Meer informatie / bestellen

Kapitein Raymond Westerling en de Zuid-Celebes-affaire (1946-1947)Kapitein Raymond Westerling en de Zuid-Celebes-affaire

Kapitein Raymond Westerling, die als commandant van het Depot Speciale Troepen in 1946/47 een cruciale rol op Zuid-Celebes speelde tijdens de dekolonisatie van Nederlands-Indië (1945-1950), wordt door historici, politici en journalisten al tientallen jaren bestempeld als een van de grootste oorlogsmisdadigers uit de naoorlogse Nederlandse geschiedenis. In dit boek schetst Bauke Geersing een geheel ander beeld van het optreden van deze militaire commandant.
Bespreking: Een nieuwe visie op kapitein Raymond Westerling?
Meer informatie / bestellen

De vergeten prinsessen van ThornDe vergeten prinsessen van Thorn (1700-1794)

Het stift van Thorn is in de achttiende eeuw the place to be voor de hoogadellijke dochters van de Europese rijksvorsten en -graven. Ze worden hier klaargestoomd voor een huwelijk met een man van stand, leren zich uitdrukken in het Frans, krijgen zanglessen en organiseren dansfeesten. In de glazen kooi waarin ze leven dienen ze voortdurend het bij hun stand passende gedrag te vertonen…
Fragment: De stiftdames van Thorn (1700-1794)
Meer informatie / bestellen

Het Amerikaanse presidentschapHet Amerikaanse presidentschap – Frans en Paul Verhagen

Frans en Paul Verhagen vertellen in Het Amerikaanse presidentschap alles over het machtigste ambt ter wereld. Amerikaanse presidenten lijken machtig als geen ander en toch kunnen ze maar zelden hun wensen verwerkelijken. Hoe kan dat? Hoe zit dat presidentschap in elkaar? Hoe verhoudt de president zich tot het Congres, de kiezer en de media? Hoe hebben presidenten in het verleden invulling gegeven aan het ambt? En hoe werkt dat Amerikaanse verkiezingssysteem precies? Frans en Paul Verhagen belichten lichtvoetig en helder de vele facetten van het Amerikaanse presidentschap.
Meer informatie / bestellen

Het Groot Stakers BoekHet Groot Stakers Boek – Sjaak van der Velden

Het Groot Stakers Boek geeft een overzicht van de stakende mens. Tegenwoordig krijgen we stakers en staaksters in kleur te zien op televisie een zelfs in de krant. Voor eerdere perioden moeten we het doen met zwart-witfoto’s of tekeningen. Gaan we nog verder terug in de tijd dan ontbreekt elk spoor van gewone mensen in actie. Wel bestaan er vaak tekeningen of schilderijen van het dagelijkse leven van diezelfde mensen. In dit overzichtswerk is een keur aan beeldmateriaal bijeengebracht rond de mannen en vrouwen die gedurende de afgelopen zes eeuwen in Nederland hun werk neerlegden in de hoop op een beter leven.
Meer informatie / bestellen

Stedelijke macht tussen overvloed en stagnatieStedelijke macht tussen overvloed en stagnatie

Deze studie richt zich op de ontwikkeling van de stedelijke financiën in het hertogdom Gelre tussen circa 1350 en 1550. Daarmee wil deze meer inzicht bieden in de processen van continuïteit en verandering in de stedelijke financiële instituties en de politieke economie in een regio die sinds het begin van de vijftiende eeuw over haar economische hoogtepunt heen lijkt te zijn geweest. Aan de hand van een analyse van de stadsfinanciën van Arnhem en Zutphen wordt de samenhang tussen politiek, economie en de ontwikkeling van de lokale overheidsfinanciën…
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 3 | Signalementen week 5 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×