Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 3) – 2020

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 1/2 | Signalementen week 4 >>>

Selectie week 3 – 2020

Het aanzien van 2019Het aanzien van 2019

In Het aanzien van 2019 geeft Han van Bree op zijn bekende en veelgeprezen manier een overzicht van twaalf maanden wereldnieuws: direct, verhelderend en met humor. Aandacht voor: vreugdevuur Scheveningen loopt uit de hand, containers spoelen aan op Waddeneilanden, staatsgreeppoging in Venezuela, kabinet komt toch met kinderpardon, mislukte top Kim-Trump, ophef over documentaire rond Michael Jackson: Leaving Neverland, Ajax maakt furore in Champions League
Meer informatie / bestellen

D.F. MalanD.F. Malan. Profeet van de apartheid

In 1948 leidde D.F. Malan zijn Nasionale Party naar de verkiezingsoverwinning. Voor veel Afrikaners een droom die uitkwam, maar met verstrekkende gevolgen. Door de mens Malan te leren begrijpen, leren we ook de Afrikaners begrijpen, die uit de as van de Anglo-Boerenoorlog herrezen. Zijn verhaal is tegelijk het verhaal van de mensen die juist hem als leider wilden hebben. Het bewind van Malan luidde echter ook het tijdperk van de apartheid in.
Fragment: De premier Malan (1948-1954)
Meer informatie / bestellen

27/01/1945 Auschwitz Bevrijd 27/01/1945 Auschwitz Bevrijd

Op 27 januari 1945 treffen de Sovjets in Auschwitz achtduizend doodzieke gevangenen aan. De paar overgebleven bewakers worden nog diezelfde dag terechtgesteld. De wereld is in shock. Onder leiding van Frederic Crahay en Johan Puttemans, directeur en stafmedewerker van De Stichting Auschwitz, voegen historici van diverse onderzoeksinstellingen in Auschwitz bevrijd nieuwe informatie toe aan onze kennis over een van de zwartste bladzijden van onze geschiedenis.
Meer informatie / bestellen

De aanslag van Kedichem - 29 maart 1986 - Jan de VettenDe aanslag van Kedichem

Antifascisten verstoorden op 29 maart 1986 met veel geweld een vergadering van de radicaal-rechtse Centrumpartij en Centrumdemocraten in Kedichem.
Het resultaat: één zwaargewonde, het hotel waar de vergadering plaatsvond totaal uitgebrand, 75 aanhoudingen. In dit boek worden de gebeurtenissen in Kedichem gereconstrueerd. Was het een aanslag of was het toch een ongeluk? Hebben de autoriteiten adequaat gehandeld, of zijn er fouten gemaakt en zijn ze nalatig geweest?
Fragment: Kedichem, 29 maart 1986
Meer informatie / bestellen

Trompettist in Auschwitz Herinneringen van Lex van WerenTrompettist in Auschwitz. Herinneringen van Lex van Weren

Trompettist Lex van Weren wist Auschwitz te overleven en anderen te helpen dankzij zijn unieke positie in het ‘kamporkest’. Een indringend ooggetuigenverslag over hoe oorlog de mens deformeren. Lex van Weren was een van de grote trompettisten van de vorige eeuw. In de jaren vijftig en zestig maakte hij furore als dirigent van het populaire City Theater Orkest in Amsterdam. Daarnaast speelde hij jarenlang trompet voor radio en televisie, en verwierf hij grote populariteit met zijn belangeloze optredens voor charitatieve instellingen. Hij was in 1964 een van de eersten die een Gouden Harp ontving, vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek.
Meer informatie / bestellen

De glorie van RomeDe glorie van Rome. De klassieke kunst van het oorlog voeren

In ‘De glorie van Rome’ beschrijft bestsellerauteur Adrian Goldsworthy de werking en de invloed van het Romeinse leger, het beste beroepsleger dat de wereld ooit heeft gekend. De legioenen waren niet ‘slechts’ uit op de overwinning, maar ook op de totale vernietiging van hun vijanden. Deze agressieve Romeinse oorlogsvoering creëerde een enorm rijk, dat voor een groot deel gekenmerkt werd door vrede en welvaart. Goldsworthy brengt de alliantie tussen politiek en militaire macht in beeld.
Fragment: De Eerste Punische Oorlog en de Romeinse oorlogvoering op zee
Meer informatie / bestellen

Een monument voor het gewone volkEen monument voor het gewone volk – Giusseppi Belli

Sonnetten uit het negentiende-eeuwse Rome
In de eerste helft van de negentiende eeuw, in de Pauselijke Staat, een van de reactionairste staten van Europa, richtte de dichter Giuseppe Gioachino Belli een monument op voor het gewone volk van Rome. Hij deed dat in een epos van meer dan tweeduizend gedichten in de hechte structuur van het klassieke Italiaanse sonnet, maar geschreven in de volkstaal van Rome (het Romanesco).
Meer informatie / bestellen

Eindstation AuschwitzEindstation Auschwitz. Mijn verhaal vanuit het kamp

In 1942 meldde de Joodse arts Eddy de Wind zich vrijwillig aan als arts om in Westerbork te werken, in de veronderstelling dat hierdoor zijn moeder uit het kamp zou worden vrijgelaten. Bij aankomst bleek zijn moeder echter al op transport gezet naar Auschwitz. In Westerbork ontmoette De Wind de achttienjarige verpleegster Friedel. Ze werden verliefd en trouwden in het kamp. Samen werden ze in september 1943 naar Auschwitz gedeporteerd. Eddy belandde in barak 9, waar hij werd tewerkgesteld als Pfleger van Poolse gevangenen. Friedel in barak 10, waar de medische experimenten werden uitgevoerd. Pas na de oorlog vonden ze elkaar terug in Nederland.
Meer informatie / bestellen

Te voet Hoe twee benen de mens verder brengenTe voet. Hoe twee benen de mens verder brengen

Op twee benen lopen definieert de mens als soort. Het bracht ons vanuit het hart van Afrika naar verre delen van de wereld als Alaska en Australië. Het bevrijdde onze handen én onze geest. Toch weten maar weinig mensen hoe rechtop lopen precies werkt, laat staan dat we inzien welke voordelen het ons oplevert. In dit boek brengt neurowetenschapper Shane O’Mara een ode aan het lopen: van de positieve effecten van lopen op onze fysieke én mentale gezondheid tot de manier waarop samen lopen heeft bijgedragen aan het overleven van onze soort.
Meer informatie / bestellen

Wereldhistorische beschouwingenWereldhistorische beschouwingen – Jacob Burckhardt

Na de publicatie van zijn wereldvermaarde Cultuur der Renaissance in Italië gaf Jacob Burckhardt een bijzondere reeks colleges die voor het nageslacht bewaard is gebleven: Wereldhistorische beschouwingen. In zijn ‘intiemste werk’ (aldus Burckhardts biograaf) ontwikkelde hij een persoonlijke visie op de grote, vele eeuwen omspannende ontwikkelingen in de menselijke beschaving. Burckhardt vat de geschiedenis op als het speelveld van drie elkaar weerstrevende en beïnvloedende krachten: cultuur, staat en religie.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 1/2 | Signalementen week 4 >>>

×