Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 5) – 2020

5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 4 | Signalementen week 6 >>>

Selectie week 5

Oefeningen in genot - Herman PleijOefeningen in genot – Herman Pleij

Liefde en lust in de late Middeleeuwen
Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende voor de voortplanting en het dempen van lusten. Genot was uit den boze. Maar beschikte het lichaam niet over een seksuele uitrusting die vanzelf genot ontstak? En vormde het sensuele Hooglied niet de handleiding daarvoor? Aards genieten mocht van de Bijbel. In de late Middeleeuwen was literatuur het aangewezen proefstation voor rechtvaardigingen daarvan. Eerst projecteerde men onder het mom van morele verontwaardiging woeste seks op karikaturale boeren. Maar rond 1500 schiepen rederijkers een moderne literatuur die genotvolle seks ronduit verheerlijkte.
Fragment: “Seks is waarlijk nuttig en bevordert de gezondheid”
Meer informatie / bestellen

Kolberg - Kevin PrengerKolberg – Kevin Prenger

Hitlers laatste propagandafilm en de opkomst en ondergang van een Duitse stad
30 januari 1945: de geallieerden hebben het Duitse Ardennenoffensief afgeslagen en bereiden zich voor op de Rijnoversteek. Het Rode Leger heeft de Wehrmacht verdreven uit Polen en is 70 kilometer verwijderd van Berlijn. In de door zware bombardementen geteisterde Duitse hoofdstad vindt de première plaats van Hitlers laatste propagandafilm: ‘Kolberg’
Fragment: Hitlers laatste propagandafilm ging 75 jaar geleden in première
Meer informatie (+video) / bestellen

De kruisvaarders - Dan JonesDe Kruisvaarders. De strijd om het Heilige Land – Dan Jones

Tussen de elfde en de dertiende eeuw vochten christelijke en islamitische legers om zeggenschap over het Heilige Land. In De Kruisvaarders vertelt Dan Jones het verhaal van de eerste kruistocht in 1095 onder aanvoering van de Brabander Godfried van Bouillon en graaf Robrecht van Béthune, de Leeuw van Vlaanderen, tot en met het verlies van het laatste christelijke bolwerk in de Levant. In elk van de 25 hoofdstukken staat een persoon – meer of minder bekend – centraal.
Voorpublicatie: Het begin van de Kruistochten
Meer informatie / bestellen

Wolf & RyfkaWolf & Ryfka. Kroniek van een Joodse familie – Willy Lindwer

Wolf en Ryfka vertelt het meeslepende verhaal van een verloren Joodse cultuur in Oost-Europa en over Amsterdam als toevluchtsoord. Een groot deel van de familie van filmer en auteur Willy Lindwer werd in Oekraïne met de kogel vermoord, een ander deel kwam om in de gaskamers van Auschwitz. Zijn verhaal en zijn ervaringen van na de oorlog zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van zijn Oost-Europees-Joodse familie.
Bespreking: Wolf en Ryfka, kroniek van een Joodse familie
Meer informatie / bestellen

Waar mijn brood is, is mijn vaderland - Ank EngelWaar mijn brood is, is mijn vaderland – Ank Engel

Nederlandse arbeiders in het Ruhrgebied tussen 1900 en 1940
Waar mijn brood is, is mijn vaderland is niet alleen een studie naar het dagelijkse leven van de Nederlandse arbeidsmigranten, maar ook een familiegeschiedenis. Cornelis Broertjes (1869-1942), de grootvader van de auteur, was één van de Nederlandse arbeiders die naar het Ruhrgebied trok. Hij werkte van 1900 tot 1922 in Mülheim an der Ruhr. Hij verrichtte arbeid bij de staalfabrikant Thyssen.
Artikel: Nederlandse arbeiders in het Ruhrgebied, 1900-1940
Meer informatie / bestellen

27/01/1945 Auschwitz Bevrijd27/01/1945 Auschwitz Bevrijd – Frederic Crahay

Op 27 januari 1945 treffen de Sovjets in Auschwitz achtduizend doodzieke gevangenen aan. De paar overgebleven bewakers worden nog diezelfde dag terechtgesteld. De wereld is in shock. Onder leiding van Frederic Crahay en Johan Puttemans, directeur en stafmedewerker van De Stichting Auschwitz, voegen historici van diverse onderzoeksinstellingen in Auschwitz bevrijd nieuwe informatie toe aan onze kennis over een van de zwartste bladzijden van onze geschiedenis.
Fragment: Een typische dag in Auschwitz
Meer informatie / bestellen

StedevaartStedevaart. Non-fictieverhalen – Jan Brokken

In de veelgeprezen boeken Baltische zielen en De gloed van Sint-Petersburg dompelde Jan Brokken de lezer onder in de verhalen en cultuur van steden en plaatsen. En zijn reislust reikt veel verder, evenals zijn kennis over kunst en geschiedenis. Dat komt tot uiting in het rijk geïllustreerde Stedevaart, waar in twintig non-fictieverhalen steeds een plaats en een persoon, meestal een kunstenaar, centraal staan. Onder leiding van Brokken reist de lezer naar het Bologna van schilder Giorgio Morandi, het Venetië van een boekbinder en het Düsseldorf van beeldend kunstenaar Joseph Beuys.
Meer informatie / bestellen

UniversalisUniversalis. De geheimen van Leonardo da Vinci

1493 Onder het bewind van Ludovico de Moor beleeft het machtige Milaan een renaissance. Leonardo da Vinci is de beroemdste inwoner van de stad en zijn bekendheid reikt tot ver over de Alpen. Koning Karel VIII van Frankrijk stuurt twee ambassadeurs naar Milaan om Leonardo een geheime opdracht te overhandigen. Ondanks zijn loyaliteit aan de stad is Leonardo geïntrigeerd, en al snel staan de eerste schetsen voor een uniek project op papier. Dan wordt op de binnenplaats van Castello Sforzesco het lichaam van een man aangetroffen. Hoewel er geen sporen van geweld te zien zijn is de man duidelijk vermoord.
Meer informatie / bestellen

Mijn triomf van de wilMijn triomf van de wil – Flor Peeters

Dagboek van 40 maanden Sachsenhausen
Flor Peeters (1909-1989) overleefde 40 maanden in het werk- en uithongeringskamp Sachsenhausen en maakte de Dodenmars mee, een wraakroepende helletocht in de apocalyptische laatste dagen van de oorlog. Na zijn thuiskomst schreef hij zijn ervaringen neer in een indringend, zelfgereconstrueerd dagboek, dat voor het eerst verscheen in 1946. Het is meer dan een klassieke getuigenis van ontberingen, mishandelingen en vernederingen.
Meer informatie / bestellen

Optocht der tattoosOptocht der tattoos. Jacht op een betekenisvol bestaan

De eeuwenoude tattoo is bezig aan een ware triomftocht door de westerse wereld. Vroeger het handelsmerk van de zeeman of de rebel en sporadisch zichtbaar, nu mateloos populair in alle lagen van de bevolking. Henri Beunders geeft zijn visie op de explosieve groei van de tattoo in de afgelopen halve eeuw. Hij duikt in de wereld van de ‘getekende mens’, onderzoekt motieven en duidt ontwikkelingen. Van beginnerstattoo tot extreme lichaamsversiering: tattoos weerspiegelen de behoefte aan bevestiging van de identiteit. Ze drukken het verlangen uit om het eigen verhaal te vertellen. Het verhaal van bevrijding en vreugde, rouw, trauma’s, blijvende herinneringen.
Meer informatie / bestellen

MichaelMichael – Menno Kalmann

De Zwitsers-Nederlandse auteur Menno Kalmann vertelt het verhaal van zijn Joodse familie in de twintigste eeuw aan de hand van zijn halfbroer Michael, een jongetje dat concentratiekampen overleefde, samen met zijn moeder op de Palestinalijst kwam te staan en aan het einde van de oorlog ‘geruild’ werd tegen Duitse krijgsgevangenen in Palestina. Deze roman laat zien hoe de Tweede Wereldoorlog mensen bijeenbracht en weer uit elkaar joeg, hen elke regie over het leven ontnam en hoe de eigen overlevingsdrang hen overleverde aan de grillen van het lot.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 4 | Signalementen week 6 >>>

×