Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 40/41) – 2016

Auteur:
6 minuten leestijd
Nieuwe Geschiedenisboeken
Nieuwe Geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen titels.

<<< Signalementen week 39 | Signalementen week 42 >>

Selectie week 40/41

De rode HitlerjongenDe rode Hitlerjongen Walburg Pers – € 19.95

De stiefvader is communist, de vader zelf lid van een militante communistische beweging, de Rotfrontkämpferbund. De ene grootvader is monarchist, de ander een communistische kleermaker, de oom daarentegen is sociaaldemocraat. Maar de stiefmoeder is een vurig aanhanger van Hitler. En plotseling wil de kleine Günter, tot grote schrik van zijn vader, lid worden van de Hitlerjugend. Günter Lucks wil erbij horen omdat bijna al zijn schoolvrienden al het bruine uniform van de Hitlerjugend dragen. Wat goed en fout is kan het opgroeiende kind, tussen nazi-propaganda op school en de communistische opvoeding van zijn ouders, niet meer bepalen.
Lees: Het ventje dat een Hitlerjongen wilde zijn | Meer informatie / bestellen

Hare excellentie - Monique LeyenaarHare excellentie – Monique Leyenaar Bert Bakker – € 19.95

In de afgelopen zestig jaar hebben 33 vrouwelijke ministers mede het regeringsbeleid bepaald. Marga Klompé, de eerste vrouwelijke minister – van Maatschappelijk Werk, vindt in 1956 een bloemetje op tafel in de Trêveszaal. Jeanine Hennis, de laatste, leidt het departement van Defensie: met een rugzakje in plaats van een handtas, dat is makkelijker voor haar adjudant. Monique Leyenaar beschrijft en analyseert op basis van eigen interviews met de vrouwelijke ministers, krantenartikelen en (auto)biografieën tal van aspecten van het ministerschap. Hare Excellentie levert een fascinerend kijkje achter de schermen van zestig jaar Nederlandse politiek op het hoogste niveau.
Lees: Zestig jaar vrouwelijke ministers in Nederland | Meer informatie / bestellen

Ferdinand en JohannaFerdinand en Johanna Uitgever – € 00.00

F. Bordewijk (1884-1965) kennen we als schrijver van romans als Bint en Karakter, schepper van figuren als Dreverhaven en Katadreuffe. Hij was fel en gedisciplineerd, maar ook somber en gereserveerd. Zijn vrouw Johanna Bordewijk-Roepman (1892-1971) was zijn tegenpool: extrovert, vrolijk en ondernemend. Zij ontwikkelde zich tot een belangrijke componiste. Hun leven is een boeiend samengaan van twee uitzonderlijke persoonlijkheden. Niet eerder kon een biograaf zo dicht bij de afstandelijke Bordewijk komen.
Meer informatie / bestellen

Anna Paulowna (1795-1865) - Paul RemAnna Paulowna (1795-1865) – Paul Rem Waanders – € 24.95

In 2016 was het tweehonderd jaar geleden dat Anna Paulowna, zuster van de Russische tsaar, met de latere koning Willem II trouwt en naar Nederland komt. Anna Paulowna wordt gerekend tot een van meest kleurrijke vorstinnen die Nederland heeft gekend. Aan het hof was de aanwezigheid van Anna duidelijk te merken. Daardoor stond het Nederlandse hof tijdens de regering van koning Willem II bekend om zijn pracht en praal.
Lees: Anna Paulowna en koning Willem II: Liefde op het eerste gezicht | Meer informatie / bestellen

Fout in de koude oorlogFout in de Koude Oorlog Bert Bakker – € 19.95

Wie was er eigenlijk niet fout in de Koude Oorlog? Dwepen met linkse dictators, met Stalin, Mao en Fidel Castro – ja, dat was natuurlijk ongelooflijk fout. Maar de Amerikanen aanmoedigen in Vietnam en rechtse dictaturen als die van Franco en Salazar verdedigen – was dat niet net zo fout? Ook de vredesbeweging met al haar goede bedoelingen – die speelde alleen maar Moskou in de kaart. De Koude Oorlog, het allesoverheersende conflict tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie (1945-1989), plaatste alle Nederlanders voor existentiële dilemma’s. Vrijwel niemand ontsnapte aan bedenkelijke keuzes.
Meer informatie / bestellen

Slavenopstand op de NeptunusSlavenopstand op de Neptunus Walburg Pers – € 19.95

In oktober 1785 brak op de Neptunus een slavenopstand uit, kort voordat het in Amsterdam uitgeruste schip de oversteek van Afrika naar Amerika zou maken. De muitende slaven slaagden er zelfs in de macht op het schip over te nemen. In de daaropvolgende uren ontbrandde een hevig vuurgevecht rondom het schip. Een enorme explosie in de kruitkamer maakte een einde aan de gevechten en de Neptunus spatte uiteen. Alle opstandige slaven en tientallen Afrikanen en Europeanen kwamen daarbij om. In totaal zo’n 400 mensen.
Meer informatie / bestellen

De eerste vrouwDe eerste vrouw – Susan Smit Lebowski – € 22.50

Zij was de diva van de internationale operahuizen die had gezworen nooit te trouwen. Hij was de vechter, de gokker, de hartenbreker met het engelengezicht die furore maakte op het toneel. Samen vormden de Amerikaanse Geraldine Ferrar en de Nederlander Lou Tellegen een van de meest legendarische artiestenkoppels aller tijden. In dit boek verbeeldt Susan Smit met trefzekere pen hun grenzeloze ambitie, hun twijfels, angsten en hartstochtelijke liefde die is gedoemd te mislukken. Maar tegelijkertijd is de roman het verhaal van een opwindende tijd waarin Europa in een gruwelijke oorlog haar onschuld verliest; de vrouwenbeweging voorzichtig voet aan de grond krijgt, en een massamedium het levenslicht ziet dat de wereld voorgoed zal veranderen: de film.
Meer informatie / bestellen

liever-kleine-baas-dan-grote-knechtLiever kleine baas dan grote knecht Boom – € 22.50

Dit boek geeft een meeslepend en vaak verrassend beeld van de kleine ondernemer tussen 1920 en 1970, een grote beroepsgroep waarmee iedereen te maken had en die steeds zeldzamer is geworden. Tot de vele ontdekkingen die Tessel Pollmann deed, hoort de betekenis van vrouwen en kinderen voor de kleine ondernemingen. Lang voor de tweede feministische golf van de jaren zestig waren deze vrouwen gewoon aan het werk. Ze stonden achter de toonbank, maakten de kas op en beslisten mee als de winkel vernieuwd moest worden. Daar hadden ze de hulp van hun (schoolgaande) kinderen hard bij nodig; veel bedrijven zouden het zonder hen niet hebben gered.
Meer informatie / bestellen

De Waffen SS. Het Europese leger van de nazi'sDe Waffen SS. Het Europese leger van de nazi’s Ad. Donker – € 49.50

Dat de racistische SS in de Tweede Wereldoorlog het waarschijnlijk meest multi-etnische en transnationale leger van de twintigste eeuw creëerde, is een van de opzienbarendste paradoxen van de moderne militaire geschiedenis. De militaire tak van de organisatie, de Waffen-SS, ontwikkelde zich gedurende het bestaan van het Derde Rijk van een bescheiden lijfwacht voor Hitler tot een enorm leger, waarvan ongeveer een miljoen mannen deel uit hebben gemaakt.
Meer informatie / bestellen

Gladiatoren. Helden van het ColosseumGladiatoren. Helden van het Colosseum Vantilt – € 13.95

Gladiatoren, we kennen ze uit films, strips en boeken. Ze fascineren ons, de woestelingen die leefden om te vechten. Die vaak snel en wreed aan hun einde kwamen in een van de vele amfitheaters door het hele Romeinse rijk. Maar hun verhaal is genuanceerder dan het beeld van de vechtende en stervende filmheld. Gladiatoren laefde. onder een ijzeren discipline. Zij trainden als topsporters en verkeerden tussen de vrees voor het einde en de hoop op roem, rijkdom en vrijheid. In ‘Gladiatoren. Helden van het Colosseum’ geven diverse kenners een blik achter de schermen van de wereld van brood en spelen.
Meer informatie / bestellen

Erdogan in een notendopErdogan in een notendop Prometheus – € 12.50

Wie is Recep Tayyip Erdogan en wat beweegt hem? In Turkije prijzen zijn aanhangers de hervormingen onder Erdogans leiding die hebben gezorgd voor economische groei, betere openbare voorzieningen en een toegenomen Turks zelfvertrouwen. Conservatieve moslims herkennen in Erdogan de man die hun waarden en opvattingen deelt en verdedigt. Daartegenover staan felle tegenstanders die in Erdogan een autoritaire leider zien die geen kritiek duldt en het niet zo nauw neemt met de persvrijheid of de rechten van de Koerden. Joost Lagendijk beschrijft hoe Erdogan kon uitgroeien tot alleenheerser.
Meer informatie / bestellen

Kabinetsformaties 1977-2012Kabinetsformaties 1977-2012 Boom – € 34.90

Kabinetsformaties zijn voor het grote publiek doorgaans ondoorgrondelijke processen, met soms onvermoede uitkomsten. Met behulp van nieuw archiefmateriaal, dagboeken van betrokkenen en tientallen interviews met voormalig (in)formateurs en onderhandelaars wordt inzicht gegeven in de kabinetsformaties van de laatste vier decennia. Duidelijk wordt op welke wijze politici, via intensieve, vaak moeizame en van de buitenwereld afgeschermde onderhandelingen, tot politieke overeenstemming kwamen.
Meer informatie / bestellen

De deur - Magda SzabóDe deur – Magda Szabó Prometheus – € 19.95

De internationale herontdekking van een schitterende roman, in 2015 door The New York Times Book Review gekozen tot een van de 10 beste boeken van het jaar. Uit het midden van Europa en uit een voorgoed verleden tijd is deze schitterende Hongaarse roman bezig aan een gestage opmars in de wereldliteratuur. De deur vertelt het ogenschijnlijk eenvoudige verhaal van een schrijfster, Magda, en haar nieuwe huishoudster Emerence. Aanvankelijk lijken zij weinig gemeen te hebben, maar al spoedig ontstaat er een bijzondere, zij het broze band tussen de twee. Magda Szabó (1917-2007) was de grootste en succesvolste schrijfster uit Hongarije van de twintigste eeuw.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 39 | Signalementen week 42 >>

×