Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 39) – 2016

1 minuut leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen titels.

<< Signalementen week 38

Selectie week 39

De kinderkolonieDe kinderkolonie Atlas Contact – € 21.99

In 1824 arriveren de eerste ‘weezen, vondelingen en verlaten kinderen’ in het kinderetablissement Veenhuizen. Hier moeten ’s lands meest kansarme kinderen worden opgevoed tot nijvere landarbeiders. Er wonen er uiteindelijk in totaal zo’n 8600; steeds met z’n tachtigen op zalen van elk 4,7 bij 30 meter. Het ‘landbouwend weeshuis’ is een initiatief van Johannes van den Bosch en de Maatschappij van Weldadigheid. Met veldwerk en fabrieksarbeid zullen de kinderen hun onderhoud en onderwijs bekostigen. Een waterdicht plan – althans, in theorie. De werkelijkheid pakt anders uit: gemeenten zijn er niet happig op hun wezen naar Veenhuizen te sturen; armoede, ziekte en sterfte grijpen om zich heen en de kosten rijzen de pan uit.
Lees: Van wees tot werkpaard: de Kinderkolonie | Meer informatie / bestellen

Met Hitler in het WestenMet Hitler in het Westen Just Publishers – € 29.95

Verheerlijking van politieke leiders in gedrukte propaganda werd gemeengoed in de eerste helft van de twintigste eeuw. Met Hitler in het Westen behoort tot de belangrijkste propaganda uitingen uit de Tweede Wereldoorlog. Het boek bevat, naast een kort voorwoord van de opperbevelhebber van de Wehrmacht, Wilhelm Keitel, uitsluitend kwaliteitsfoto’s van de Duitse invasie van West-Europa in mei/juni 1940 en de tournee die Hitler maakte. Neerlandicus en WO2-deskundige S.J. de Boer, auteur van De Hitler Mythes, schreef een uitgebreid nawoord.
Meer informatie / bestellen

Kommer en kwel in Rotterdam - Frank van RietKommer en kwel in Rotterdam Donker – € 14.90

Vanaf het begin van de vorige eeuw legde de fotografische dienst van het Rotterdamse politiekorps alle kommer en kwel vast op de gevoelige plaat. Als er sprake was van een misdrijf, dan ging de politiefotograaf naar de betreffende locatie en maakte de noodzakelijke kiekjes. De gebeurtenissen achter de foto’s konden met behulp van krantenartikelen gereconstrueerd worden. Door de tekst samen met de unieke foto’s in dit boek op te nemen, wordt een vaak onbekend deel van de Rotterdamse criminaliteitsgeschiedenis in de eerste helft van de vorige eeuw belicht.
Lees: Kommer en kwel in Rotterdam | Meer informatie / bestellen

Het gestolde landHet gestolde land Polis – € 24.95

Ooit was België een van de economische grootmachten die de moderne wereld beheersten. In een eeuw tijd is er echter heel wat veranderd. Twee wereldoorlogen, ettelijke crisissen en technologische revoluties later is België een klein Europees land met een tanende industrie. Het land worstelt met de uitdagingen van de toekomst. Erik Buyst en Kristof Smeyers tonen in dit boek hoe politici, werkgevers en gewone werknemers hebben gereageerd op de grote en kleine schokken van de geschiedenis. De Belgische economie, die sowieso al kreupel uit de Eerste Wereldoorlog kwam, werd gaandeweg steeds meer bepaald door trauma’s uit het verleden, inkapselwoede en immobilisme.
Meer informatie / bestellen

Achterlaten en opnieuw beginnenAchterlaten en opnieuw beginnen Bert Bakker – € 24.95

De actuele vluchtelingencrisis houdt de gemoederen in Nederland sterk bezig. Het lijkt of we met een heel nieuw verschijnsel te maken hebben, maar klopt dat ook? Al vanaf de zestiende eeuw hebben zich talloze vluchtelingengroepen in Nederland gevestigd. Van de Zuidelijke Nederlanders die vanuit het huidige België voor de Spaanse bezetter wegvluchtten, tot de Syriërs vier eeuwen later. Dit boek biedt een bijzondere kijk op deze vluchtelingen. Dit boek laat ons een kant zien van het vluchtelingenvraagstuk die maar weinig aan bod komt: hoe mensen die alles achter zich moeten laten een nieuw bestaan moeten opbouwen.
Lees: Hoe werklustige Hongaren aan de piepers met jus gingen | Meer informatie / bestellen

HRC. De opzienbarende comeback van Hillary ClintonHRC. De opzienbarende comeback van Hillary Clinton Kosmos – € 12.50

De politieke journalisten Jonathan Allen en Amie Parnes geven in HRC de lezer een kijkje in het leven van Hillary Clinton. Voor de presidentsverkiezingen van 2016 heeft Hillary Clinton zich opnieuw verkiesbaar gesteld om de nieuwe president van de Verenigde Staten te worden. In 2008 deed zij ook al een poging die helaas eindigde in een grote nederlaag voor haar. Hillary gaf echter niet op en besloot met Barack Obama samen te gaan werken. Zou het haar in 2016 wel lukken om de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten te worden?
Meer informatie / bestellen

Op reis met mijn vader (die dood is)Op reis met mijn vader (die dood is) Prometheus Bert Bakker – € 19.95

Maarten van Riel is dertien als hij eind 1995 een dagboek koopt voor zijn vader, die een paar weken later als militair wordt uitgezonden naar Bosnië. Zeventien jaar later, als zijn vader is overleden aan acute leukemie, krijgt hij het dagboek weer in handen. Het stelt hem in staat om alsnog de wens die ze koesterden in vervulling te laten gaan: samen een reis door de Balkan maken. Met de notities, fotocamera, het zakmes en de lievelingsdrop van zijn vader gaat Maarten van Riel op pad. Hij reist door een door oorlog geteisterde regio en bezoekt prachtige en opmerkelijke plaatsen, zoals een bedevaartsoord, een wapenfabriek en een filmset.
Lees: Met mijn vader (die dood is) naar de Balkan | Meer informatie / bestellen

Andersland. In de voetsporen van Thomas MoreAndersland. In de voetsporen van Thomas More Polis – € 24.95

Mensen dromen altijd van een betere, heerlijke nieuwe wereld. Een van de meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden is het boek Utopia, de beschrijving van Thomas Mores hoogstpersoonlijke droomwereld: een ideale niet-bestaande eilandstaat. More publiceerde het boek in Leuven in 1516.Utopia vormde het begin van een nieuw literair genre. In het kielzog van More zouden vele anderen op zoek gaan naar hun ideale Andersland. De zoektocht gaat nog altijd door. Andersland toont de voorlopers en navolgers van Thomas More. Een rijke utopische traditie die aanlokkelijk of angstaanjagend is – en vaak beide tegelijk.
Meer informatie / bestellen

1666 - Rebecca Rideal1666 – Rebecca Rideal Spectrum – € 24.99

Londen is in de jaren 1660 een bruisende stad vol theaters, speelhuizen en bedrijvigheid, maar in 1666 slaat het noodlot toe: de ontploffing van het schip The London, de uitbraak van de ergste pestepidemie sinds 1603, de vernederende nederlaag in de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog en de allesverwoestende uitbraak van de Grote Brand van Londen. 350 jaar na dato verbindt Rebecca Rideal de gebeurtenissen op meesterlijke wijze en beschrijft de spannende geschiedenis van een stad die tegenslag na tegenslag te verduren krijgt, maar niet ten onder gaat.
Lees: Londen verwachtte Apocalyps in 1666 & 1666 – Pest, hellevuur en de Engels-Nederlandse oorlogen | Meer informatie / bestellen

Jan Huygen. Het gedroomde leven van de grondlegger van de VOCJan Huygen. Het gedroomde leven van de grondlegger van de VOC Balans – € 19.99

Het jaar is 1579. Als zestienjarige herbergierszoon verlaat Jan Huygen zijn woonplaats Enkhuizen. Hij wil verre landen en vreemde volken leren kennen. Via Spanje en Portugal weet hij aan boord van een vloot naar India te komen. Daar maakt hij een bliksemcarrière in Portugese dienst.
Op basis van geschiedkundige feiten reconstrueerde Ton van der Lee het avontuurlijke leven van Jan Huygen van Linschoten. Hij schreef een wervelende historische roman, waarin hij de getergde Huygen een stem geeft en hem laat terugkijken op zijn bewogen leven.
Lees: Jan Huygen. Het gedroomde leven van de grondlegger van de VOC | Meer informatie / bestellen

Onder Vlaamse veldenOnder Vlaamse velden Polis – € 19.95

In april 2016 begonnen de werkzaamheden aan een nieuwe, 8 kilometer lange gaspijplijn in de Westhoek, van Houthulst over Langemark tot Poelkapelle. In dat gebied woedde genadeloos de Eerste Wereldoorlog. Honderd jaar later wordt het litteken nog één keer opengereten. In dit boek volgt Arnout Hauben het archeologenteam tijdens de opgravingen. Samen gaan ze op zoek naar sporen en doen ze kleine vondsten waarachter een groot verhaal schuilt. En natuurlijk praat Arnout ook met de omwonenden, wier eigen kleine geschiedenis onlosmakelijk verbonden is aan de geschiedenis van hun streek en hun land.
Lees: Oorlogsverhalen in de Vlaamse klei | Meer informatie / bestellen

Atjeh - Anton StolwijkAtjeh – Anton Stolwijk Bert Bakker – € 19.95

De Atjeh-oorlog (1873-1942) vormt een van de zwartste bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis. De strijd tussen nietsontziende koloniale soldaten en fanatiek islamitische Atjehers kostte aan zo’n 100.000 mensen het leven, onder wie duizenden Atjehse vrouwen en kinderen. In Atjeh. Het verhaal van de bloedigste strijd uit de Nederlandse koloniale geschiedenis volgt Anton Stolwijk het spoor van de strijd – een spoor dat niet alleen langs vergeelde en vergeten dagboeken voert, maar ook naar het hedendaagse Atjeh, dat nog steeds blijkt te worden getekend door de oorlog.
Lees: Het naderende einde van Tampeng (1904) & De Atjeh-oorlog (1873-1942) – Dieptepunt uit Nederlandse koloniale geschiedenis | Meer informatie / bestellen

Atlas van imaginaire landenAtlas van imaginaire landen Lannoo – € 24.99

Een reis door ruimte en tijd langs mythische landen
Eeuwenlang hebben legendes en mythes leven gegeven aan verafgelegen landen en continenten, mysterieuze koninkrijken en vreemde mensen. Deze nieuwe poëtische atlas neemt je mee op een fascinerende reis langs 34 mythische plaatsen en brengt hun geschiedenis – echt of verzonnen – weer tot leven, gebaseerd op oude mythes of getuigenissen van zeevaarders en veroveraars. Van Cythera – thuis van liefdesgodin Afrodite – tot Kreta, waar Theseus vocht met de minotaurus. Tot de legendarische plaatsen uit de Nieuwe wereld, zoals het land van de Amazones en El Dorado.
Meer informatie / bestellen

<< Signalementen week 38

×