Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 42) – 2016

Auteur:
4 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen titels.

<<< Signalementen week 41 | Signalementen week 43 >>>

Selectie week 42

Voorbij Fort EuropaVoorbij Fort Europa. Een nieuwe visie op migratie Atlas Contact – € 19.99

Henk van Houtum en Leo Lucassen, twee vooraanstaande migratie-experts, ontvouwen een baanbrekende visie op het Europese migratiebeleid. Er is een Fort Europa ontstaan, met desastreuze gevolgen. De mensensmokkel floreert, er worden dubieuze deals gesloten met autocratische regimes en er vallen duizenden doden. De EU verliest steeds meer grip op haar eigen beleid. Van Houtum en Lucassen plaatsen de migratie naar Europa in een breder historisch en geografisch perspectief en leggen de tegenstrijdigheden en averechtse effecten van het huidige systeem bloot.
Lees ook: Voordat Europa een vesting werd | Meer informatie / bestellen

Fout in de Koude Oorlog - Martin BossenbroekFout in de Koude Oorlog Bert Bakker – € 19.95

Wie was er eigenlijk niet fout in de Koude Oorlog? Dwepen met linkse dictators, met Stalin, Mao en Fidel Castro – ja, dat was natuurlijk ongelooflijk fout. Maar de Amerikanen aanmoedigen in Vietnam en rechtse dictaturen als die van Franco en Salazar verdedigen – was dat niet net zo fout? Vrijwel niemand ontsnapte aan bedenkelijke keuzes. Zeker de tegenpolen Joris Ivens en Joseph Luns niet. Zij waren zo fout als maar kon. Ivens in de ogen van rechts, Luns in die van links. In dit boek vormen hun tegengestelde keuzes de leidraad.
Lees ook: Fout in de Koude Oorlog 1949-1989 | Meer informatie / bestellen

Palmyra De onvervangbare schatPalmyra. De onvervangbare schat Athenaeum – € 17.50

Palmyra is zoiets als Isfahan of Samarkand: een karavaanstad van legendarische schoonheid. Ook als je er nooit bent geweest, ben je geschokt als je hoort dat vandalen daar moedwillig de monumenten kapot hebben gemaakt. Palmyra is werelderfgoed in de meest letterlijke zin van het woord: als er schade wordt aangericht, zijn niet alleen de Syriërs gedupeerd, maar voelt ieder mens zich getroffen.
Lees ook: Het Palmyra van Paul Veyne | Meer informatie / bestellen

Eeuwen des onderscheidsEeuwen des onderscheids Bert Bakker – € 39.95

Wie aan de middeleeuwen denkt, ziet een wereld voor zich van koene ridders en horige boeren, van hoofse liefde en barbaars geweld, van saamhorigheid en tweespalt, vazallentrouw en koningsverraad, duistere kerkers en lichtende kathedralen, van koopmanskoggen en drakenschepen, van zwarte dood en onwankelbaar geloof. Dit tweekoppige beeld is het product van renaissance en romantiek. In het recente onderzoek worden de duizend jaar tussen 500 en 1500 vooral gezien als een tijd van ingrijpende sociale, economische en culturele transformaties, die de Oude Wereld totaal hebben veranderd.
Meer informatie / bestellen

Hollywood boulevardHollywood boulevard. Een eeuw filmsterren Polis – € 24.95

Waarover zouden Charlie Chaplin en Leonardo DiCaprio het hebben als ze elkaar zouden ontmoeten? Zouden Judy Garland en Marilyn Monroe het opnieuw doen, als ze vooraf wisten hoe het sterrendom hen zou vermorzelen? En hoe slagen hedendaagse sterren als Catherine Deneuve en Tom Hanks erin sociaal en psychisch hun evenwicht te bewaren en relevante rollen te kiezen? Steven De Foer vertelt in dit boek welke filmsterren de voorbije eeuw het meest gekleurd hebben. In veertig meeslepende, merkwaardige levensverhalen vol glamour ontmaskert hij de mythen en legenden van Hollywood.
Meer informatie / bestellen

Wij houden van TsjernobylWij houden van Tsjernobyl De Bezige Bij – € 29.99

Dertig jaar na de kernramp van Tsjernobyl woont er nog steeds bijna niemand, omdat de gevolgen voor de volksgezondheid te groot zijn. Dit is het eerste boek dat de persoonlijke getuigenissen van deze tragedie samenbrengt. Svetlana Alexijevitsj interviewde drie jaar lang honderden mensen wiens levens door de ramp werden geraakt: dorpelingen uit de omliggende streek, weduwen en kinderen, brandweermannen, schoonmakers, politici. Uit al die verschillende stemmen reist een onwaarschijnlijk beeld op van een post-apocalyptische wereld, een wereld vol angst, boosheid en onzekerheid die voortduurt tot de dag van vandaag.
Meer informatie / bestellen

Rwanda, mijn verhaalRwanda, mijn verhaal Polis – € 24.95

In het voorjaar van 1994 loopt het gruwelijk mis in Rwanda. Van 6 april tot half juli komen er minstens een half miljoen mensen om. Ze worden vermoord door buren, vrienden, stadsgenoten. Belgisch ambassadeur Johan Swinnen is een van de laatste blanken die Kigali in allerijl verlaat. Van zeer nabij heeft hij de kantelmomenten in de tragedie meegemaakt. Tweeëntwintig jaar later probeert Johan Swinnen te begrijpen hoe de genocide heeft kunnen gebeuren. Met grote zin voor detail en nuance beschrijft hij de hoofdrolspelers, de omstandigheden en de manier waarop de geschiedenis voor zijn ogen ontspoorde.
Meer informatie / bestellen

Salam Europa !Salam Europa! Prometheus – € 19.95

Sjeed Djamal, docent oriëntalistiek aan de Universiteit van Amsterdam, woont al lange tijd in Nederland. Op een dag krijgt hij een reisboek in handen van een Perzische sjah, die in de negentiende eeuw door Europa reisde. Sjeed Djamal vindt het fascinerend. Nieuwsgierig besluit hij om deze reis zelf te maken, met een afstand van anderhalve eeuw. Dit is een boek over nieuwsgierigheid en belangstelling voor de ander. Het is een roman en tegelijk is het een vertelling over het heden, waarin Kader Abdolah de gebeurtenissen van nu in zijn verhaal verweeft. Het resultaat: een schitterende oosterse vertelling over Europa.
Meer informatie / bestellen

Turkije. De terugkeer van de sultanTurkije. De terugkeer van de sultan Vrijdag – € 22.50

De Turkse AKP-regering van vrome moslims richt de blik almaar meer op het islamitische Midden-Oosten. Haar conservatieve moraal wint veld in de Turkse samenleving, maar ook bij de Turken in België, Nederland en elders in Europa. President Erdogan gedraagt zich meer en meer als een Osmaanse sultan die de goede relaties met Europa op het spel durft te zetten. Onder zijn autoritaire bewind staan de pers- en meningsvrijheid onder zware druk en wordt de scheiding der machten aangetast. In dit boek onderzoekt Dirk Rochtus de ziel van Turkije en zijn nieuwe ‘sultan’ Erdogan. Voorpublicatie | Meer informatie / bestellen

Willem van Oranje. Een biografisch portretWillem van Oranje. Een biografisch portret Bert Bakker – € 15.00

Ieder mens is de gevangene van zijn eeuw. Hij wordt misleid door de vooroordelen, beperkt door de technische middelen en geregeerd door de economische structuren van zijn tijd. Is Willem van Oranje een van de uitzonderingen geweest? Heeft hij de geschiedenis naar zijn hand kunnen zetten? Zijn levensverhaal, zo nauw verbonden met de ontwikkeling van het latere Nederland, blijft tot op heden fascineren.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 41 | Signalementen week 43 >>>

×