Nieuwe geschiedenisboeken (week 41) – 2024

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 40 | Signalementen week 42 >>>

Selectie week 41


  • ABBA compleet

    Het is begin jaren zeventig als Agnetha Fältskog, Anni-Frid ‘Frida’ Lyngstad, Benny Andersson en Björn Ulvaeus hun muzikale talenten bundelen en er in Zweden een bijzondere popgroep ontstaat. Met behulp van hun trouwe geluidstechnicus Michael B. Tretow slaagt ABBA er in minder dan tien jaar tijd in om een onovertroffen Zweedse popgeschiedenis te schrijven.

    Bekijk boek



  • De rode keizer

    De biografie van Xi Jinping
    De Chinese president Xi Jinping regeert over 1,4 miljard mensen en is de leider van de op een na grootste economie ter wereld. Sinds hij alle macht naar zich heeft toegetrokken en zelfs de grondwet heeft laten wijzigen, kan hij zijn leven lang president blijven. Hij streeft ernaar dat China zijn ‘rechtmatige’ positie op het wereldtoneel herovert en daardoor de wereldorde zal worden herschikt.

    Bekijk boek



  • De wereld van Marcus Gerards

    Brugge – 1561. Het economisch verval van de stad valt niet meer te ontkennen. Het stadsbestuur doet een poging om de gouden jaren van weleer terug te brengen en geeft daarom aan Marcus Gerards de opdracht om een kaart te maken die Brugge en haar zeeverbindingen gunstiger voorstelt dan de werkelijkheid.

    Bekijk boek



  • Dinogedrag

    Wat dinosauriërs deden en waarom
    De paleobiologie heeft zich ontwikkeld van een speculatief vakgebied naar geavanceerde wetenschap. Daardoor wordt steeds duidelijker hoe dinosauriërs hebben geleefd. Deze geïllustreerde gids verkent het gedrag, de evolutie, de fysiologie en het uitsterven van dinosauriërs, en neemt de lezer mee naar de mysterieuze wereld van deze tot de verbeelding sprekende dieren.

    Fragment: Hoe maakten dinosauriërs elkaar het hof?

    Bekijk boek



  • Een vlam Tasmaanse tijgers

    Hoe kom je op het spoor van wat voor onze ogen verdwijnt? Charlotte Van den Broeck volgt in dit meeslepende boek de gang van de uitgestorven Tasmaanse tijger. Haar reis brengt haar van dierentuinen en natuurhistorische collecties op tal van plekken in Europa tot in Australië, en diep in de bush van Lutruwita/Tasmanië, waar enkelingen pootafdrukken en wildcamerabeelden verzamelen in de hoop te kunnen bewijzen dat het dier nog leeft.

    Bekijk boek



  • Elyssa

    Koningin van Carthago
    Irene Vallejo, de bestsellerauteur van Papyrus, schreef een unieke, sprankelende ode aan de Aeneis, een van de bekendste mythes over het ontstaan van het Romeinse Rijk. Wanneer Aeneas, op de vlucht voor de plundering van Troje, schipbreuk lijdt voor de stranden van de stad Carthago, ligt zijn lot in de handen van koningin Elyssa. Hij is een zwervende en verslagen held, maar een mysterieuze profetie benoemt hem tot stichter van de Romeinse beschaving.

    Bekijk boek



  • Laatste cahiers 1951-1959

    Albert Camus
    Van 1935 tot aan zijn dood in 1960 maakte Albert Camus notities in een negental schoolschriften, zijn cahiers. Na zijn dood verschenen in 1962 en 1964 de eerste zes cahiers als Carnets Ien Carnets II. Pas veel later, in 1989, verscheen het derde deel met daarin de laatste drie cahiers.

    Bespreking: Het orfische denken van Albert Camus

    Bekijk boek



  • Maarten van Heemskerck 1498-1574

    Maarten van Heemskerck (1498-1574) is een van de belangrijkste Noord-Nederlandse kunstenaars uit de zestiende eeuw. Zijn vroegste schilderijen getuigen al van een meesterlijke creativiteit en originaliteit. Een verblijf in Rome in 1532-1536/1537 is bepalend voor Heemskercks verdere loopbaan. De antieke kunst en de meesterwerken van Italiaanse kunstenaars als Michelangelo en Rafaël die hij daar ziet, maken diepe indruk op hem.

    Bekijk boek



  • Ons Amsterdam 750 jaar

    Een bijzondere stadsgeschiedenis
    De Alteratie, de Februaristaking, de inhuldiging van koningin Beatrix, velen kennen Amsterdam van grote historische gebeurtenissen. Ons Amsterdam 750 jaar vertelt de stadsgeschiedenis zoals die eigenlijk nooit is verteld. Met honderden verhalen over onbekende Amsterdammers, over bijzondere plekken, over bezoekers, migranten, handelaars, wetenschappers, dominees, huisjesmelkers, arbeiders, scharrelaars en kapitalisten.

    Bekijk boek



  • Ophef in het Oude China (kinderboek)

    In Ophef in het oude China, het vijfde deel in de Julius Zebra-serie van Gary Northfield, treedt de zebragladiator in de voetsporen van Marco Polo. Julius en zijn makkers hebben hun missie voor Herakles met succes voltooid en reizen nu af naar het oude Chinese rijk. Hun doel: het geheim van het maken van zijde ontdekken. Makkie, toch?

    Bekijk boek



  • Pontificaal sociaal

    Ien Dales 1931-1994
    De eerste vrouwelijke minister op het ‘moederdepartement’ van Binnenlandse Zaken is drie decennia na haar dood allerminst vergeten. Haar uitspraak ‘Een beetje integer kan niet’ wordt nog regelmatig geciteerd, twee prijzen dragen haar naam, er zijn een lezing en een leerstoel naar Ien Dales vernoemd.

    Bespreking: Ien Dales: een vat vol tegenstrijdigheden

    Bekijk boek



  • Rode kameraden

    De Nederlandse communisten, 1909-1991
    De twintigste eeuw was de ‘eeuw van de ideologieën’, politieke bewegingen die een totale omwenteling van de politieke en maatschappelijke verhoudingen propageerden, waarvan het fascisme en het communisme het meest extreem waren. De Communistische Partij van Nederland (CPN) was een ogenschijnlijk brave democratische stroming.

    Voorpublicatie: Nederlandse communisten: slachtoffers of beulen?

    Bekijk boek



  • Ze zijn onder ons (kinderboek)

    Schrijversduo Elvis Peeters werd geïnspireerd door de archeologische tekeningen van illustrator Merel Eyckerman. Het zijn afbeeldingen van voorwerpen die werden gevonden bij opgravingen in Egypte. De meeste van die voorwerpen zijn meer dan 5000 jaar oud. De afbeeldingen werden gemaakt voor wetenschappelijk gebruik, maar vonden nu ook een plek in dit hedendaagse verhaal.

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 40 | Signalementen week 42 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×