Nieuwe geschiedenisboeken (week 43) – 2024

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 42 | Signalementen week 44 >>>

Selectie week 43


  • ‘Geef me de ruimte’

    Het eigenzinnige leven van Thea Beckman
    Scholieren gingen door haar boeken geschiedenis studeren. Ze wilden schrijver worden, of troubadour. Ouders noemden hun pasgeborenen Hasse of Thura. En als de kinderen haar romans uit hadden, lazen hun ouders en grootouders ze daarna. Met haar avontuurlijke jeugdromans vol eigenzinnige, vrijgevochten personages vernieuwde Thea Beckman (1923-2004) de naoorlogse jeugdliteratuur en veroverde ze de harten van generaties lezers, jong én oud.

    Bekijk boek



  • Banksy en de meesters

    Hoe een graffitikunstenaar de kunstgeschiedenis redt
    Met zijn herkenbare stijl weet straatkunstenaar Banksy altijd de aandacht te trekken. Niet voor zichzelf, want de kunstenaar blijft liever anoniem, maar wel voor zijn statements. Of het nou wordt versnipperd op een kunstveiling, of opduikt in de openbare ruimte, elk werk heeft iets te zeggen. Kelly Grovier ontleedt de ogenschijnlijk eenvoudige kunst van Banksy.

    Bekijk boek



  • Berlages Indische reis

    Een nieuwe vertelling van een vergeten koloniaal verhaal
    Berlages Indische reis is een nieuwe, creatieve herinterpretatie van een honderd jaar oud reisdagboek; een onderzoekingstocht naar ons koloniaal verleden met een frisse, kritische blik op het heden.

    Bespreking: Berlage reisde drie maanden door Nederlands-Indië

    Bekijk boek



  • De nieuwe standenstaat

    Hoe het gelukkigste land ter wereld zijn goede humeur verloor
    In de dertien jaar waarin Martin Sommer de Haagse politiek in de Volkskrant besprak, leek het Binnenhof soms op een dolle carrousel. Tegelijk voltrok zich een langzame, bijna onopgemerkte verandering. Politiek werd steeds minder de belofte van een mooiere toekomst voor allemaal en steeds meer het boze terugkijken op een geschonden geschiedenis.

    Fragment: Hoe het gelukkigste land ter wereld zijn goede humeur verloor

    Bekijk boek



  • Het Israëlisch-Palestijns conflict

    Een korte geschiedenis
    De verwoesting van 7 oktober 2023 en de verschrikkingen die daarop volgden deden de wereld versteld staan. Maar het Israëlisch-Palestijns conflict begon niet op 7 oktober. Het begon ook niet in 1967, toen Israël de Westelijke Jordaanoever bezette, of in 1948 bij het uitroepen van de staat Israël. Het begon, stelt hoogleraar geschiedenis Ilan Pappe, in 1882, toen de eerste zionistische kolonisten arriveerden in het toenmalige Ottomaanse Palestina.

    Bekijk boek



  • Het kookboek van Nederland

    Onze keuken van 1500 tot nu in 100 kookboeken en gerechten
    Kookboeken verbinden al vijf eeuwen generaties Nederlanders. Ze gaan over van grootouder op kleinkind, van chef op sous-chef. En terwijl oude culinaire tradities voortleven, ontstaan er nieuwe. Want kookboeken slaan ook culturele bruggen, nu misschien meer dan ooit tevoren. Kugel met peren, pom en sambal zijn net zo Nederlands als pannenkoeken en boerenkool.

    Bekijk boek



  • Hitlers mensen

    De gezichten van het Derde Rijk
    Na het voltooien van zijn veelgeprezen trilogie over het Derde Rijk was er één vraag die historicus Richard J. Evans maar niet losliet: hoe heeft het zover kunnen komen dat een samenleving zo massaal de wil van het kwaad tot uitvoering bracht? Om de opkomst en invloed van het nationaalsocialisme te kunnen doorgronden neemt hij ons mee naar de oorsprong: de levens van de belangrijkste leden van de nazibeweging.

    Fragment: Hans Frank en zijn bloedige schrikbewind in Polen
    Bespreking: De nazi’s waren geen dommeriken

    Bekijk boek



  • Keizers van Rome

    Caesar droeg een lauwerkrans om zijn kaalheid te verbergen. Augustus liet al zijn portretten retoucheren. Caligula wilde zijn paard benoemen tot consul. Nero stak Rome in brand en vermoordde zijn stiefbroer, zijn leraar, zijn moeder en zijn zwangere vrouw. De biograaf Suetonius (tweede eeuw) geeft een ontluisterend beeld van de heersers van een wereldrijk.

    Bekijk boek



  • Saluut Batavia

    Het verhaal van de vrouwelijke KNIL-soldaten
    Het is augustus 1945. Japan heeft onverwacht snel gecapituleerd. Nederland wil de controle over Nederlands-Indië terug, maar stuit op verzet van zowel de geallieerden als de Indonesische bevolking. Om in de kolonie toch zo snel mogelijk weer voet aan de grond te krijgen landen op 17 september 1945 de eerste Nederlandse troepen op Java. De groep van honderd bestaat naast gemilitariseerd medisch personeel uit een handvol vrouwelijke soldaten.

    Bekijk boek



  • Snouck

    Het epische leven van Christiaan Snouck Hurgronje
    ‘Een der grootsten is ons ontnomen’, kopte De Telegraaf toen Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) was overleden. Snouck had een avontuurlijk en rijk leven geleid. Als jonge geleerde leefde hij als moslim in Mekka en hij studeerde er in de Grote Moskee. Vervolgens werd hij adviseur van het koloniale bestuur in Nederlands-Indië, waarvoor hij het Nederlandse beleid ten aanzien van de islam ontwierp.
    Bespreking: Te wapen met Van Heutsz, inspirator van Soekarno
    Artikel: Boerhaave Biografieprijs voor boek over Christiaan Snouck Hurgronje

    Bekijk boek



  • Superhond

    Een geleidehondeninstructeur blikt terug
    In zijn omgeving was het al langer bekend: Kees Tinga vertelt graag, zeker als het over zijn werk gaat. Nu hij na ruim dertig jaar is gestopt met het mooie beroep van geleidehondeninstructeur, stond het direct vast dat hij de verhalen die hij in de loop van de jaren vergaard en verteld heeft, ook vastgelegd moesten worden.
    In het boek ‘Superhond’ tref je een selectie van de columns aan over zijn belevenissen als trainer en assessor.

    Bekijk boek



  • Verscheurd Parijs

    Liefde, oorlog en de geboorte van het impressionisme
    Van de zomer van 1870 tot de lente van 1871 beleefde Parijs een van de meest tumultueuze jaren van zijn bestaan. Met het beleg van Parijs dwongen de Pruisen Frankrijk tot overgave. En toen de revolutionaire republikeinen de Commune van Parijs stichtten, werd die verpletterd door het leger van de Franse Republiek. Tegen de achtergrond van deze onstuimige tijden vol geweld en politieke intriges, ontstond een nieuwe kunststroming: het impressionisme.

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 42 | Signalementen week 44 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×