Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 44) – 2023

Auteur:
5 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 43 | Signalementen week 45 >>>

Selectie week 44


 • Atlas van de aarde en de mens

  Onze geschiedenis van de oerknal tot nu in 300 kaarten
  De Atlas van de aarde en de mens combineert de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het leven op aarde met de meest moderne cartografie. Van alle planeten in het heelal beschikt de aarde – voor zover wij weten – over een unieke eigenschap: het is de thuisbasis van leven. Te midden van alle levensvormen op aarde is de mens erin geslaagd andere soorten te overheersen en de planeet naar zijn hand te zetten. Een overzichtswerk voor iedereen die wil weten waar we vandaan komen en hoe we werden wie we zijn.

  Fragment: De oude wereld in 1400 – Globalisering en kolonisatie in beeld

  Bekijk boek • Atlas van de oversteek

  De naoorlogse migratie vanuit Indonesië naar Nederland
  Tussen 1945 en 1968 maakten zo’n 300.000 mensen de oversteek van Indonesië naar Nederland. Wie ging er wanneer weg? Wat waren de redenen voor hun vertrek? Hoe verliep de reis? En de aankomst in Nederland? Met tientallen kaarten, grafieken en infographics laat de Atlas van de oversteek zien hoe deze beweging van mensen, in gang gezet door oorlog en dekolonisatie, eruitzag.

  Fragment: ‘Wat als het niet bevalt in Nederland?’

  Bekijk boek • Atlas van Indonesië

  Van oude koninkrijken tot de economische reus van nu
  Op 17 augustus 1945 roept Soekarno de Republiek Indonesië uit. Bijna tachtig jaar later verschijnt dit boek, ter gelegenheid van De Grote Indonesië-tentoonstelling. Het gaat over de geschiedenis van het grootste eilandenrijk ter wereld en zijn bewoners, die verhalen vertellen over de ongekende rijkdom aan culturen van het land.

  Bekijk boek • Conflict

  Oorlogsviering van 1945 tot Oekraïne
  Een mijlpaal in militaire geschiedschrijving en een meesterlijke analyse van de gevechtskunst van 1945 tot nu. In Conflict onderzoeken prijswinnend historicus Andrew Roberts en generaal David Petraeus, voormalig CIA-directeur en een van de meest vooraanstaande militaire strategen van onze tijd, de ontwikkeling van moderne oorlogsvoering sinds de Tweede Wereldoorlog.

  Fragment: Atoombommen voor de vrede

  Bekijk boek • De hackers die Nederland veranderden

  De spannende geschiedenis van XS4ALL
  Midden jaren 80, Nederland: het ene na het andere computersysteem wordt gekraakt door een groep idealistische jongeren die via kleine netwerken met elkaar verbonden zijn. Politie kan er niets tegen doen: er is nog geen wet die het inbreken op computers verbiedt. Als op een dag een van hen betrapt wordt op het kraken van het universiteitsnetwerk, wordt hem de toegang tot het systeem verboden. Wat dan volgt is de grootste kraak: ze beginnen een eigen internetaanbieder, xs4all.

  Bekijk boek • De Zanzibardriehoek

  Een slavernijgeschiedenis, 1860-1900
  In 1873 dwingt Groot-Brittannië de sultan van Zanzibar tot het sluiten van de plaatselijke slavenmarkt, het centrum van de Oost-Afrikaanse mensenhandel. Een kwart eeuw later is het op het hele eiland gedaan met de slavernij. Net als met de onafhankelijkheid van het sultanaat. Na de kortste oorlog in de geschiedenis – nog geen drie kwartier – wordt Zanzibar een Brits protectoraat. Einde van de slavernij, begin van de onderwerping. Het westerse imperialisme is, heel paradoxaal, zowel humanitair, commercieel als agressief.

  Artikel: Libris Geschiedenis Prijs voor boek over slavernijverleden Zanzibar

  Bekijk boek • Jeanne de Leugenaarster

  De dodelijke intriges van hoerenmadam Adriana Valkenburg
  Hoerenmadam en prostituee Adriana Valkenburg (Schiedam, 1894) was in de jaren twintig en dertig een van de kopstukken van ‘donker Amsterdam’. Vanwege haar extreme onbetrouwbaarheid kreeg zij in de onderwereld de bijnaam ‘Jeanne de Leugenaarster’; bij de politie stond zij te boek als het ‘gevaarlijkste wijf’ van Amsterdam. In de Tweede Wereldoorlog werd Valkenburg V-frau (tipgeefster) van het beruchte bureau Joodsche Zaken, dat op Joodse onderduikers jaagde.

  Bekijk boek • Joodse klokkenluiders

  Hoe Alfred Wiener en David Cohen de wereld waarschuwden voor nazi-Duitsland
  Al vanaf 1918 nam de anti-Joodse agressie in Duitsland verontrustende vormen aan. De Duitser Alfred Wiener besloot daarom het antisemitisme te bestrijden door alle uitingen daarvan te documenteren en zo de bevolking te waarschuwen. Toen Hitler aan de macht kwam vluchtte hij vanuit Berlijn naar Nederland, waar hij een bondgenoot vond in David Cohen, die sinds lang actief was voor de Joodse zaak en zich nu inzette voor de opvang van Joodse vluchtelingen in Nederland.

  Bekijk boek • Melancholie in de Gouden Eeuw

  Een verzameling portretten van zeventiende-eeuwse Hollanders die overspannen lijken te raken, of depressief, of psychotisch – gemoedstoestanden die destijds werden geschaard onder de overkoepelende term melancholie. Behalve hun kijk op krankzinnigheid laten de verhalen van de betrokkenen zien hoe ze in hun wijk, straat, woning of tehuis met elkaar omgingen, en zo vormen die verhalen tevens een ongewone ingang tot het sociale leven in het Holland van de Gouden Eeuw.

  Bekijk boek • Op veler verzoek

  Inclusieve politiek in Nederland (1780-1860)
  De Nederlandse politiek van enkele eeuwen geleden was inclusiever dan we denken. Rond 1800 beleefde Nederland roerige tijden: het waren jaren van revolutie, strijd tegen Oranje en de Belgische Opstand. Tegen deze achtergrond namen individuen en groepen die niet behoorden tot de stedelijke, protestantse, mannelijke bestuurselite toch volop deel aan het politieke proces.

  Bespreking: Een vernieuwend boek over historische verzoekschriften en petities

  Bekijk boek • Waarom ben ik hier?

  Een kleine wereldgeschiedenis van zingeving
  Iedereen vraagt zich wel eens af: waarom ben ik hier? Waar doe ik het voor? Wat is de betekenis van dit alles? Veel mensen weten echter niet waar ze het antwoord moeten zoeken, nu ze steeds minder houvast vinden in een geloof. Ga je alsnog op zoek naar religie? Of zoek je naar andere manieren om betekenis te geven aan je leven? Waarom ben ik hier? laat zien dat er juist een enorme rijkdom aan zingeving bestaat als we kijken naar hoe mensen in andere tijden en culturen met diezelfde vragen zijn omgegaan.

  Bekijk boek • Versailles

  Vier eeuwen in het beroemdste kasteel ter wereld
  Het jachtpaviljoen van Lodewijk XIII werd door Lodewijk XIV uitgebouwd tot een van de grootste, mooiste en duurste kastelen ter wereld. Versailles werd een machtscentrum vol intriges, grote politieke gebeurtenissen, schandalen en liaisons dangereuses. Tijdens de Franse Revolutie werd het bijna gesloopt, later werd het compleet verbouwd tot museum.

  Fragment: Madame de Pompadour, een invloedrijke maîtresse aan het Franse hof

  Bekijk boek • Zo veel leven voor de deur

  Een geschiedenis van alledaags Amsterdam in de zeventiende en achttiende eeuw
  Een bruisende geschiedenis van het Amsterdamse straatleven in de zeventiende en achttiende eeuw. Na alle boeken over belangrijke bestuurders krijgen nu eindelijk ook de gewone Amsterdammers uit die tijd een gezicht.

  Fragment: Amsterdam in de zeventiende eeuw
  Bespreking: Bob Pierik geeft inzicht in het zeventiende- en achttiende-eeuwse Amsterdam

  Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 43 | Signalementen week 45 >>>

×