Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 47) – 2017

Auteur:
3 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>

Selectie week 47

De geschiedenis van de Joden - Deel 2 (1492-1900)De geschiedenis van de Joden – Deel 2 (1492-1900) Atlas Contact – € 49.99

Dit is het boek dat Simon Schama altijd al heeft willen schrijven: Possibly the greatest story ever told, een grootse geschiedenis van het Joodse volk in de geschiedenis van de wereld. Van Mozes tot psycho­ analyse, van de Bijbel tot de Westelijke Jordaanoever, van de cultuur tot en met de wetenschap: op al deze terreinen zijn Joden van een beslissende invloed geweest op de ontwikkeling van de wereld. Schama vertelt dit verhaal met de weidse blik: waarin schoonheid en gruwelen een even grote rol spelen.
Voorpublicatie: De geschiedenis van de Joden: op de vlucht
Meer informatie (+ video) / bestellen

10 dagen die de wereld deden wankelen - John Reed (€ 29.95)10 dagen die de wereld deden wankelen Walburg Pers – € 29.95

10 dagen die de wereld deden wankelen is John Reeds meeslepende ooggetuigenverslag van de Russische Revolutie. Dit journalistieke boek geeft een nauwkeurig beeld van de overweldigende gebeurtenissen in Petrograd, toen Lenin en de Bolsjewisten in 1917 de macht grepen. Naast transcripties van toespraken van bolsjewistische leiders noteerde Reed ook de commentaren van willekeurige omstanders. Hierdoor is zijn verslag veel meer dan een opsomming van losse feiten en gebeurtenissen maar geeft het een kleurrijk beeld.
Bespreking: John Reed’s journalistieke verslag van de Russische Revolutie
Meer informatie (+ video) / bestellen

Vechten voor vijand en vaderland - SS'ers in Nederlands-Indië en KoreaVechten voor vijand en vaderland – SS’ers in Nederlands-Indië en Korea Boom – € 20.00

Na de Tweede Wereldoorlog vonden voormalige nazi’s wonderbaarlijk snel werk bij westerse regeringen. Zo waren ze welkom in het Franse Vreemdelingenlegioen en hielpen ze de Amerikanen met hun kennis van raketten. Ook Nederland maakte gebruik van de diensten van mannen die waren gerekruteerd door bijvoorbeeld de Waffen-SS. Gerrit Valk onderzoekt in Vechten voor vijand en vaderland wat de motieven van deze voormalige Duitse oorlogsvrijwilligers waren om opnieuw de oorlog op te zoeken en hoe men aankeek tegen hun oorlogsverleden.
Meer informatie / bestellen

Torarica  De oude hoofdstad van SurinameTorarica. De oude hoofdstad van Suriname Walburg Pers – € 19.95

Verhalen over een oude hoofdstad van Suriname gelegen aan de bovenloop van de Surinamerivier waren genoeg om mijn interesse te wekken en spraken zo sterk tot mijn fantasie en verbeelding dat ik het niet kon laten in de archieven te duiken en alle gegevens over dit plaatsje te verzamelen. Maar eerst moest Torarica, zoals deze stad heette gevonden worden. Waar in ’s hemelsnaam lag deze kleine “vlek”? Wie hadden daar gewoond? Wie had gedurfd zich daar in de Surinaamse jungle te vestigen en te proberen er een bestaan op te bouwen? Zou ik nog namen van de kolonisten in de archieven kunnen achterhalen en mij een beeld kunnen vormen van hun leven en van hun strijd om het bestaan?
Meer informatie / bestellen

De kunst van het lachen  Humor in de Gouden EeuwDe kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw Waanders – € 27.50

Zelden zijn meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. De welvaart en een nieuw koperspubliek stimuleerden schilders om een enorme variëteit aan beeldgrappen te bedenken. Ondeugende kinderen, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in grote getalen in topstukken uit de Gouden Eeuw..
Meer informatie / bestellen

Hoe ik Hitlers getuige werdHoe ik Hitlers getuige werd – Peter Keglevic Thomas Rap – € 24.99

Het is 1 april 1945. De joodse Paul Renner heeft zich jarenlang verborgen kunnen houden, maar nu zijn plotseling alle ogen op hem gericht. Want regisseuse Leni Riefenstahl ziet uitgerekend in hem de grote nieuwe ster in haar verfilming van de jaarlijkse hardloopwedstrijd Wij rennen voor de Führer – een tocht van maar liefst duizend kilometer dwars door het Derde Rijk, van het Beierse Berchtesgaden tot aan het centrum van Berlijn, waar de gelukkige winnaar op 20 april de Führer persoonlijk met zijn verjaardag mag feliciteren. Paul loopt aan kop en zo belandt juist hij bij de Führerbunker in Berlijn, waar Hitler net met zijn Eva in het huwelijk treedt.
Meer informatie / bestellen

Op reis met pen en penseelOp reis met pen en penseel. Als toerist naar Java (1863) Walburg Pers – € 65.68

Op 15 januari 1863 begon de Dordtse kunstenaar Frans Lebret, samen met zijn broer Jan Hendrik, aan een reis naar Java. Het doel hiervan was een bezoek aan hun broer Gerrit, suikerfabrikant te Pasuruan op Oost-Java. De broers Lebret ondernamen deze reis als toeristen. Ze reisden per trein naar Marseille, vervolgens met de Franse maildienst vanuit Marseille naar Alexandrië en via de zogenoemde overlandroute per trein naar Suez. Van daar gingen de broers per schip via Singapore naar Batavia.
Meer informatie / bestellen

WayanWayan – Jolanda Maurer-Tamerus Conserve – € 19.99

Roman over de bittere gevolgen van de massamoord op communisten op godeneiland Bali
Wayan vertelt het aangrijpende, ongelooflijke en op ware gebeurtenissen geïnspireerde levensverhaal van I Nengah Hartawan (Wayan) op het godeneiland Bali in Indonesië. In de feeërieke wereld van een rijke cultuur en een overweldigende natuur, overschaduwd door de bittere gevolgen van de vele maanden durende massamoord op de (vermeende) leden van de Partai Komunis Indonesia (PKI), groeit de lezer op met Wayan.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×