Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 48) – 2017

en een paar cadeautips voor de feestdagen
Auteur:
4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 47 | Signalementen week 49 >>>

Selectie week 48

Zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis - Rob HartmansZwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis Omniboek – € 20.00

In ‘Zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis’ gaat journalist en historicus Rob Hartmans in op de donkerste episodes uit onze geschiedenis. De terechtstelling van Oldenbarnevelt, de moord op de gebroeders De Witt, de slavenhandel, de kinderarbeid in de keramiekfabrieken, de Jodenvervolging en de collaboratie in de Tweede Wereldoorlog, de politionele acties in Nederlands-Indië, de misdragingen van Dutchbat in Srebrenica, de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh.
Fragment: Waarom stilstaan bij de zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis?
Meer informatie / bestellen

Utrecht en de Eerste WereldoorlogUtrecht en de Eerste Wereldoorlog Aspekt – € 24.95

De provincie Utrecht had net als de andere delen van Nederland te maken met de gevolgen van de mobilisatie, de grote exodus van Belgische vluchtelingen en de voedselschaarste. En de stad Utrecht nam behalve als soldatenstad ook een bijzondere positie in als verkeersknooppunt van wegen en waterwegen. Dwars door de provincie loopt de Hollandse Waterlinie, die een belangrijke rol zou moeten spelen bij een aanval van vijandelijke legers om de vesting Holland te verdedigen. Met de vlucht van de vluchtelingen kwamen ook veel Belgische militairen mee.
Bespreking: Utrecht en de Eerste Wereldoorlog
Meer informatie / bestellen

De katharen - Tussen werkelijkheid en fictieDe katharen. Tussen werkelijkheid en fictie AUP – € 24.99

Nog een boek over de katharen? Is alles hierover dan nog niet geschreven? Ja en nee. Vooral vanuit (pseudo)esoterische hoek wordt veel over dit onderwerp gepubliceerd, maar vaak kan dat de historische toets der kritiek niet doorstaan. John van Schaik doorploegt de kathaarse bronnen zelf en onderzoekt de Latijnse teksten van hun middeleeuwse tegenstanders. Zo scheidt hij het kaf van het koren. De eerste katharen komen rond 1150 op het toneel van de geschiedenis.
Bespreking: Niet aan het kruis gestorven, niet waarlijk opgestaan…
Voorpublicatie: De eerste ‘ketters’ in Europa (ca. 1000)
Meer informatie / bestellen

De tunnels. Ontsnappingen onder de Berlijnse MuurDe tunnels. Ontsnappingen onder de Berlijnse Muur De Arbeiderspers – € 22.99

In de zomer van 1962, een jaar nadat de Berlijnse Muur is gebouwd, riskeert een groep jonge West-Duitsers opsluiting, marteling door de Stasi en zelfs de dood, om hun vrienden en geliefden in Oost-Berlijn te bevrijden door tunnels te graven onder de Muur. De Amerikaanse tv-zenders NBC en CBS willen allebei de primeur om hiervan verslag te doen. Elk sponsort een tunnel om de ontsnappingen te kunnen filmen. Maar als met de Cubacrisis de Koude Oorlog zijn hoogtepunt bereikt, probeert president John F. Kennedy uit alle macht te voorkomen dat de documentaires worden uitgezonden, onder het motto: ‘A wall is better than a war’.
Meer informatie / bestellen

Erasmus, de ster aan Gutenbergs firmamentErasmus, de ster aan Gutenbergs firmament Ad Donker – € 34.50

Een literair essay over Erasmus, het humanisme en de zestiende-eeuwse mediarevolutie
De uitvinding van de boekdrukkunst, halverwege de vijftiende eeuw, maakte het opeens mogelijk boeken in grote oplagen te verspreiden. Voor het eerst konden kennis en ideeën ongebreideld worden uitgedragen. Geïnspireerd door schrijvers uit de klassieke oudheid introduceerden de humanisten van de renaissance een revolutionair, onafhankelijk denken, waarbij de mens centraal stond in plaats van de kerk en de godsdienst. Met grote nieuwsgierigheid ontdekten ze de natuur en het menselijk lichaam.
Meer informatie / bestellen

De laatste graanraceDe laatste graanrace – Eric Newby Hollandia – € 18.99

Een indringend verslag van een zeilreis aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog
Aanmonsteren op een viermaster en de wereldzeeën over zeilen? Eric Newby deed het op zijn 19e. De laatste graanrace is zijn indringende verslag van een zeilreis aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Eric Newby (1919-2006) was een Engelse avonturier en reisboekenschrijver. Zijn werk is in vele landen uitgegeven en wordt gerekend tot de klassieke reisliteratuur
Meer informatie / bestellen

Cadeautips:

Gouden jaren boek + wenskaarten in set

gouden jaren boekGouden jaren’ van Annegreet van Bergen vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider?
Meer informatie / bestellen

Nederland Museumland. Dé onmisbare gids voor cultuurliefhebbers

Nederland MuseumlandNederland Museumland is het enige complete overzicht van alle musea in Nederland en is daarmee dé gids voor cultuurliefhebbers. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, natuur, archeologie of speelgoed, deze gids wijst biedt voor elke leeftijdsgroep originele ideeën voor een dagje uit. Nederland kent namelijk ruim duizend musea, oudheidkamers, kastelen, dierentuinen en hortussen. De 22e editie van Nederland Museumland is een compleet naslagwerk, boordevol inspiratie, dat je niet op internet vindt.
Meer informatie / bestellen

Tijdlijn. Een reis door de geschiedenis

Een adembenemende reis door de wereldgeschiedenis Ontdek de wereldgeschiedenis van de oerknal tot het heden in een beeldverhaal: van de dinosauriërs tot de Vikingen, van de Egyptenaren tot de Romeinen, van de ridders tot de ontdekkingsreizigers. Boordevol interessante weetjes over: de grote krijgers en kunstenaars de Griekse wijsgeren het eerste schrift de oude Chinese dynastieën het Wilde Westen de Wereldoorlogen de flowerpower en zoveel meer. Prachtige kijkplaten voor groot en klein.
Meer informatie / bestellen

Toon Hermans Familiealbum

Toon Hermans FamiliealbumAls sluitstuk in de viering van 100 jaar Toon verschijnt dit genereuze fotoboek, dat het leven van Toon Hermans weergeeft in woord en beeld: aan de hand van tientallen foto’s van zoon Gaby, een keuze uit het familiealbum van de bekende cabaretier en een persoonlijke tekst van kleindochter Githa.
Meer informatie / bestellen

Meer cadeautips

<<< Signalementen week 47 | Signalementen week 49 >>>

×