Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 47) – 2023

Auteur:
3 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>

Selectie week 47


 • Johan de Witt trilogie 2: Buat

  Het is 1665. Raadpensionaris De Witt is al meer dan twaalf jaar aan de macht. Er heerst verwarring: de Republiek is op zee verwikkeld in een verbeten oorlog met Engeland en wordt in het oosten bedreigd door troepen van de bisschop van Münster. Zowel de vloot als het leger ontberen een krachtige bevelhebber. Het volk begint te morren. De roep om een prins van Oranje als opperbevelhebber wordt luider en luider.

  Bekijk boek • De mooiste geschiedenis van België

  Geschiedenis wordt meestal geschreven. Maar niet altijd. Soms wordt geschiedenis ook geschilderd. Dan brengen kunstenaars een belangrijke gebeurtenis in beeld, proberen ze de tijdsgeest te vatten of richten ze de aandacht op de man en de vrouw in de straat en laten ze zien hoe de grote geschiedenis hun dagelijks leven bepaalt. In De mooiste geschiedenis van België vertelt Jos Vandervelden het verhaal van onze gewesten, vertrekkend vanuit de manier waarop ze in beeld werden gebracht door kunstenaars.

  Fragment: Vreugde en verdriet – de mooiste geschiedenis van België

  Bekijk boek • De vervolging van joods Alkmaar

  In dit boek staan 173 levens beschreven van vermoorde joodse stadsgenoten in de Tweede Wereldoorlog. Het zijn verhalen van ongeloof, beklemming en ontreddering – hoe joodse burgers uit de stadse samenleving zijn gesneden, uit Alkmaar zijn verbannen en in de vernietigingkampen zijn vermoord.

  Fragment: De vervolging van joods Alkmaar

  Bekijk boek • De vlucht naar boven

  Tegenculturen in Nederland in de jaren zestig en zeventig
  ‘De mens is niet om te lijden in de wieg gelegd,’ schreef Simon Vinkenoog in 1967. Het tekent de mentaliteit van de toenmalige tegencultuur, een verbijsterend palet van activisme, bewustzijnsverruiming en spiritualiteit. Onmiddellijke ontsnapping aan de knellende banden van de maatschappij was het doel: een vlucht naar boven op de vleugels van idealen of drugs, of allebei.

  Fragment: Een Universele Beschaving onder handbereik?

  Bekijk boek • Fout volk

  Roof, verraad en repressie in Haarlem en omgeving
  Spionnen, infiltranten, verraders en intriganten. Je hebt ze in elke oorlog en tijdens elke bezetting. Zo ook in de provincie Noord-Holland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  Fragment: Jan Jumelet, burgemeestersbeul en spion op het provinciehuis

  Bekijk boek • Het rijk van Napoleon in infographics

  In meer dan honderd infographics worden het leven van Napoleon en zijn vele oorlogen beschreven en verbeeld, in de context van een wereld in verandering.

  Fragment: Napoleon’s communicatieapparaat in infographics

  Bekijk boek • Kunst in het derde rijk

  Verleiding en afleiding
  Welke kunst was officieel toegestaan in nazi-Duitsland? Dat de nationaalsocialisten de moderne kunst uitsloten, is alom bekend. Maar dat het Duitse rijk onder Hitler de hedendaagse kunst aanwendde als propagandamiddel, kunsttijdschriften liet verschijnen en omvangrijke tentoonstellingen organiseerde, is maar bij weinigen bekend. Steunden de kunstenaars het regime, steunde het regime de kunstenaars, of beide?

  Bekijk boek • Nomen est omen

  Karel de Grote, Lodewijk de Zonnekoning en Ivan de Verschrikkelijke kent iedereen wel, maar er zijn nog veel meer heersers met opvallende bijnamen – en die zijn meestal een stuk vermakelijker én veelzeggender dan de bijnamen van deze grootheden.
  Bart Funnekotter dook de geschiedenis in en selecteerde de 51 vorsten met de meest in het oog springende bijnamen.

  Fragment: Lodewijk de Twister (1289-1316)

  Bekijk boek


 • Oudheidkunde is een wetenschap

  En dat mag je ook best eens uitleggen
  ‘Oudheidkunde is een wetenschap’ en in zijn nieuwe boek legt Jona Lendering, zelf oudheidkundige, uit waarom. Nieuwe data en nieuwe perspectieven leiden tot nieuwe inzichten en nieuwe technieken leiden tot nieuwe soorten inzicht. Lendering zou willen dat het vakgebied zich wat vaker presenteerde met die innovatie. Als de Oudheid in het nieuws komt, is het immers veelal met trivialiteiten, overdrijvingen en wist-je-datjes.

  Fragment: Niet de mens maar de sabbat vormt de kroon op de schepping

  Bekijk boek • Sam van Houten tegen de rest

  Hoe de man van de kinderwet Nederland veranderde
  Samuel van Houten (1837-1930) maakte naam met het ‘kinderwetje’, de eerste sociale wet van Nederland. Maar Van Houten was meer dan zijn kinderwet.politiek moordenaar’ van staatsman Thorbecke.

  Bekijk boek • Spijker Portretten

  Een geschiedenis van het Arnhemse Spijkerkwartier
  Spijker Portretten vertelt een geschiedenis van de negentiende-eeuwse Arnhemse stadswijk Spijkerkwartier aan de hand van veertien biografische portretten. De architecten vader en zoon Heuvelink ontwierpen en bouwden de wijk die verrees op de landgoederen van Hermina Coops en Willem Hendrik Dullert. Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz werd geboren in de wijk, de graficus M.C. Escher ging er naar school, auteur Jan Cremer en zanger-schilder Herman Brood woonden er.

  Bekijk boek • Van Amsterdam naar Batavia

  Het scheepsjournaal van Arnold Hogerwaard, ingenieur van de waterstaat, als passagier van het zeilschip Henriette Maria op haar reis van Amsterdam naar Batavia in 1862
  Er zijn de nodige scheepsjournalen uit de negentiende eeuw bewaard gebleven. Verreweg de meeste daarvan zijn echter geschreven door kapiteins en stuurlieden en bevatten hoofdzakelijk nautisch-technische informatie. Hogerwaards journaal is een van de weinige bewaard gebleven journaals die zijn geschreven door een passagier en het dagelijks leven aan boord beschrijven.

  Fragment: Van Amsterdam naar Batavia

  Bekijk boek • Verzameld!

  Gepassioneerde verzamelaars door de eeuwen heen
  Al eeuwenlang heeft de mens de neiging om dingen te verzamelen en te bewaren, altijd koortsachtig op zoek naar nieuwe aanvullingen. Wat
  bezielt de verzamelaar? Wat schuilt er achter die bezitsdrang? Achter de zoektocht naar veel van hetzelfde? Verzameld! gaat over de passie van verzamelende mannen én vrouwen: kunstenaars en schrijvers, architecten en pantologen, filosofen en gewone mensen.

  Bekijk boek • Wolf

  Wildernisgeschiedenis
  Het relaas van een eeuwenoude haat-liefdeverhouding tussen mens en dier. Wie ‘wolf!’ roept, deed dat tot voor kort net zo onterecht als de jongen in de fabel van Aesopus. In de Lage Landen geen roedels, zelfs geen ‘lone wolves’. Nu wolven zich weer in onze verkavelde uithoek wagen, duiken ook oude angstbeelden weer op. Hou uw kinderen binnen! Bescherm uw pony’s en uw lammeren! Laten wolvensympathisanten zich al te gemakkelijk in de luren leggen door een monster in schaapskleren, of trekken critici nodeloos aan de alarmbel?

  Fragment: Schoot koning Leopold I de laatste wolf van België?

  Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>

×