Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 50) – 2017

Auteur:
3 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 49 | Signalementen week 1/2 (2018) >>>

Selectie week 50

Lingua. Dwars door Europa in 69 talen - Gaston Dorren (€ 19.99)Lingua. Dwars door Europa in 69 talenAthenaeum – € 19.99

Wat is het verband tussen Jan Smit en een Ferrari? Waarom spreken de Zwitsers zulk raar Duits? Welke taal stierf uit door een explosie, en welke had een bijna-doodervaring? Lingua voert je mee op reis langs meer dan zestig Europese talen. Lingua gáát niet alleen over de talen van Europa, het is ook verschenen in veel ervan. Met elke versie werd het boek rijker, en de allerrijkste is deze aangevulde, herziene, verbeterde, uitgebreide, kortom definitieve editie: Lingua.
Bespreking: Dwars door Europa in 69 talen
Voorpublicatie: Het leven van P.I.E
Meer informatie / bestellen

De geboorte van EuropaDe geboorte van Europa. Een geschiedenis zonder einde Polis – € 24.99

Staat de Europese Unie op uiteenvallen? Amper enkele jaren geleden had niemand die vraag durven te stellen. Vandaag ligt ze op ieders lippen. Om goed te beseffen wat er op het spel staat, moeten we het prille begin van de Europese eenmaking opnieuw leren kennen. Op de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog hebben Europeanen met de moed der wanhoop (en onder zachte dwang van Amerika) de handen in elkaar geslagen. Europa is gemaakt door mensen van vlees en bloed.
Bespreking: De geboorte van de Europese samenwerking (1945-1957)
Meer informatie / bestellen

Koning in Europa Oranjes gewaagde expeditie naar London in 1688Koning in Europa. Oranjes gewaagde expeditie naar London in 1688 Aspekt – € 24.95

In 1688 landde stadhouder prins Willem III (1650-1702) met een internationaal leger in Brixham in het zuiden van Engeland. Het kostte de Prins van Oranje 44 dagen om Londen te bereiken waar hij door een uitzinnige menigte werd verwelkomd. In april 1689 werd Willem met zijn vrouw Mary Stuart II, gekroond tot koning van Engeland, Schotland en Ierland, de Glorieuze Revolutie. Oranje’s expeditie, zijn koningschap en de gevolgen voor Europa staan in dit boek centraal.
Artikel: Koning in Europa
Meer informatie / bestellen

1918 - Het jaar van de dageraad1918 Het jaar van de dageraad De Bezige Bij – € 24.99

November 1918. Door de Grote Oorlog ligt de wereld in puin, en ook het lot van de mens ligt braak. Nog niet eerder leken de mogelijkheden zo open te liggen, en dat stemt hoopvol. Nieuwe kansen en dromen lichten fel op: de toekomst begint. De Kozakse Marina Yurlove strijdt in Siberië tegen de revolutionairen, Käthe Kollwitz zet haar leed om in kunst, Virginia Woolf schrijft dag en nacht, Walter Gropius wil met zijn architectuur de samenleving veranderen, en vanuit Parijs pleit de publiciste Louise Weiss hartstochtelijk voor een verenigd Europa.
Bespreking: Dromen van een betere wereld na de Eerste Wereldoorlog
Meer informatie / bestellen

De kunst van erotiek

De kunst van erotiekErotiek inspireerde door de eeuwen heen talloze belangrijke kunstenaars. In De kunst van erotiek staan in chronologische volgorde 170 erotische werken van beroemde en minder beroemde kunstenaars; van tekeningen van Rembrandt en Turner, prenten van Hokusai en Perzische miniaturen tot schilderijen van Botticelli, Picasso en Brown. Ook komen Indiase tempelbeelden aan bod en erotische sculpturen van grootheden als Michelangelo, Rodin en louise Bourgeois.
Meer informatie / bestellen

Een reis langs de mysteriën – Jacob Slavenburg

Een reis langs de mysteriënEr loopt een gouden draad door de mensheidsgeschiedenis. Op de ‘reis langs de mysteriën’ neemt Jacob Slavenburg de lezer mee naar een deels verborgen geschiedenis die vaak in het geheim werd doorgegeven van ingewijde tot ingewijde. Wat was het mysterie van de heilige bruiloft? Wat vond er plaats tijdens de rituelen van Isis? Welk geheim droeg Maria Magdalena met zich mee? Dit rijk geïllustreerde boek probeert, met behulp van uniek overgeleverd materiaal, antwoorden te vinden op al deze vragen.
Meer informatie / bestellen

Amsterdamse spookhuizen

Amsterdamse spookhuizenDe klopgeest van Tuschinski, de wraak van de vermoorde Heinrich, mysterieuze bloedsporen, poltergeisten en andere demonische verschijningen. Het spookt in Amsterdam. Monniken dolen er door eeuwenoude grachtenpanden, spooklakeien bedienen in het Paleis op de Dam, de gebroeders Trip doen de traptreden van het Trippenhuis nog steeds kraken. Journaliste Corrie Verkerk onderzocht het spookgehalte van Amsterdamse huizen, ‘haunted pubs’, kelders en behekste plekken.
Meer informatie / bestellen

De wereld van Pyke Koch

De wereld van Pyke KochPyke Koch neemt een bijzondere plek in binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis. Als autodidact ontwikkelde hij zich verbluffend snel en in de jaren dertig was zijn naam definitief gevestigd als een van de meest vooraanstaande kunstenaars in Nederland. In dit boek gaan vier auteurs in op de wereld van Pyke Koch: zijn werk en zijn leven in de context van zijn tijd.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 49 | Signalementen week 1/2 (2018) >>>

×