Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 49) – 2017

Indonesië, historische leugens en de islamitische Verlichting
Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 48 | Signalementen week 50 >>>

Selectie week 49

Het leugenboek - Misvattingen en bedrog in de geschiedenisHet leugenboek. Misvattingen en bedrog in de geschiedenis AUP – € 24.99

Dit boek laat zien dat eerlijke historische kritiek de enige weg is om de waarheid te achterhalen. Om de aard van leugens inzichtelijk te maken, doorlicht Ugo Janssens een aantal opmerkelijke cases die tot op vandaag al dan niet bewust worden gemanipuleerd, zoals: Abraham Lincoln was geen abolitionist, maar unionist en opportunist; Winston Churchill maskeerde de waarheid toen hij 109 oorlogsbodems uitzond om het onvindbare slagschip Bismarck op te sporen; Julius Caesar lokte de Gallische Oorlog uit om de politieke macht in Rome te grijpen.
Voorpublicatie: Misvattingen en bedrog in de geschiedenis
Meer informatie / bestellen

De islamitische Verlichting De ontmoeting tussen de Oriënt en het Westen in de Moderne TijdDe islamitische Verlichting – Christopher de Bellaigue Nieuw Amsterdam – € 34.99

De islamitische Verlichting beschrijft de strijd tussen geloof en rede, tussen verstarde samenlevingen en de verworvenheden van de westerse Verlichting in de landen van het Midden-Oosten. Aan de hand van de levens van hervormers en de gebeurtenissen in de grote centra van de islam vanaf begin negentiende eeuw, wordt een fascinerend beeld geschetst van een wereld in grote beroering. Een wereld die zijn weg probeerde te vinden tussen het imperialistische Westen met zijn verlichtingsidealen en de eigen religieuze en culturele identiteit.
Voorpublicatie: Napoleon in Egypte: het begin van de islamitische verlichting
Meer informatie / bestellen

Koh-i-NoorKoh-i-Noor. De geschiedenis van ’s werelds bekendste diamant Spectrum – € 19.99

In 1849 nam de Britse Oost-Indische Compagnie het Sikhrijk in en werd de laatste sikhkeizer, Dalip Singh, op 10-jarige leeftijd gevangengenomen. Niet alleen de rijkste delen in India kwamen zo in handen van de Britten, maar ook India´s meest waardevolle bezit: de Koh-i-Noor, de beroemdste diamant van de wereld. De geschiedenis van de Koh-i-Noor is jarenlang eenzijdig belicht door de Britten, maar het was wel de meest geaccepteerde versie.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Zeventig jaar zoeken naar het compromisZeventig jaar zoeken naar het compromis Bert Bakker – € 55.00

Het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer in het bijzonder, heeft sinds het nieuwe begin in 1946 steeds meebewogen met de gemoedsbewegingen in de natie: heen en weer tussen samenwerking en polarisatie, tussen vernieuwingsdrang en verlangen naar behoud. Al die zeventig jaren sinds 1946 was het parlement de centrale arena van een grote diversiteit aan politieke tegenstellingen en conflicten. Tegelijk vormde het de nationale marktplaats, waar de vele en diverse maatschappelijke belangen werden gewogen, verhandeld en soms genegeerd.
Voorpublicatie: De pijnlijke dekolonisatie van Indonesië (1946)
Meer informatie / bestellen

Keizer Frederik IIKeizer Frederik II. Een moderne wetenschapper uit de middeleeuwen (1194-1250) Omniboek – € 19.99

Ben Crul laat in dit boek zien waarom de middeleeuwse keizer Frederik II zijn tijd ver vooruit was. Keizer Frederik II van Hohenstaufen stond bekend als de ‘stupor mundi’, hij die de wereld versteld deed staan. Hij was keizer van het Heilige Roomse Rijk, koning van Sicilië en van Napels. Hij werkte aan een imperium waarin vrede en gerechtigheid moesten heersen. Daarnaast was hij een wetenschapper van formaat.
Bespreking: Een moderne wetenschapper uit de Middeleeuwen
Meer informatie / bestellen

19681968. Biografie van een mythisch jaar Lannoo – € 19.99

De Praagse Lente, de Meirevolte in Parijs, Leuven Vlaams: het revolutionaire jaar 1968 heeft een halve eeuw later mythische proporties gekregen. Volgens sommigen het begin van alle ellende die ons nu overkomt, volgens anderen een keerpunt in de bewustwording van de mens. Wat gebeurde er echt in 1968? En hoe heeft dat ons denken en handelen beïnvloed?Karel Michiels was pas 8 in 1968. Maar de gebeurtenissen van toen hebben wel een ingrijpende invloed gehad op zijn leven. In 1968 vermengt hij zijn persoonlijke herinneringen als kind met feiten en verhalen die relevant zijn voor onze tijd.
Meer informatie / bestellen

Tussen twee vuren. Gerecht en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tussen twee vurenDe Belgische magistratuur zit tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen tussen twee vuren. De Duitse autoriteiten eisen een keihard optreden tegen verzetsgroepen die steeds vaker geweld gebruiken tegen Duitsers en collaborateurs. De magistraten maken zich zorgen om de openbare orde, maar willen geen slaafs instrument van de bezetter worden. Naarmate de oorlog vordert en de conflicten tussen de rechterlijke macht en de bezetter toenemen, kiezen de magistraten meer en meer partij voor het verzet en weigeren ze het geweld te veroordelen en te bestraffen.
Meer informatie / bestellen

De eindeloze stad – Wilma Keesman

De eindeloze stadTroje en Trojaanse oorsprongsmythen in de (laat)middeleeuwse en vroegmoderne Nederlanden
roje vormde in de Middeleeuwen een essentieel deel van wereldbeeld en identiteit. De ondergang van deze mooiste, grootste en sterkste stad aller tijden was een sprekend voorbeeld van vergankelijkheid, de werking van Fortuna en de gevaren van liefde en onkuisheid. Als moederstad van Rome en het Romeinse Rijk had zij een unieke positie in de wereldgeschiedenis.
Meer informatie / bestellen

Rubbertijd – Ronald Lagendijk

RubbertijdVanaf het eind van de oorlog tot begin 1948 vertrekken er ruim 30.000 Nederlanders naar Indië. In Indonesië weet je nooit hoe lang een reis duurt. ‘Jam karet’, klinkt het daar, tijd is als rubber zo rekbaar. Rubbertijd gaat over de Indische jaren van zijn ouders. Van Blijdorp naar Batavia, van de diergaarde naar de jungle. Met een vliegtuigje op inspectie naar bedreigde plantages, tussen rondtrekkende revolutionairen en rampokken.
Bespreking: Wat kun je terughalen van een tijd waaraan je geen herinneringen hebt?
Meer informatie / bestellen

Lezen in de Lage Landen. Studies over tien eeuwen leescultuur

Lezen in de Lage Landen. Studies over tien eeuwen leescultuurIn dit boek spreken Vlaamse en Nederlandse neerlandici en boekwetenschappers zich uit over het thema ‘lezen’ van Middeleeuwen tot heden. Lezen is voor menigeen een dagelijkse activiteit die zo vanzelfsprekend is dat we er nauwelijks nog bij stilstaan of op reflecteren, en dat terwijl de introductie van de digitale cultuur tot belangrijke verschuivingen leidt in ons leesgedrag. De bijdragen die in deze bundel zijn verzameld geven een indruk van de hedendaagse stand van het leesonderzoek in de neerlandistiek en boekwetenschap.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 48 | Signalementen week 50 >>>

×