Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 50) – 2023

Nieuwe geschiedenisboeken
3 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 49 | Signalementen week 51 >>>

Selectie week 50


  • Alkibiades

    Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta.

    Bespreking: Alkibiades, de held van zijn eigen verhaal

    Bekijk boek



  • ‘Als het niet kan zoals het moet…’

    Jan de Koning, een biografie
    Jan de Koning (1926-1994) speelde een bepalende rol in de totstandkoming van het CDA – toen de partij nog de machtsfactor van weleer was. Via de Christelijke Boeren- en Tuindersbond werd hij actief in de ARP, waarvoor hij lid was van de Eerste en Tweede Kamer en van het Europees Parlement.

    Bespreking: Jan de Koning, in al zijn vezels gericht op consensus
    Fragment: ‘Zonder Jan de Koning geen CDA’

    Bekijk boek



  • Cusanus

    Over de wetende onwetendheid
    De 15e eeuw was er één vol sociale, politieke en religieuze onrust. Een eeuw die in meerdere opzichten als ‘overgangseeuw’ bestempeld kan worden. Tegen die achtergrond vormt filosoof en theoloog Nicolaus Cusanus (1401-1464) in zijn denken de belichaming van die overgang.

    Bekijk boek



  • De toekomst voltooid

    Van Troje’s val tot het Rome van Augustus
    Publius Vergilius Maro (70-19 v.Chr.) behoort met zijn gedichten Herderszangen, Boerenbedrijf en Aeneis tot de top van de westerse literatuur, in het gezelschap van Homerus (eind 9e/8e eeuw v.Chr.) en Dante (rond 1300). Kort voor zijn dood
    vroeg Vergilius zijn vrienden Varius en Tucca om zijn nog onvoltooide Aeneis te verbranden.

    Bekijk boek



  • Engeland ten tijde van Victoria

    Natie, imperium en monarchie
    Vanzelfsprekend zijn titel en ondertitel van dit boek – Engeland in de tijd van Victoria, en: natie, imperium en monarchie – evenzovele statements. Zeker werd Engeland niet door Victoria gemaakt. Zoals dit boek laat zien, bepaalden tal van economische en (geo-)politieke ontwikkelingen waarin zij nauwelijks of geen rol speelde de negentiende-eeuwse machtspositie van het Verenigd Koninkrijk.

    Bekijk boek



  • Ernest Gambart (1814-1902)

    Een leven in de kunsthandel
    Jean Joseph Ernest Theodore Gambart (Kortrijk, 12 oktober 1814 – Nice, 12 april 1902) was een in België geboren voornamelijk in Engeland opererende uitgever en kunsthandelaar, die in het midden van de negentiende eeuw een belangrijk rol speelde in de Londense kunstwereld.

    Bespreking: Ernest Gambart, een flamboyante kunsthandelaar en levensgenieter in de 19e eeuw

    Bekijk boek



  • In Groningen stond ons huis

    Roof, onrecht en restitutie
    Tijdens de nazi-bezetting duiken de ouders van Hubert van Blankenstein onder. Als ze uit de onderduik terugkomen begint voor de familie een nieuwe strijd; niet tegen een zichtbare vijand, maar tegen de koude en bureaucratische Groningse gemeentelijke machinerie. Zijn moeder Nettie is de enige overlevende bewoner van haar ouderlijk huis.

    Bekijk boek



  • Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch

    Grondleggers van de Nederlandse schilderkunst
    De maandbladen uit de Très Riches Heures du duc de Berry behoren wereldwijd tot de bekendste miniaturen uit de middeleeuwen. Veel minder bekend is dat de kunstenaars hiervan uit Nijmegen komen. Zij zijn de eerste Noord-Nederlandse schilders van Europese allure.

    Bekijk boek



  • Rond de Kaap

    Isaac le Maire contra de VOC
    Rond de Kaap vertelt het verhaal van het gevecht van één man tegen de machtigste multinational van de zeventiende eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

    Bespreking: Rond de Kaap: het verhaal van een 17de-eeuwse dwarsligger
    Fragment: De ontdekking van Kaap Hoorn (1616)

    Bekijk boek



  • Willi Lages

    Ceremoniemeester van de dood
    Van alle nazimisdadigers in Nederland spande hij de kroon. Willi Lages was tijdens de bezetting verantwoordelijk voor de deportatie van 75.000 Joden en de executie van zo’n 450 verzetsmensen. Hij zetelde als hoofd van de Sicherheitspolizei und Sicherheitsdienst in Amsterdam, maar zijn zeggenschap over Joodse Nederlanders strekte zich over heel het land uit.

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 49 | Signalementen week 51 >>>

×