Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 49) – 2023

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 48 | Signalementen week 50 >>>

Selectie week 49


 • ‘Als het niet kan zoals het moet…’

  Jan de Koning, een biografie
  Jan de Koning (1926-1994) speelde een bepalende rol in de totstandkoming van het CDA – toen de partij nog de machtsfactor van weleer was. Via de Christelijke Boeren- en Tuindersbond werd hij actief in de ARP, waarvoor hij lid was van de Eerste en Tweede Kamer en van het Europees Parlement.

  Fragment: ‘Zonder Jan de Koning geen CDA’

  Bekijk boek • Alleen door Afrika

  De opzienbare reis van Kazimierz Nowak
  In 1931 stapt een berooide Pool zijn voordeur uit om per fiets vanuit Polen naar de meest zuidelijke punt van Afrika te reizen. Hij wil zo zijn jeugddroom waarmaken én een inkomen verwerven voor zijn gezin. Nowak schrijft tijdens zijn reis honderden artikelen, die dankzij zijn vrouw in Poolse kranten verschijnen. Hij maakt meer dan tienduizend foto’s. Vandaag kent niemand hem nog. En dat is onterecht.

  Bespreking: Het opzienbarende fietsavontuur van Kazimierz Nowak

  Bekijk boek • De zwarte schapen van de familie

  Het fascistische echtpaar Pierson-Franssen tussen Mussolini, Mussert en Colijn
  Het echtpaar Pierson-Franssen bleek een persoonlijke relatie te onderhouden met Benito Mussolini, bij het begin van de briefwisseling al zo’n tien jaar de leider van het fascistische Italië. De Piersons probeerden Colijn te overtuigen van de zegeningen van het fascisme, ook voor Nederland.

  Bespreking: “Als jelui dan zouden kunnen komen, konden we eens fascistisch praten”

  Bekijk boek • Door de ogen van de Koning

  In gesprek met Koning Willem-Alexander over tien jaar Koningschap
  In 2023 is het tien jaar geleden dat Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander werd ingehuldigd. Van Willem-Alexander, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau werd hij op 30 april 2013 ingehuldigd tot Koning. Hoe beleefde hij de periode van toen tot nu? In tien hoofdstukken blikt hij terug op het afgelopen decennium als staatshoofd.

  Bekijk boek • Het Onderwater Cabaret

  Satirisch verzet van Curt Bloch
  Als joodse jurist behoorde Curt Bloch (1908-1975) tot een van de eerste beroepsgroepen die in Hitler-Duitsland werden vervolgd. Halsoverkop vluchtte hij in 1933 vanuit Dortmund naar Nederland en probeerde daar weer een bestaan op te bouwen. Nadat de jodendeportaties waren begonnen, dook hij onder in Enschede. Om niet zijn verstand te verliezen en uit woede over hetgeen de nazi’s hem en zijn familie aandeden, begon hij Het Onderwater Cabaret, een satirisch tijdschrift in pocketformaat met een oplage van slechts één exemplaar.

  Bekijk boek • Mijn naam is Barbra – Barbra Streisand

  Mijn naam is Barbra zijn de langverwachte memoires van Barbra Streisand, een van de meest veelzijdige en succesvolle entertainers aller tijden. In dit boek vertelt ze het verhaal over haar leven en carrière, van haar jeugd in Brooklyn, haar doorbraak in Funny Girl tot haar vele prestaties op het gebied van muziek, film, theater en televisie.

  Bekijk boek • Oostwaarts

  Een avontuurlijke reis achter vijandelijke linies
  ‘Ik was vijfentwintig. Toch begon ik al wat vast te roesten in mijn gewoonten; misschien, overpeinsde ik in mijn zeldzame momenten van introspectie, werd ik zelfs een beetje zelfgenoegzaam.’ Daarom neemt Fitzroy Maclean in 1937 afscheid van zijn luxueuze diplomatenleventje in Parijs om op de trein naar Moskou te stappen. Dat is het begin van een verhaal dat menig avonturenroman overtreft en hem van het afgeschermde Centraal-Azië tot de tribunes van de Moskouse zuiveringsprocessen van Stalin voert.

  Bekijk boek • Pax

  Oorlog en vrede in Rome’s gouden eeuw
  Pax is het derde deel van Tom Hollands trilogie over het Romeinse rijk. Na Rubicon en Dynastie beschrijft hij de periode in de geschiedenis die bekend is komen te staan als de Pax Romana. Holland schildert een panoramisch beeld van het grote rijk van de oudheid op zijn top – van oorlog en vrede, van de schitterende hoofdstad en de drommende barbaren aan de gren­zen, van keizers en slaven.

  Bespreking: Oorlog en vrede in het gouden tijdperk van Rome

  Bekijk boek • Rond de Kaap

  Antwerpen-Amsterdam-Argentinië
  Rond de Kaap vertelt het verhaal van het gevecht van één man tegen de machtigste multinational van de zeventiende eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Na de scheiding van de Nederlanden door de Tachtigjarige Oorlog was Isaac le Maire een van de honderden calvinistische, kapitaalkrachtige Antwerpse kooplui die einde zestiende eeuw in Amsterdam neerstreken.

  Fragment: De ontdekking van Kaap Hoorn (1616)

  Bekijk boek • Verzameld!

  Gepassioneerde verzamelaars door de eeuwen heen
  Al eeuwenlang heeft de mens de neiging om dingen te verzamelen en te bewaren, altijd koortsachtig op zoek naar nieuwe aanvullingen. Wat bezielt de verzamelaar? Wat schuilt er achter die bezitsdrang? Achter de zoektocht naar veel van hetzelfde? Verzameld! gaat over de passie van verzamelende mannen én vrouwen: kunstenaars en schrijvers, architecten en pantologen, filosofen en gewone mensen.

  Bespreking: Gepassioneerde verzamelaars door de eeuwen heen

  Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 48 | Signalementen week 50 >>>

×