Nieuwe geschiedenisboeken (week 51) – 2019

4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 50 | Signalement week 1/2 >>>

Selectie week 51

Hoe ik de Dossin Kazerne en de Holocaust overleefdeHoe ik de Dossin Kazerne en de Holocaust overleefde

Juli 1942: de vijfentwintigjarige Eva Fastag wordt opgepakt bij de Jodenrazzia in Antwerpen. Via het kamp van Breendonk belandt ze in de Mechelse Dossinkazerne. Daar dwingen de Duitsers haar om de lijsten op te stellen voor de deportatie van meer dan 25.000 Joden naar Auschwitz-Birkenau. Slechts vijf procent van hen overleeft. Waar ze kan, vervalst Eva de transportlijsten en pleegt ze andere vormen van verzet. Zo redt ze vele levens. Ze kan echter niet verhinderen dat ook haar eigen familie wordt gedeporteerd…
Meer informatie / bestellen

De geschiedenis van de slavernijDe geschiedenis van de slavernij – Dick Harrison

In ‘De geschiedenis van de slavernij’ geeft de Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison, auteur van ‘De Dertigjarige Oorlog’, een indrukwekkend overzicht van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid. Hij behandelt de oudheid, de middeleeuwen, de trans-Atlantische slavenhandel en de laatste twee eeuwen. In dit diepgravende werk wisselt Harrison de grote lijnen af met fragmenten uit dagboeken en brieven, waardoor hij het menselijke aspect benadrukt.
Fragment: De Barbarijse zeerovers en hun christenslaven
Meer informatie / bestellen

De Tarzan van Limburg - Boek van de auteur over Pierre SweertsDe Tarzan van Limburg – Jochem Botman

Het onwaarschijnlijke leven van dubbelspion en meestersmokkelaar Pierre Sweerts, een vis in de schemerwereld van de internationale inlichtingendiensten
België, september 1944. Tegen het einde van de oorlog zag Pierre Sweerts zijn kans om naar de geallieerde contraspionagedienst over te lopen. Die beslissing luidde het begin in van een jarenlange samenwerking tussen Sweerts en de Britse geheime dienst.
Artikel: Pierre Sweerts (1918-1989) – De Tarzan van Limburg
Meer informatie / bestellen

De rede: bron van geluk voor iedereenDe rede: bron van geluk voor iedereen

Een inleiding tot de filosofie van Adriaan Koerbagh 1633-1669
Adriaan Koerbagh (1633-1669) werd zwaar gestraft voor zijn felle kritiek op de zeventiende-eeuwse kerk. Achter deze religieuze relschopper ging echter een creatieve geest schuil met een positieve boodschap, die zijn tijd ver vooruit was. Waaruit bestond deze boodschap precies? Wat waren Koerbaghs originele inzichten en idealen? De rede: bron van geluk voor iedereen toont de constructieve kant van Koerbaghs filosofie. Hij ontpopt zich hierin als een rationalist in hart en nieren.
Bespreking: Verboden boodschap Adriaan Koerbagh na 350 jaar hoogst actueel
Meer informatie / bestellen

Heidense heiligdommen Zichtbare sporen van een verloren verledenHeidense heiligdommen – Judith Schuyf

Judith Schuyf gidst de lezer in ‘Heidense heiligdommen’ langs de zichtbare overblijfselen van een verloren, heidens verleden. Onze streken kenden in de pre-christelijke periode veel heilige bomen, waterbronnen, stenen, heuvels en kuilen. Ze verwezen naar heiligdommen, tempels en plaatsen waar recht werd gesproken. Tijdens de kerstening en de reformatie is veel verwoest, maar er zijn plekken uit de late ijzertijd en vroege middeleeuwen intact gebleven.
Voorpublicatie: Indringende inventarisatie van een pre-christelijk verleden
Meer informatie / bestellen

God zij met ons SurinameGod zij met ons Suriname – Herman Vuijsje

We mogen in Nederland elkaar in de haren vliegen over de zegeningen of verschrikkingen van een ‘multiculturele samenleving’, aan de andere kant van de wereld hebben we zo’n samenleving al lang tot stand gebracht. Niet uit bevlogenheid, maar uit winstbejag hebben we in Suriname een unieke mix van bevolkingsgroepen gecreëerd. Het is niet toevallig dat het beeld van de synagoge en de moskee, broederlijk naast elkaar in Paramaribo, het symbool is geworden van dit vreedzaam samenleven. God is de hoeder daarvan.
Meer informatie / bestellen

De mannen van de OvervalDe mannen van de Overval – Hessel de Walle

Op 8 december 1944 overviel een groep van 26 verzetsmannen de Leeuwarder Blokhuispoort en bevrijdde zonder een schot te lossen 51 gevangenen. De deelnemers aan de Overval verwierven daarmee een soort heldenstatus. Het succes maskeerde echter de tol die veel van de deelnemers betaalden voor hun verzetswerk.
In het boek De mannen van de Overval beschrijft Hessel de Walle niet alleen minutieus hoe de Overval in zijn werk ging maar schetst hij ook de levensportretten van de 26 overvallers.
Meer informatie / bestellen

Arma Jaarboek Nationaal Militair Museum 2019Arma. Jaarboek Nationaal Militair Museum 2019

Musea hebben veel meer in huis dan zij kunnen tonen aan het publiek. Er liggen vaak omvangrijke collecties in de depots. En door tentoonstellingen, onderzoek en verwervingen wordt continu nieuwe kennis en informatie gegenereerd. Veel meer dan doorgaans verteld kan worden. Uit deze eerste editie van Arma, het jaarboek van het Nationaal Militair Museum (NMM) –in samenwerking met het Marinemuseum, het Marechaussemuseum en het Mariniersmuseum – blijkt hoe divers en interessant de collecties zijn. Specialisten presenteren diverse ‘vondsten’ en belangrijke onderzoeksresultaten.
Meer informatie / bestellen

Bakhita Van slavernij naar vrijheidBakhita. Van slavernij naar vrijheid – Véronique Olmi

Bakhita, ‘Geluksvogeltje’, kreeg haar naam van de slavenhandelaren die haar op zevenjarige leeftijd uit haar dorp in Darfoer ontvoerden. Haar echte naam weet ze niet meer. Tot slaaf gemaakt leidt Bakhita een leven van uitbuiting, vernedering, mishandeling en misbruik, tot ze op haar dertiende gekocht wordt door de Italiaanse consul. Via hem belandt ze in Italië. Daar wordt ze vrijgemaakt, komt in aanraking met het katholieke geloof, en treedt in in het klooster. Ze overleeft twee wereldoorlogen en de opkomst van het fascisme, terwijl ze haar leven aan arme en verwaarloosde kinderen wijdt.
Meer informatie / bestellen

In en naast canonIn en naast canon. Vaderland, geschiedenis, literatuur

Sinds 2005 heeft Nederland een officiële canon van 50 vensters waarin belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen zijn opgenomen. Die canon wordt momenteel herijkt door een commissie onder voorzitterschap van prof. dr. James Kennedy. Er zal veel worden geselecteerd, er zal veel meer buiten blijven. In de twintig opstellen van dit boek komen nogal wat personen, voorwerpen en gebeurtenissen voor die de canon niet zullen halen, zoals Frederik Ruysch en het door hem geprepareerde en van een kroontje voorziene kinderhoofdje. Andere hebben een redelijke tot goede kans, bijvoorbeeld Rembrandts schilderij van Claudius Civilis.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 50 | Signalement week 1/2 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×