Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (wk 8) – 2017

Auteur:
5 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken (week 8)
Nieuwe geschiedenisboeken (week 8)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 7 | Signalementen week 9 >>>

Selectie week 8

1917 - Romanovs & Revolutie1917 – Romanovs & Revolutie Hermitage Amsterdam – € 29.95

In februari 2017 is het honderd jaar geleden dat een revolutie in Rusland een eind maakte aan de heerschappij van de Romanov-dynastie. Het waren roerige tijden. Economische voor- en tegenspoed wisselden elkaar af. Kunst en cultuur bloeiden, maar het land werd door opstanden en verliezen in de Eerste Wereldoorlog steeds instabieler. Tsaar Nicolaas II maakte een aantal misstappen en moest uiteindelijk aftreden. Voor hem en zijn familie restten zeventien maanden in verbanning, totdat ze allen in Jekaterinenburg werden vermoord. Dit boek brengt lijn in de gebeurtenissen, gezien vanuit de stad waar het allemaal gebeurt, St. Petersburg.
Lees: 1917 – Romanovs & Revolutie | Meer informatie / bestellen

Stad in oorlog - René Kok & Erik SomersStad in oorlog, Amsterdam 1940-1945 WBOOKS – € 29.95

De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen achtergelaten in de hoofdstad. Met als dieptepunt de vervolging en de deportatie van 80.000 in de stad woonachtige Joden. Het heeft de stad voor altijd getekend. Ondanks de snel toenemende Duitse terreur en de vele beperkende Duitse maatregelen probeerden de Amsterdammers een dagelijks leven te leiden. Dat leverde contrasten in het straatbeeld op. Niet eerder is een veelomvattend fotoboek samengesteld over Amsterdam in de jaren 40-45.
Lees: Vermaak en het alledaagse leven in Amsterdam | Meer informatie / bestellen

Spiegelzee - Salomon Kroonenberg Spiegelzee. De zeespiegelgeschiedenis van de mens Atlas Contact – € 21.99

Wie zich zorgen maakt over een stijgende zeespiegel, zo schrijft Salomon Kroonenberg in ‘Spiegelzee’, vergeet dat de mensheid zoiets al eerder heeft meegemaakt. Zo’n 120.000 jaar geleden stond de zeespiegel zes meter hoger dan nu, en lag Amersfoort aan zee. In het koudste deel van de laatste ijstijd, 20.000 jaar geleden, stond hij juist 120 meter lager, en lag de Noordzee droog. De stijging die door het afsmelten van de ijskappen daar weer op volgde ging soms wel twintig keer zo snel als nu.
Lees: Al 120.000 jaar in gevecht met de zeespiegel | Meer informatie / bestellen

Amsterdam in de wereld - Mariëlle HagemanAmsterdam in de wereld Ambo|Anthos – € 24.99

Welke sporen lieten Amsterdammers achter in de wereld, en welke sporen liet de wereld na in Amsterdam? In het rijk geïllustreerde Amsterdam in de wereld toont (kunst-)historica Mariëlle Hageman de beïnvloeding over en weer. Al vanaf de geboorte van de stad zijn Amsterdammers een reislustig volk. Tegelijk oefent de stad al eeuwenlang een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op vreemdelingen. Aan de hand van verrassende verhalen en prachtig beeldmateriaal laat Amsterdam in de wereld de wisselwerking zien tussen deze stad en de rest van de wereld.
Lees: Een Amsterdams meisje aan het Deense hof | Meer informatie / bestellen

Beknopte geschiedenis van NederlandBeknopte geschiedenis van Nederland Bert Bakker – € 29.99

Wereldwijd geloven veel mensen dat Nederland een uniek land is. Dat heeft te maken met de onttrekking van veel land aan de zee, maar ook met de Nederlandse handelsgeest, de markante culturele erfenis, de religieuze diversiteit en een eeuwenoude traditie van tolerantie. Sinds de negentiende eeuw zien de Nederlanders ook zelf hun land als moreel voorbeeld. James Kennedy, zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder beschrijft niet alleen de historische gebeurtenissen, maar plaatst deze ook in internationaal perspectief en vergelijkt ze met ontwikkelingen in andere Europese landen.
Meer informatie / bestellen

ZinkjongensZinkjongens – Svetlana Alexijevitsj De Bezige Bij – € 29.99

Niets is waanzinniger dan de werkelijkheid. Van 1979 tot 1989 was een miljoen Sovjetmilitairen verwikkeld in een zinloze en onrechtmatige oorlog in Afghanistan, onder hen vooral jonge jongens. Tallozen van hen kwamen om en werden in een zinken lijkkist teruggezonden naar huis, terwijl de Sovjetstaat het bestaan van het conflict ontkende. De ontroostbare moeders van de ‘zinkjongens’ wilden weten hoe en waarom hun zonen in Afghanistan waren gesneuveld. Toen ze achter de waarheid kwamen waren ze zo ontsteld dat ze weigerden deze te aanvaarden.
Meer informatie / bestellen

Goede hoop?  Zuid-Afrika – Nederland vanaf 1600Goede hoop? Zuid-Afrika – Nederland vanaf 1600 Vantilt – € 34.50

‘Alle problemen van dit land zijn begonnen met de komst van Jan van Riebeeck’, aldus president Zuma in 2015. Het lijkt erop dat Zuid-Afrika nu pas zijn koloniale navelstreng aan het doorknippen is, 20 jaar na de afschaffing van de apartheid. Het is tijd voor een nieuwe blik op de historische band tussen Nederland en Zuid-Afrika. Dit boek vertelt wat er is gebeurd tussen de landing van Van Riebeeck in 1652 en Mandela’s bezoek aan Amsterdam in 1990.
Lees: Goede Hoop – Zuid-Afrika en Nederland… | Meer informatie / bestellen

Het gekroonde eiland. Het Verenigd Koninkrijk en de brexitHet gekroonde eiland. Het Verenigd Koninkrijk en de brexit Houtekiet – € 21.99

Op 23 juni 2016 kozen de Britten ervoor om uit de Europese Unie te stappen. Dat veroorzaakte een politieke aardbeving waarvan de naschokken nog lange tijd voelbaar zullen zijn. Ivan Ollevier volgde het brexitreferendum van af de eerste rij. Vanuit Londen bracht hij wekenlang verslag uit voor het televisiejournaal van de vrt. Dit boek is het verhaal van het tragische huwelijk tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk. Wat dreef de partners uiteen? Op die vraag zoekt Ollevier een antwoord in de recente geschiedenis, vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen Winston Churchill het idee van een Verenigde Staten van Europa opperde.
Meer informatie / bestellen

Slag in de Javazee Oorlog tussen Nederland en JapanSlag in de Javazee – Oorlog tussen Nederland en Japan Walburg Pers – € 21.50

Op 8 december 1941, een dag na de Japanse aanval op Pearl Harbor, verklaarde de Nederland de oorlog aan Japan. Drie maanden later staakte het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) de strijd. Zo begon de Japanse bezetting van de belangrijkste Nederlandse kolonie, die voortduurde tot 15 augustus 1945. De Nederlands-Japanse Oorlog was onderdeel van de blitzkriegachtige opmars van Japan in Zuidoost-Azië. De Japanners waren veel beter getraind en uitgerust dan de geallieerden die hun strijdkrachten hadden samengevoegd in het American-British-Dutch-Australian Command.
Meer informatie / bestellen

Steeds blijf ik u beminnenSteeds blijf ik u beminnen – Mark Traa J.M. Meulenhoff – € 12.50

Een ontroerende verzameling liefdesoproepen uit de tijd van je grootouders. Toen kranten eind negentiende eeuw een steeds groter bereik kregen, gingen lezers liefdesoproepen en contactadvertenties plaatsen. Een vrouw smeekt haar weggelopen man terug te komen. Een man is wanhopig op zoek naar een jonge dame met een groen hoedje die hij op straat passeerde. Een boerenzoon met kapitaal is op zoek naar een boerendochter met kapitaal. Samensteller Mark Traa raakte geïntrigeerd door deze hartverscheurende en soms ook raadselachtige verhaaltjes.
Meer informatie / bestellen

Revoljoetsija!Revoljoetsija! AUP – € 24.95

In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie plaatsvond. Weinig mensen zijn zich er tegenwoordig nog van bewust hoe belangrijk deze gebeurtenis was voor de wereldgeschiedenis in de twintigste eeuw, en hoeveel invloed de Revolutie zelfs nog op onze tijd heeft. De directe gevolgen van de Revolutie waren schokkend: de communistische overwinnaars van 1917 creëerden een onvergelijkbare bloedige dictatuur. Dit boek gaat in op het ontstaan van de Russische Revolutie en haar gevolgen.
Meer informatie / bestellen

Sluijters, Gestel, Kelder - De passie van verzamelaar Wim SelderbeekSluijters, Gestel, Kelder – De passie van Wim Selderbeek Waanders – € 22.50

Toon Kelder, Jan Sluijters, Leo Gestel en Charley Toorop waren ruim vertegenwoordigd in de collectie van de Amsterdamse poelier en autohandelaar Wim Selderbeek (1884-1963). Hij verzamelde tijdens zijn leven meer dan 350 kunstwerken van gerenommeerde tijdgenoten. Na zijn overlijden raakte de verzameling in de vergetelheid.
Meer informatie / bestellen

Het WesterborkpadHet Westerborkpad (fotoboek) Pumbo – € 24.95

Dit fotoboek is het resultaat van Ronalds Wilfred Jansens wandeltocht langs het Westerborkpad; een langeafstandspad beginnend bij station Amsterdam Centraal en eindigend bij Kamp Westerbork. Tijdens het lopen heeft hij herinneringspunten aan de Tweede Wereldoorlog en aan het joodse leven daarvoor, in beeld gebracht. Het boek bevat tevens een routebeschrijving, zodat de lezer wordt uitgenodigd om ook zelf het Westerborkpad (deels) te verkennen.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 7 | Signalementen week 9 >>>

×