Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (wk 9) – 2017

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 8 | Signalementen week 10 >>>

Selectie week 9 (2017)

Het Grote VOC BoekHet Grote VOC Boek WBOOKS – € 29.95

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) refereert aan een tijd van ontdekking. Handelsgeest, technologische ontwikkelingen en welvaart. Maar de VOC heeft ook een donkere kant: van onderdrukking, uitbuiting en doodslag. Die kant mag niet vergeten worden. In Den Haag wordt nu de digitalisering van het archief van de VOC voltooid. In dit boek wordt voor het eerst gebruik gemaakt van dit overvloedige archiefmateriaal.
Lees: Hans en Parkie | Het Grote VOC Boek | Meer informatie / bestellen

Kongo. Een voorgeschiedenis.Kongo, een voorgeschiedenis Epo – € 20.00

Dit is het verhaal van toen Congo nog gewoon Kongo met hoofdletter K heette. Een relaas uit een periode toen men nog geloofde dat kolonisatie vooruitgang betekende en blanken nog een heel andere kijk op zwarten hadden. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Brusselaars. Voor Albert Thys, de man die 33 koloniale compagnies stichtte, Joseph Conrad naar the Heart of Darkness haalde en de eerste spoorweg in Kongo aanlegde. Voor burgemeester Karel Buls, die Thys zijn spoorweg mee inhuldigde. Voor journalist Camille Verhé van Het Laatste Nieuws, die in diens kielzog meereisde. Maar er is ook een zekere Marguerite waarop zowel Conrad als Buls verliefd zijn.
Lees: Kongo. Een geschiedenis van racisme | Meer informatie / bestellen

Herinneringen van een Rotterdams jongetjeHerinneringen van een Rotterdams jongetje Aspekt – € 19.95

“Jeugdherinneringen komen, vaak zonder onderling verband, als een soort geheugenflitsen uit het duister te voorschijn. Ik heb die van mij gerangschikt en op volgorde geplaatst om ze een verhaal te laten worden. Het verhaal van de twaalf eerste jaren van een Rotterdams jongetje, dat met een kinderlijke verbazing getuige was van het dagelijkse leven tijdens de Duitse bezetting en gedurende enkele jaren daarna. De brand van Rotterdam…”
Lees: Herinneringen van een Rotterdamse jongen | Meer informatie / bestellen

Je ziet mij nooit meer terugJe ziet mij nooit meer terug – Sonja Barend De Bezige Bij – € 19.99

Sonja Barend was decennialang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Generaties groeiden op met haar programma’s. Achter haar elegante en intelligente verschijning gaat een aangrijpend oorlogsverleden schuil. Dit keer zoekt zij naar antwoorden op haar eigen vragen die te maken hebben met het lot van haar vader en moeder in oorlogstijd. Vragen die haar sinds haar kindertijd achtervolgen. In deze indringende memoires probeert ze inzicht te geven in hetgeen haar gedurende haar hele loopbaan heeft bewogen en de richting in haar televisiewerk heeft bepaald.
Meer informatie / bestellen

De verwoesting van RuslandDe verwoesting van Rusland Bert Bakker – € 29.99

Rusland is onder president Vladimir Poetin terug op het wereldtoneel. Tot het begin van de jaren negentig was de Sovjet-Unie een van de machtigste landen ter wereld, maar daarna ging het een tijd lang mis. Of, vanuit ons perspectief: ging het een tijd lang goed. De Sovjet-Unie ging onder Michail Gorbatsjov ten onder, en de grootste opvolgerstaat, Rusland, ging onder president Boris Jeltsin feitelijk failliet. Rusland leek een verloren land. Maar op de laatste dag van de vorige eeuw, 31 december 1999, trad Vladimir Poetin aan als president, en binnen enkele jaren wist hij Rusland weer vooraan op het wereldtoneel te plaatsen.
Meer informatie / bestellen

Boris. Klucht of koningsdrama?Boris. Klucht of koningsdrama? Prometheus – € 15.00

Op 30 juni 2016 lijkt de politieke carrière van Boris Johnson voorbij. Nadat hij in de dagen na het Brexit-referendum wordt beschuldigd een slecht leider te zijn, laat Johnson weten zich niet verkiesbaar te stellen als premierkandidaat. Maar al twee weken later komt hij zegevierend boven, wanneer hij door de nieuwe premier Theresa May wordt benoemd als minister van Buitenlandse Zaken. Wie is deze geheimzinnige vechter die niet alleen bekendstaat om zijn geestigheid, maar ook om zijn talrijke liefdesaffaires? Waarom roept de kleurrijke Boris zulke heftige emoties op? Is zijn excentriciteit een zorgvuldig voorbereide act?
Meer informatie / bestellen

Keetje Hodson. Een rijke dame in revolutietijdKeetje Hodson. Een rijke dame in revolutietijd Vantilt – € 18.50

Cornelia Catharina (‘Keetje’) Hodshon is bekend vanwege het naar haar genoemde Hodshonhuis in Haarlem: een statig en destijds zeer modern pand aan het Spaarne, waarin tegenwoordig de gerenommeerde Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (khmw) is gevestigd. De opdracht tot het bouwen ervan gaf Keetje Hodshon in 1791 – ze was toen 22 jaar. Wat bezielde een jonge vrouw in de revolutionaire tijden aan het eind van de achttiende eeuw om voor zichzelf een woonhuis met meer dan veertig vertrekken te laten bouwen?
Meer informatie / bestellen

De verdenkingDe verdenking – Friedrich Dürrenmatt Athenaeum – € 19.99

Een oude, ongeneeslijk zieke politiecommissaris jaagt vanuit zijn bed op een voormalige ss-kamparts. Hij komt in diens ziekenhuis terecht, en vanaf dat moment begint een bloedstollend gevecht van de gerechtigheid tegen het kwaad. Lange tijd is niet duidelijk wie er zal winnen. Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) was Zwitserlands beroemdste schrijver van de twintigste eeuw. Dürrenmatt schreef het volgende over zijn drijfveer om misdaadromans te schrijven: ‘Hoe kun je als kunstenaar nog bestaan in een wereld waarin werkelijk alles cultuur is? […] Misschien kan dat het beste door misdaadromans te schrijven, daar kunst te scheppen waar niemand het verwacht.’
Meer informatie / bestellen

Hyperrealisme - 50 Jaar schilderkunstHyperrealisme – 50 Jaar schilderkunst Waanders – € 24.95

Dit boek presenteert met drie generaties Amerikaanse en Europese kunstenaars een uniek overzicht van hyperrealistische schilderkunst. In de jaren zestig ontstaat hyperrealisme in Amerika als reactie op de heersende trend van abstracte, minimalistische en conceptuele kunst. In navolging van Pop Art neemt een groep jonge Amerikaanse schilders hun dagelijkse leven en objecten, voortgebracht door de opkomende consumptiemaatschappij, tot onderwerp van hun werk.
Meer informatie / bestellen

Het Suikervogeltje - Pauline VijverbergHet Suikervogeltje – Pauline Vijverberg Conserve – € 19.99

Hoe weesmeisjes door de VOC bruidsmeisjes werden in Zuid-Afrika
Het suikervogeltje is een historische roman, gebaseerd op het leven van weesmeisjes, die in de zeventiende eeuw naar Zuid-Afrika emigreren. Het is 1668. De bestemming is Kaap de Goede Hoop. Er is een tekort aan Hollandse vrouwen. Het weesmeisje Ariaan, avontuurlijk, dromerig en oprecht, vaart met haar zusje Willemijn en zes anderen op uitnodiging van de VOC naar een onbekend continent als ‘bruid op bestelling’. Deze roman gaat over de band tussen de twee zusjes. Het gaat over hoop en de hang naar avontuur, over schuldgevoel en verraad, maar bovenal gaat het over loyaliteit en liefde.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 8 | Signalementen week 10 >>>

×