Pieter Verhoeff maakt film over Proces van Tokio

Rechter Bert Röling gespeeld door Marcel Hensema
1 minuut leestijd
President van het Tribunaal, William Webb
President van het Tribunaal, William Webb

De Nederlandse regisseur Pieter Verhoeff gaat een film maken over het Proces van Tokio, het strafproces dat na de Tweede Wereldoorlog werd ingesteld om Japanse oorlogsmisdadigers te berechten.

Bernard Victor Aloysius Röling (1972)
Bernard Victor Aloysius Röling (1972)
Verhoef regisseerde eerder films als Het teken van het beest, Nynke en De brief voor de koning.

Het Tokio-tribunaal ging op 3 mei 1946 van start. Het proces werd geleid door het International Military Tribunal for the Far East en is de geschiedenis ingegaan als een erg lang proces. Het proces liep tot 12 november 1948 en duurde daarmee ruim tweeënhalf jaar.

Het tribunaal bestond uit elf rechters, uit elk van de overwinnende landen één. Namens Nederland nam de rechter Bert Röling zitting. De rechters waren het lang niet altijd met elkaar eens. Zo vond Röling bijvoorbeeld dat vijf ter dood veroordeelde verdachten vrijgesproken moesten worden.

De rol van Bert Röling wordt in de film, die nog geen naam heeft, vertolkt door Marcel Hensema. Het scenario is van de hand van Kees van Beijnum, maar ook Australische en Canadese auteurs hebben eraan bijgedragen. De Engelstalige bioscoopproductie zal ook als vierdelige tv-serie op Netflix verschijnen, zo meldt de Volkskrant.

Boeken over Bert Röling

Kees van Beijnum publiceerde vorig jaar de roman De offers, over een Nederlandse rechter die tijdens het proces in Tokio verblijft. Dit personage, duidelijk gebaseerd op Bert Röling, heet in de roman Rem Brink.

De zoon van de rechter, Hugo Röling, was boos op de schrijver omdat die misbruik zou hebben gemaakt van bronnenmateriaal dat hij hem in vertrouwen ter beschikking had gesteld. Hugo Röling publiceerde vorig jaar zelf ook een boek over zijn vader: De rechter die geen ontzag had.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×