Poetin roemt Solzjenitsyns Goelag-archipel

1 minuut leestijd
Gevangenen van een Goelag-kamp (Wiki)
Gevangenen van een Goelag-kamp (Wiki)

De Russische premier Vladimir Poetin heeft het boek De Goelag-archipel van Aleksandr Solzjenitsyn bestempeld als verplichte kost. Vanaf volgend jaar staat het boek op de verplichte boekenlijst van middelbare scholieren in Rusland.

Solzjenitsyn in 1994
Toen Aleksandr Solzjenitsyn (1918-2008) zijn werk de Goelag Archipel in de jaren zeventig publiceerde werd daar in de Sovjet-Unie niet erg positief op gereageerd. Solzjenitsyn bevond zich op dat moment in ballingschap in Frankrijk en schreef in zijn boeken onder meer uitvoerig over de werkkampen in de voormalige Sovjet-Unie.

Zelf zat de schrijver ook jarenlang gevangen (1945-1953) in zo’n werkkamp. Dit omdat hij zich in brieven volgens de autoriteiten te negatief had uitgelaten over Sovjet-leider Jozef Stalin.

Na de glasnost (openheid) van Michail Gorbatsjov ontstond er in het vaderland van Solzjenitsyn een vrijer klimaat. Zijn boeken, die eerder alleen in het buitenland uitgegeven konden worden, werden toen ook weer in de Sovjet-Unie gepubliceerd en in 1974 kreeg hij zijn staatsburgerschap terug. In 1994 zette hij, op 75-jarige leeftijd, weer voet op Russische bodem.

Aleksandr Solzjenitsyn overleed in 2008. Een jaar daarvoor ontving hij uit handen van Poetin de Staatsprijs, een van de hoogste Russische onderscheidingen. Van wereldleiders over de hele wereld ontving de familie van de auteur condoleances. Ook de laatste Sovjet-president, Michail Gorbatsjov, liet zich kort na het overlijden zeer positief uit over Solzjenitsyn:

“Door de werken van Solzjenitsyn konden de Russen breken met de dictatuur van Jozef Stalin. We zijn hem veel verschuldigd.”

Verplichte kost

Premier Poetin zei dinsdag tijdens de officiële presentatie van een ingekorte versie van de Goelag-archipel dat het boek verplichte kost wordt op Russische middelbare scholen. Volgens Poetin is het moeilijk om Rusland te begrijpen zonder het boek te hebben gelezen.

Poetin laat zich in het openbaar nooit negatief uit over Sovjet-dictator Jozef Stalin. De voormalige leider van de Sovjet-Unie is bij veel Russen ook nog erg populair. Bij de verkiezing van de populairste Rus eindigde hij in 2008 nog als derde. Dit ondanks het feit dat miljoenen mensen de door Stalin ingestelde strafkampen nooit overleefden.

Boek: De Goelag archipel 1918-1956

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×