Postuum Yad Vashem-onderscheiding voor Pater Sebaldus

1 minuut leestijd
Yad Vashem
Yad Vashem - cc

Pater Sebaldus regelde tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikadressen voor Joodse kinderen. In 1944 werd hij in Vught door de SS gefusilleerd. Volgende week wordt hem postuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt.

Johannes Antonius Linders - Pater Sebaldus (Oorlogsgravenstichting)
Johannes Antonius Linders – Pater Sebaldus (Oorlogsgravenstichting)
Johannes Antonius Linders trad in 1926 in de Orde der Minderbroeders en heette vanaf dat moment Pater Sebaldus. Na in 1933 tot priester te zijn gewijd, is hij vanaf 1941 verbonden aan de rectoraat kerk in Alverna (nabij Wijchen). Hij raakt betrokken bij het verzet door onderduikadressen voor Joodse kinderen te zoeken en geallieerde piloten naar een veilige plek te brengen. Hij schrikt er niet voor terug wapens en munitie te verbergen of uit te delen en draagt tijdens zijn eigen werkzaamheden soms ook een wapen.

Als er aanwijzingen zijn dat het verzet is geïnfiltreerd, duikt Pater Sebaldus zelf onder. Later wordt hij toch opgepakt en belandt in de Polizeigefängnis het Brabantse Haaren. Vanuit Haaren wordt hij naar SS-concentratiekamp Vught gebracht. Daar schrijft hij zijn laatste brief:

“Ik bereid mij dagelijks voor op de dood en heb er geen schrik meer voor….alleen vraag ik dringend jullie gebed….”

Op 11 augustus 1944 wordt Pater Sebaldus, samen met 33 andere mannen, gefusilleerd in de bossen nabij het kamp Vught.

Yad Vashem-onderscheiding

Yad Vashem-onderscheiding
Yad Vashem-onderscheiding
Op woensdag 9 september krijgt de pater tijdens een bijeenkomst in Nationaal Monument Kamp Vught postuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt. De uitreiking wordt onder meer bijgewoond door enkele kinderen die door Pater Sebaldus zijn gered.

Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis aan de miljoenen slachtoffers van de Holocaust en aan de duizenden Joodse gemeenschappen die door de nazi’s tussen 1939 en 1945 werden verwoest. Daarnaast doet het instituut onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de Jodenvervolging.

Het instituut wil ook personen eren, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het redden van Joden. Het Yad Vashem Instituut heeft sinds 1953 over de hele wereld meer dan 25.700 mannen en vrouwen, waaronder meer dan 5.425 Nederlanders op deze wijze geëerd.

Boek: Encyclopedia of the Holocaust | Yad Vashem

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×