Ramon Barquín (1914-2008) – Cubaanse kolonel

3 minuten leestijd
Satellietfoto van Cuba - cc
Satellietfoto van Cuba - cc

Cubaanse kolonel die in opstand kwam tegen het bewind van president Fulgencio Batista: Ramon Barquín. Verliet Cuba nadat Fidel Castro aan de macht gekomen was.

Ramon Barquin
Ramon Barquin
Ramon Barquín wordt op 12 mei 1914 geboren in de Cubaanse stad Cienfuegos en treedt in 1933 toe tot het Cubaanse leger. Hij volgt hier verschillende opleidingen en doorloopt daarnaast de United States Strategic Intelligence School.

Legion of Merit

Barquín geeft op verschillende Cubaanse militaire scholen les en wordt zelf op een gegeven moment gepromoveerd tot kolonel. Daarnaast wordt hij directeur van de Cubaanse Militaire Academie en hoofd van de inlichtingendienst van het leger. Barquín wordt zo een belangrijk persoon in het Cubaanse leger. Hij wordt eveneens Cubaansv ertegenwoordiger voor de Inter-Amerikaanse Defensieraad en militair attaché in Washington. De Cubaan verblijft enige tijd in Amerika en ontvangt in dat land in 1955 het Legioen van Verdienste (Legion of Merit), een onderscheiding van het Amerikaans ministerie.

In 1956 roept president Batista hem terug naar Cuba vanwege een oorlogsdreiging met de Domicaanse Republiek. Als Barquín terugkomt in Cuba zijn veel Cubanen zeer ontevreden over hun president, onder meer omdat hij geen nieuwe verkiezingen uitschrijft, regeert als een dictator en zijn politieke tegenstanders onderdrukt. Kolonel Barquín is wel populair bij de bevolking.

Coup

April 1956 geeft Batista het bevel om kolonel Ramon Barquín generaal en legerleider te maken. Wat hij niet weet is dat Barquín dan al een coup tegen Batista heeft voorbereid. Als Barquín hoort over de promotie die Batista voor hem in petto heeft zet hij zijn coup-plannen toch door. Op 6 april leidt Barquín een aanval waaraan enkele honderden hoge militairen deelnemen. De coup mislukt doordat de luitenant Ríos Morejón verraad pleegt. Barquín en veel van zijn kameraden worden gevangen genomen. De kolonel wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar.

De coup-plegers zijn er dan niet in geslaagd de regering van Fulgencio Batista omver te werpen, ze hebben Batista wel een zware slag toegebracht. Aangezien veel hoge militairen aan de coup deelnamen en nu in de gevangenis zitten, is de ruggengraat van het leger weggeslagen. Kort na de coup komt Fidel Castro met zijn guerrilla’s op Cuba aan en start hij zijn gewapende strijd tegen het bewind van Batista.

Moeite met Castro

Als Batista op 1 januari 1959 het land ontvlucht, komt Ramon Barquín weer op vrije voeten en wordt hij direct leider van het Cubaanse leger. Het eerste wat hij doet is het afkondigen van een staakt-het-vuren. Kort hierna neemt Fidel Castro de leiding van Cuba op zich. Barquín is betrokken bij het opstellen van de nieuwe Cubaanse regering en steunt de landhervormingen die de nieuwe leider doorvoert. Later krijgt hij echter grote moeite met de communistische ideologie van Fidel Castro en de schending van mensenrechten in Cuba. Tegenstanders van het bewind van Castro lopen in die periode het risico in de gevangenis te worden gegooid, maar dit overkomt Barquín niet. Castro beseft dat Barquín onder de bevolking erg populair is en dat een arrestatie voor veel onrust kan zorgen. Fidel’s broer Raúl Castro geeft Barquín daarom het bevel Havana te verlaten. Hij wordt als ambassadeur naar Europa gestuurd. Halverwege de zestiger jaren legt Barquín deze functie neer en vertrekt hij naar de Verenigde Staten. In Cuba komt hij nooit meer.

Ramon Barquín overlijdt op 3 maart 2008 in Puerto Rico aan de gevolgen van leukemie. Barquín schreef gedurende zijn leven vijf Spaanstalige boeken. Zijn laatste boek is getiteld My Dialogues with Fidel, Raul and Che (Mijn gesprekken met Fidel, Raul en Che) en komt in 2008 uit.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×