Rijksmuseum heeft sleutel terug

Rijksmuseum
De Rijksgebouwendienst heeft maandag symbolisch de sleutel van het Rijksmuseum in Amsterdam teruggegeven aan de museumdirectie. Met die handeling werd het museum officieel weer ‘baas in eigen huis’.

In 2003 sloot het hoofdgebouw van het museum de deuren in verband met een grootscheepse verbouwing. De werkzaamheden zijn nu zo goed als afgerond. Het Rijksmuseum kan nu een begin maken- advertentie -
Reconstructie van de vloer in de Voorhal van het Rijksmuseum – Foto: Arie de Leeuw

met de invulling van de ruim tachtig zalen.

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de verbouwing. In de Voorhal werd bijvoorbeeld het oorspronkelijke decoratieprogramma van architect Pierre Cuypers teruggebracht. Een belangrijk onderdeel daarvan was de reconstructie van de mozaïek- en terrazzovloer. Ook de schilderingen op de wanden en het plafond van de Voorhal zijn gereconstrueerd, net als de glas-in-loodramen.

De komende tijd worden alle museumzalen ingericht. Ze zullen chronologisch geordend worden. Bezoekers moeten in het museum het verhaal van Nederland straks aan de hand van een soort tijdlijn kunnen volgen.

Rijksmuseumobject

Op Historiek plaatsen conservatoren van het Rijksmuseum dit hele jaar artikelen over de achtergrond van objecten die zijn geselecteerd voor het vernieuwde Rijksmuseum. Deze maand vertelt conservator Gijs van der Ham bijvoorbeeld over de bijzondere kroon van Ardra, die in de zeventiende eeuw nog werd veroverd door Michiel de Ruyter. Een overzicht van de al besproken objecten is hier te vinden.

Het vernieuwde Rijksmuseum opent in april de deuren weer voor het publiek.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: