Rijksmuseum toont werk ‘Nederlandse Michelangelo’

1 minuut leestijd
Bacchant, Adriaen de Vries, 1626. Foto: Jan Kees Steenman
Bacchant, Adriaen de Vries, 1626. Foto: Jan Kees Steenman

In het Rijksmuseum in Amsterdam is sinds maandag een zeventiende-eeuwse beeld van Adriaen de Vries (1556-1626) te bewonderen. Het museum verwierf dit beeldhouwwerk eind vorig jaar.

Bacchant, Adriaen de Vries, 1626
Bacchant, Adriaen de Vries, 1626
Het gaat om het werk De Bacchant dat beschouwd wordt als een van de beste werken van Adriaen de Vries, ook wel de ‘Nederlandse Michelangelo’ en de ‘keizerlijk beeldhouwer’ genoemd. Tot voor kort ontbrak werk van deze kunstenaar in de Nederlandse collecties.

Het Rijksmuseum legde vorig jaar 22,4 miljoen euro neer voor het werk. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door een groot aantal fondsen. Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum:

“Adriaen de Vries geldt als de Michelangelo van de Nederlandse beeldhouwkunst. Het laat in een klap zien dat Nederlandse kunstenaars al vroeg in de zeventiende eeuw van wereldformaat waren.”

Habsburgse keizer

Adriaen de Vries werd in 1556 in Den Haag geboren en verwierf grote faam in het buitenland. Na een loopbaan in Italië en Duitsland werd hij in 1601 benoemd tot beeldhouwer van de Habsburgse keizer Rudolf II in Praag, de grootste kunstverzamelaar van zijn tijd. De Vries bleef tot zijn dood in Praag, werkend aan opdrachten voor vorsten in heel Europa.

De bronzen mansfiguur werd in 2010 bij toeval ontdekt op de binnenplaats van Schloss Sankt Martin (Oostenrijk). Daar stond het beeld tenminste al sinds ca. 1700. Na de dood van de kunstenaar in 1626 werd het waarschijnlijk door zijn Nederlandse erfgenamen verkocht.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×