Rijksmuseum verwerft 17de-eeuwse globebokalen

1 minuut leestijd

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft twee zeventiende-eeuwse zilveren globebokalen aan de collectie toegevoegd. Het museum heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Foto: Rijksmuseum
Volgens het Rijksmuseum gaat het om hoogtepunten in de Europese edelsmeedkunst en zijn de globebokalen onder meer bijzonder omdat ze de ontdekkingen van de Nederlandse zeevaarders en astronomen in de Gouden Eeuw laten zien. Dirk Jan Biemond, conservator edele metalen van het Rijksmuseum:

“Deze aanwinst is één van de absolute hoogtepunten uit mijn leven als conservator. Zelden is het mogelijk om aan de al zo rijke verzameling buitenlandse hoogtepunten van het museum een voorwerp toe te voegen, dat in kwaliteit en uitwerking de concurrentie aan kan. Een extra dimensie is dat ze hebben toebehoord aan de negentiende-eeuwse bankiersfamilie De Rothschild, die juist om hun zilver wereldberoemd waren.”

Foto: Rijksmuseum
Rond 1600 maakte de wetenschap van de cartografie een geweldige ontwikkeling door. Nederlandse ontdekkingsreizigers als Willem Barentsz en Cornelis de Houtman speelden hierbij een cruciale rol. Zij verkenden het Noordelijk en het Zuidelijk halfrond en hun ontdekkingen werden in Amsterdam in kaart uitgebracht. Op de globes zijn hier de sporen van terug te vinden. Zo staat Barentsz’ naam en het jaar waarin hij de Noordelijke IJszee verkende op de aardglobe vermeld.

De bokalen hebben de vorm van een knielende figuur met een globe op het hoofd. Ze zijn gemaakt door de Duitse beeldhouwer en zilversmid Christoph III Ritter.

Momenteel worden ze geëxposeerd in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. In het nieuwe Rijksmuseum krijgen ze later een plek in een zaal die gewijd is aan de Europese schatkamertraditie.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×