Dark
Light

RKD krijgt 1000 boeken uit Mondriaan-bibliotheek

Auteur:
1 minuut leestijd

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD), een kenniscentrum voor de bestudering van de Nederlandse kunst, ontvangt deze week een verzameling boeken over het leven en werk van kunstenaar Piet Mondriaan.

Piet Mondriaan, 1922
Het gaat om boeken uit de Mondriaan-bibliotheek van Cis en Leo Heijdenrijk. Dit echtpaar verzamelde sinds de jaren tachtig enkele duizenden aan Piet Mondriaan gerelateerde boeken. Hun collectie bestaat voor een groot deel uit publicaties van en over de vele kunstenaars, filosofen, critici en verzamelaars met wie Mondriaan in contact stond. In 1985 richtte het echtpaar Heijdenrijk de Stichting Mondriaanhuis op. Dat leidde in 1989 tot de opening van het door Leo Heijdenrijk tot museum verbouwde geboortehuis van Mondriaan in Amersfoort.

De Cis en Leo Heijdenrijk-collectie bevat onder meer een groot aantal zeldzame uitgaven en meerdere buitenlandse dissertaties. Duizend van de boeken gaan naar de bibliotheek van het RKD. Het kenniscentrum:

“Met het onderbrengen van de boeken bij het RKD is de openbare bestemming van de collectie ook voor de komende jaren gegarandeerd. Het is een uitdrukkelijke wens van schenkster dat de collectie ter beschikking blijft voor een breed publiek.”

De boeken zijn inmiddels al te bekijken via de website van het RKD. Een jaar geleden verwierf het RKD al een niet eerder gepubliceerd deel van het archief van kunstenaar Piet Mondriaan.

Boek: Piet Mondriaan – De man die alles veranderde

×