Archief Piet Mondriaan naar Nederland

/
1 minuut leestijd

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) heeft een niet eerder gepubliceerd deel van het archief van kunstenaar Piet Mondriaan verworven. De rijksdienst heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Piet Mondriaan in zijn archief in Parijs, 1923 (Publiek Domein – wiki)
Het gaat om het zogenaamde archief van Piet Mondriaan / Harry Holtzman. Dit archief bevat de brieven die Mondriaan vanaf 1935 schreef aan de Amerikaanse kunstenaar Harry Holtzman en correspondentie, een adresboek, foto’s, en persoonlijke documenten uit de nalatenschap van de schilder. Naast foto’s van zijn ouders, zijn broers en enkele vrienden zijn er ook foto’s van zijn ateliers in Amsterdam, Parijs en New York.

Volgens het RKD – dat het archief kocht van een Amerikaanse stichting – geeft het persoonlijke archief een beeld van zowel Mondriaans kunstenaarschap als zijn persoonlijkheid en is het daarom uniek. Een woordvoerder van het rijksbureau:

“Het belangrijke archief bevat met name informatie over Mondriaans vertrek naar New York vanuit Londen in 1940 en zijn verblijf in de Verenigde Staten. Zijn overwegingen om deze reis te maken deelde hij mee in de brieven aan zijn vriend Harry Holtzman.”

Na zijn dood bleek Holtzman door Mondriaan als enige erfgenaam te zijn aangewezen. De correspondentie tussen beiden is niet eerder gepubliceerd en bevat veel details over hun vriendschap, maar ook over de laatste fase in Mondriaans werk, zijn tentoonstellingen en het artistieke milieu waarin hij in New York verkeerde.

Een van de meest opmerkelijke items in het archief volgens het RKD een horoscoop die Piet Mondriaan in december 1911 liet maken, kort voor zijn vertrek naar Parijs. Deze horoscoop voorzag Mondriaan in later jaren van aantekeningen om aan te geven wanneer bepaalde voorspellingen waren uitgekomen. Het is de bedoeling dat het archief vanaf de tweede helft van 2012 digitaal beschikbaar is.

Boek: Piet Mondriaan – De man die alles veranderde

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties