Dark
Light

RMO komt met grote tentoonstelling over ruïnestad Petra

2 minuten leestijd
Petra, de al–Khazneh tempel – Foto: RMO / Andreas Voegelin

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden bereidt een grote tentoonstelling voor over de uit rotsen gehouwen woestijnstad Petra, het beroemdste cultuurwonder van Jordanië.

De Siq, de bergkloof die toegang biedt tot de stad, met blik op de al-Khazneh tempel – Foto: RMO / Andreas Voegelin


Titel van de tentoonstelling, die vanaf komend najaar te zien zal zijn, luidt Petra. Wonder in de woestijn. Blikvanger van de tentoonstelling is het vele gedetailleerde beeldhouwwerk dat de stad sierde.

Reliëfs met dieren- en plantenmotieven, portretten van goden, godinnen en fabeldieren, levensgrote beelden en sierlijk bewerkte zuilen staan opgesteld naast en tussen wand vullende fotografie van de mooiste plekken in Petra.

Verder zijn er fresco’s, beschilderd aardewerk en een 3D-installatie die delen van de stad laat herrijzen. Bezoekers kunnen kennismaken met de bouwers en bewoners van de stad, de Nabateeërs, hun kunst, cultuur en religie. In een aparte zaal exposeert beeldend kunstenaar Gerti Bierenbroodspot haar Petra-schilderijen, die ze maakte toen ze een decennium lang in Petra woonde en werkte.

Met honderdvijftig topstukken gaat het volgens het RMO om de grootste Petra-tentoonstelling die ooit in Nederland te zien is geweest.

Hoofdstad in de woestijn

Petra was in de oudheid de hoofdstad van de Nabateeërs, een van oorsprong nomadisch volk. Meer dan tweeduizend jaar geleden vestigden zij zich in het gebied wat nu Zuid-Jordanië, Zuid-Israël en Noord-Saoedi-Arabië is. Petra groeide uit tot een van de belangrijkste handelsknooppunten van het Nabije Oosten. Culturen en producten van de westerse wereld, het Verre Oosten en het Nabije Oosten kwamen hier samen. De handel in wierook en specerijen bracht de Nabateeërs grote rijkdom.

Johann Ludwig Burckhardt

In 106 na Christus werd Petra door de Romeinen veroverd. Na twee verwoestende aardbevingen in 363 en 551 verloor de stad haar leidende rol. De handelsroute liep voortaan via zee. Na de verovering door de Arabieren in 663 werd Petra verlaten en vergeten. Pas in 1812 werden de ruïnes ontdekt door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt. Sindsdien inspireert Petra veel reizigers, wetenschappers, kunstenaars en avonturiers. Tegenwoordig komen er zo’n 700.000 toeristen per jaar. Sinds 1985 staat Petra op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De tentoonstelling Petra. Wonder in de woestijn is te zien van 9 oktober 2013 tot en met 23 maart 2014.

Enkele stukken die in de tentoonstelling te zien zullen zijn:

Reliëf met afbeelding van een sfinx. Gevonden in de buurt van de Temenos poort – Foto: RMO
Nabatese inscriptie. In de tekst wordt een officier van de Nabatese cavalerie genoemd. Gevonden in de villa az-Zantur. – Foto: Andreas Voegelin
Ring met voorstelling van de godin Isis. Gevonden in de Qasr al-Bint tempel. – Foto: Andreas Voegelin
×