Aankomende vrijdag opent in Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling De Romantische ziel. Schilderkunst uit Rusland en Nederland. De tentoonstelling staat in het teken van de Russische schilderkunst uit de eerste helft van de negentiende eeuw, de periode van de leermeesters van latere grootheden als Repin.
Het museum toont de belangrijkste romantische kunstenaars uit Nederland en Rusland naast elkaar, zoals de Russen Venetsianov, Sjtsjedrin en Tropinin, en de Nederlanders Koekkoek, Springer en Schelfhout.
Volgens Teylers Museum werd de noordelijke Romantiek in een tentoonstelling niet eerder bekeken vanuit “twee geografisch zo wijd uiteen liggende landen met extreme verschillen qua grootte, geschiedenis, samenleving en klimaat”.
Romantisch sentiment
Tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw kwam het nieuwe ‘Romantische’ sentiment in heel Noord-Europa tot bloei in muziek, literatuur, vormgeving en in de schilderkunst. Niet langer stond de rede centraal maar waren emoties en verbeelding de belangrijkste elementen in de kunst. Met dreigende schipbreuken, overweldigende zonsondergangen en intieme interieurscènes verbeeldden kunstenaars in Rusland en Nederland hun gevoel.
De Nederlanders bouwden daarbij voort op de erfenis van hun zeventiende-eeuwse voorgangers. In Rusland werd tijdens de Romantiek juist de basis gelegd voor een geheel nieuwe verbeelding van land en identiteit, na de eeuwenlange iconentraditie. Als eerste nationale schilderstroming is de Romantiek daar altijd zeer geliefd gebleven.
De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen de Tretjakov Galerij en Teylers Museum in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Jef Rademakers, voormalig televisieproducent en hartstochtelijk verzamelaar van de Nederlandse romantische schilderkunst, is de initiator van de tentoonstelling.
De Romantische ziel, Schilderkunst uit Rusland en Nederland is te zien van 31 januari tot en met 25 mei 2014.