Schilderij Anthony van Dyck ontdekt dankzij foto op internet

Het bewuste portret – Foto: BBC
In Groot-Brittannië is een onbekend schilderij van de Vlaamse meester Anthony van Dyck (1599-1641) ontdekt. Dat meldt de BBC.

Het schilderij bevond zich al tijden in de collectie van het Bowes Museum in Durham. Het museum was er echter van overtuigd dat het om een kopie ging en daarom werd het nooit tentoongesteld. Enige tijd geleden werden een groot aantal werken van het museum voor een BBC-project gefotografeerd en op internet gezet. Kunstkenner Bendor Grosvenor zag toen de foto van het portret en liet weten dat het volgens hem om een authentiek werk van Anthony van Dyck ging.


Het doek is hierna uitvoerig onderzocht en vastgesteld is dat het inderdaad om een werk van de Vlaamse meester gaat. Van Dyck zou het werk in zijn late Britse periode hebben gemaakt. De vrouw op het doek is Olivia Boteler Porter, een hofdame van de eerste vrouw van Karel I. Het doek verkeerde in vrij slechte staat, maar is inmiddels schoongemaakt. Volgens kenners is het werk zo’n 1,2 miljoen euro waard. Als het portret als kopie op de markt was gebracht had het niet meer dan zesduizend euro opgebracht.

- advertentie -

Anthony van Dyck

De Vlaamse barokschilder Anthony Van Dyck werd in 1599 geboren in Antwerpen. In zijn jonge jaren ging hij in de leer bij Peter Paul Rubens. Samen met Jacob Jordaens behoorde hij tot de beste leerlingen van deze meester. Van Dyck reisde in 1620 voor het eerst naar Engeland en maakte daar in de periode hierna naam. In 1632 werd hij uiteindelijk geridderd en benoemd tot hofschilder van de koning. Deze koning, Karel I, en diens echtgenote Henriette gaven Van Dyck geregeld grote opdrachten.

Van Dyck werd bekend om zijn gracieuze en elegante schilderwijze. Veel van de door hem geportretteerde personen maken op zijn doeken een vrij ontspannen indruk.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: