Soldaat Slag bij Waterloo mogelijk geïdentificeerd

2 minuten leestijd
Soldaat Slag bij Waterloo mogelijk geïdentificeerd
Resten van de soldaat die in 2012 werden gevonden

Enkele jaren geleden werd in de buurt van het monument de Leeuw van Waterloo een vrijwel compleet skelet gevonden van een soldaat die tweehonderd jaar geleden sneuvelde tijdens de Slag bij Waterloo. Een Duitse historicus denkt nu de identiteit van de man te hebben achterhaald.

Dat melden Britse media. Volgens historicus Gareth Glover gaat het waarschijnlijk om de Duitse soldaat Friedrich Brandt, een lid van de King’s German Legion, een geallieerd Europees leger dat in de negentiende eeuw door de Engelse koning George III werd opgericht. Friedrich Brandt was 23 jaar oud toen hij op 18 juni 1815 sneuvelde.

Zijn vermeende skelet werd in 2012 gevonden tijdens de aanleg van een parkeerplaats bij de Leeuw van Waterloo. Tussen de beenderen werd ook een musketkogel gevonden. Waarschijnlijk werd die de Duitser fataal. Behalve de kogel werden er ook een lepel, Duits en Frans geld en een stuk hout met daarop de initialen CB bij de lichaamsresten aangetroffen.

Vermalen beenderen

Volgens de archeoloog Dominique Bosquet, die betrokken was bij de opgraving van het skelet, was het voor het eerst in 200 jaar dat er bij Waterloo een compleet skelet werd opgegraven. Dat er nauwelijks complete skeletten zijn opgegraven komt volgens deskundigen onder meer omdat in de jaren 1830 en 1840 veel beenderen werden opgegraven en vermalen, zodat ze door boeren als meststof gebruikt konden worden. Met resten van gesneuvelde soldaten ging men in die tijd dus duidelijk anders om dan nu. De meeste lichamen belandden in massagraven waar vervolgens niet echt meer naar werd omgekeken.

Vage ‘F’

Het skelet werd gevonden in de buurt van het monument De Leeuw van Waterloo
Het skelet werd gevonden in de buurt van het monument De Leeuw van Waterloo
Het leek er lang niet op dat de identiteit van de gesneuvelde soldaat achterhaald zou kunnen worden. Dit veranderde toen archeologen ontdekten dat op het stuk hout dat bij het skelet werd gevonden, voor de initialen CB, nog heel vaag een ‘F’ te lezen viel.

Omdat de soldaat Duits geld op zak had, besloot Gareth Glover hierna op zoek te gaan in de Duitse archieven. Er bleken drie Duitse militairen met die initialen FCB te hebben meegevochten. Twee daarvan konden al snel worden uitgesloten (een omdat hij op een ander deel van het slagveld sneuvelde en de ander omdat die later in een ziekenhuis in Brussel stierf). Uiteindelijk bleef daarom alleen Friedrich Brandt over.

Glover erkent dat niet met honderd procent gesteld kan worden dat de gesneuvelde soldaat Friedrich Brandt is. Maar op basis van de informatie die voorhanden is, acht hij het wel zeer waarschijnlijk.

Boek: Onze slag bij Waterloo – Louis Sloos

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×