Week van de koloniale geschiedenis

Sporen bandkeramische cultuur gevonden bij Geleen

Bij wegwerkzaamheden aan de A2 bij Geleen zijn sporen van de zogenaamde bandkeramische cultuur uit het Stenen Tijdperk gevonden. Rijkswaterstaat heeft dat bekendgemaakt.

Er zijn onder meer bijlen, vuurstenen voorwerpen en potscherven gevonden. Meest opvallend zijn de sporen van twaalf grote woningen. Deze woningen, met een afmeting van ongeveer dertig bij zes meter, blijken te zijn opgebouwd met gekliefde palen. Voor die tijd was dat erg arbeidsintensief.

De bandkeramische cultuur bestond

- advertentie -ongeveer van 5300 tot 4900 voor Christus. De naam van de cultuur verwijst naar het kleurrijk versierde aardewerk van deze volkeren dat in de bodem gevonden is. Leden van de cultuur leefden vrijwel alleen van landbouw en veeteelt en woonden in grote, langwerpige boerderijen. De zogenaamde bandkeramiekers waren de eerste landbouwers van Nederland. Sporen van de cultuur worden in Nederland alleen gevonden op een terrein verspreid over tien vierkante kilometer in Limburg. Op andere plekken in Nederland begon de landbouw pas duizend jaar later.

De bij de A2 gevonden voorwerpen worden overgebracht naar Leiden. Daar worden ze onderzocht en beschreven. Vervolgens krijgen ze een plek in een depot in Limburg.

Documentaire: ‘De bandkeramiekers van het Maasland’

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: