Dark
Light

Stadsarchief Amsterdam behoort tot beste gratis musea van Europa

Auteur:
1 minuut leestijd

Stadsarchief Amsterdam
Stadsarchief Amsterdam
Wat de Britse krant The Guardian betreft behoort het Stadsarchief Amsterdam tot de tien beste gratis musea in Europa. Een cultuurverslaggever van de krant beveelt de instelling aan in de serie ‘How to see the world for free (or almost)’ .

In het rijtje staan verder bijvoorbeeld het Musée des Beaux-Arts in Nice, Museo del Prado in Madrid en de Berlin Wall Memoria in Berlijn.


De Britse krant is onder meer onder de indruk van het pand waarin het Amsterdamse Stadsarchief is gevestigd: Gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat. Dit bouwwerk van architect Karel de Bazel verrees tussen 1919 en 1926 en werd aanvankelijk De Spekkoek genoemd, naar de lekkernij met lichte en donkere lagen.

Gebouw De Bazel diende vroeger als hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Later hield onder meer ABN Amro er kantoor en sinds 2007 is het Stadsarchief Amsterdam in het imposante gebouw gevestigd. In de expositiezaal van de archiefinstelling zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen te bewonderen. Begin volgende maand opent er een nieuwe tentoonstelling over Gerard Heineken, de grondlegger van het wereldberoemde bierimperium.

×