Dark
Light

Standbeeld pater Lievens beschermd

Auteur:
1 minuut leestijd

Pater Constant Lievens (1856-1893)
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van het standbeeld van pater Constant Lievens (1856-1893) in diens geboorteplaats Moorslede.

Constant Lievens werd op 10 april 1856 geboren in het West-Vlaamse plaatsje Moorslede. De jezuïet werkte als missionaris lange tijd in India. De Vlaming hield zich daar niet alleen bezig met de kerstening van de bevolking maar maakte zich ook hard vaak bijvoorbeeld mensenrechten en de ontwikkeling van onderwijs.


In 1929 werd op het marktplein in zijn geboorteplaats een standbeeld voor hem opgericht. Het beeld is ontworpen door de Antwerpse beeldhouwer Josué Dupon en werd gegoten in de kunstgieterij Minne te Gent. Het paard waarop Pater Lievens zit is levensgroot uitgewerkt en is kenmerkend voor hyet werk van de beeldhouwer. Dupon was vooral bekend als beeldhouwer van realistische dierenbeelden, vaak op een meer dan levensgroot formaat. Zo zijn er in de Antwerpse Zoo verschillende beelden van Dupon te zien, waaronder de ‘Kameeldrijver’.

Het standbeeld heeft sinds deze week dus de status van voorlopige berscherming. Het is de bedoeling dat het beeld binnen een jaar de status van definitieve bescherming. Minister Bourgeois:

Standbeeld in Moorslede – Foto: Onroerend Erfgoed

Het ruiterstandbeeld herdenkt Pater Lievens, die als Vlaamse jezuïet en missionaris in India een heldenstatus had. Pater Lievens wordt afgebeeld als ruiter op een levensgroot paard, verwijzend naar het feit dat hij zelf reed als een bedreven en ervaren ruiter naar de omliggende dorpen om naar de klachten van de mensen te luisteren. Hij zette zich niet alleen in voor de bekering van het hem toegewezen gebied, maar ook voor onderwijs, liefdadigheidswerken, bouwwerken en meer respect voor de mensenrechten. Hij werd de leider van een rechteloos volk, het volk van Chotanagpur in India. Zijn strijd tegen het onrecht, het harde labeur en het tropische klimaat leidde ertoe dat hij, na 7 jaar missioneringswerk, op 37-jarige leeftijd overleed ten gevolge van tuberculose.

In 2001 werd de procedure tot zaligverklaring van pater Constant Lievens ingezet

×